България влезе в 10-дневен локдаун, какви са рестрикциите?

Вижте какво е забранено до 31 март
Обновена: 22 мар 2021 10:26 | 22 мар 2021 00:01, Александър Попов
219
България влезе в 10-дневен локдаун, какви са рестрикциите?
Снимка: БГНЕС

От днес, 22 март, България влиза в поредния локдаун, като неговата продължителност ще бъде минимум 10 дни - до 31 март.

През последните 2-3 седмици се увеличи както броят на заразените с COVID-19, така и на хоспитализираните, при които е потвърдена коронавирусната инфекция.

Какви са рестрикциите, които вече са в сила?

Преустановяват се присъствените учебни занятия (в т.ч. учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др.) в училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие.

Преустановява се присъственото провеждане на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда, за всички възрастови групи.

Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища, с изключение на практическите обучения и изпити по практика за професионални направления „Медицина“, „Дентална медицина“, „Здравни грижи“, „Фармация“ и „Обществено здраве“  , както и на държавните изпити и защити на дипломни работи за всички професионални направления.

Преустановяват се присъствените групови занятия в езикови, образователни и обучителни центрове и школи.

Преустановяват се посещенията в детски градини, детски ясли, детски центрове, клубове и др.

Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

Преустановява се провеждането на културни и развлекателни мероприятия (кина, театри, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и др.), вкл. и на открито (събори, фестивали и др.).

Не се допускат събирания и тържества от частен характер с присъствие на повече от 15 човека.

Преустановява се провеждането на спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер при колективните спортове за лица под 18-годишна възраст. Изключение се допуска за картотекирани спортисти към спортните федерации. Спортните състезания за всички възрастови групи се провеждат без публика.

Преустановяват се посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси. Изключение се допуска за картотекирани спортисти към спортните федерации.

Преустановяват се посещенията в самостоятелните и прилежащите към места за настаняване - балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове.

Преустановяват се посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма. Допускат се доставки или взимане на храна за дома и офиса. Ресторантите на територията на местата за настаняване могат да предоставят храна единствено на гости на мястото за настаняване, доставена в съответните стаи.

Преустановяват се посещенията в игралните зали и казината.

Преустановяват се посещенията на търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на пощенски и куриерски услуги, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори, доставчиците на съобщителни и комунални услуги, услуги по химическо чистене, намиращи се в търговските центрове.

Преустановяват се посещенията в магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки. Нетна търговска площ е площта, в т.ч. щандовете, която е достъпна за клиентите. Забраната не се отнася за магазини (хипермаркети и супермаркети), предлагащи предимно хранителни стоки.

Преустановяват се груповите туристически пътувания с организиран транспорт в страната и в чужбина и груповите посещения на туристически обекти в страната.

Физическите и юридическите лица – собственици или управители на търговски, административни или други обекти, предоставящи услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите, като не допускат повече от един човек на 3 кв. м.

На пазарите, тържищата и базарите се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 м. между посетителите. Задължително е носенето на защитна маска.

Работодателите и органите по назначаване организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма, където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.

Магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.30 и 10.30 часа.

Забраняват се посещения на външни лица/свиждания в лечебни заведения, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий.

В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и обектите за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора на институцията, при спазване на въведените  противоепидемични мерки и представяне на декларация от посетителя, че не е в контакт със заразно болни, няма признаци на остро респираторно заболяване и ще спазва въведените противоепидемични мерки на територията на институцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До вчера защитавах хипермаркетите, но отидох да пазарувам в Практикер и станах жертва на п.управителка, която лансираше некакви свои съселяни които ме предредиха, но това как да е, защо трябваше да бъда нападана, обиждана, да ми се крещи и да ми се вика не стига че нямах вина и си тръгнах огорчена и със омраза към магазин където се допуска груп произвол служителка да повишава тон на клиентка и да лансират съселяните си грубо и безпардонно отношение каквото само в Практикер ми се е случвало.
74
14
 
20
 
! Отговори
Нормалния преди 3 години
- Мамо, може ли да изляза да играя?- Да, но да не съм те видяла да се доближаваш до ваксинирани!
73
2
 
14
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До Анонимен 100"Пропуснато е ,че става дума за нехранителни магазини с площ над 300 кв.метра"Ясно, благодаря. Щеше настина да е изненадващо ако се беше появил материал без грешки.
72
9
 
16
 
! Отговори
42 преди 3 години
Сбогом, Б.Б!
71
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Handel 97Пропуснато е ,че става дума за нехранителни магазини с площ над 300 кв.метра "Преустановяват се посещенията във всички търговски обекти, предлагащи нехранителни стоки, с нетна търговска площ над 300 кв.м. Изключения се допускат за обектите, предлагащи хранителни стоки, представляващи магазини тип супермаркет или хипермаркет."
70
7
 
6
 
! Отговори
мак преди 3 години
т.лупа клекна пред кръчмари, щото обеща на ричи и каква стана тя? При предишно затваряне се разнесе вой от ресторантите в хотели, защото хората не можаха да се хранят по стаите, абсурд е да се храниш в стая, но сега вече може. И казват, че може и да удължат затварянето. Така че шайката да готви още кинти да компенсира бизнеси. Надяват се, че щедростта ще се отплати на 4.04. Жалко за учениците, какво ще научат, едно нищо.
69
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най после . Закъсняло
68
4
 
5
 
! Отговори
Handel преди 3 години
"- Преустановяват се посещенията във всички търговски обекти, предлагащи нехранителни стоки."Как да се разбира това? Всички магазини освен хранителни стоки се затварят?
67
8
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ВЪРНАХА ПРИСЪСТВЕНОТО ОБУЧЕНИЕ НА НАД 1 МИЛИОН УЧЕНИЦИ И ОТ НЯКОЛКО СТОТИН СЕ КАЧИХМЕ ОТНОВО НА 4-5 ХИЛЯДИ НОВОЗАРАЗЕНИ НА ДЕН!!!БОРИСОВ Е ЧИСТО ЗЛО И ТОЗИ НОВ ЛОКДАУН Е ПО НЕГОВА ВИНА!
66
5
 
25
 
! Отговори
Шменти преди 3 години
България не влезе, а беше умишлено натикана. Много бързо забравихте какви ги вършихте преди месец - отварянето на ресторантите, врътките с учениците, липсата на контрол, галимацията с ваксините... При това бяхте съвсем наясно какво ще се случи, а имахте и опита на другите. Да, ама не, Европа се учи от вас. Голяма работа, че ще уморите няколко хиляди повече. Конгратюлейшънс, некадърници.
65
3
 
8
 
! Отговори
мнеее преди 3 години
доказанон е тези неща не вършат работа по-скоро пречатваксинирайте хората които най-често страдат от тежки форми и натовареността на болниците ще намалее, както направиха много други държавиаз познавам хора на по 70-75 години които искат да се ваксинират и никой не им дава тази възмоожност вече 3 месецне го разбирам това
64
22
 
13
 
! Отговори
Дъвката преди 3 години
Аве, много ги дъвчете и разтягате, но забравихте едно - никой не е виждал още този прословут вирус.Една жена ви го каза от телевизора, роби страхливи.
63
2
 
0
 
! Отговори
Не ви харесва ли? преди 3 години
Каквото съм ви казал? Не е идеята какво съм ви казал или как съм ви го казал или защо съм ви го казал - идеята е, че врагът е победен, другата идея е, че аз как си гледам работата и кой какво ви е казал за нея и за мен не е ваша работа, трето - от вчера аз съм освободен от армията с почести и оставам само цивилен да си работя работата и четвърто, каквото и да става вече не зависи от мен така, че каквото и да искате и да обяснявате не мога да се намеся освен по цивилна длъжност ...
62
2
 
2
 
! Отговори
снайпера преди 3 години
Ше эагубиш T.Шaк сто лева си е пара още
61
6
 
4
 
! Отговори
КОВИДСероПозитивен преди 3 години
не значи, че си Болен!
60
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 71Много сме далеч от китайския модел - и по строгост на мерките , а оттам и по ефективностЗатова в Европа само се въртим в кръг
59
3
 
4
 
! Отговори
Уханската Спиноза преди 3 години
Серопозитивни ли сте?!
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МАЙМУНСКИ ГРИПъ 73 След като по конституция всеки човек има право да бъде лекуван , не виждам , къде е проблемът някой по-болнав , друг не не означава ,че като го тръшне човек болестта , не трябва да се лекува Ако оцелее добре , ако не - кво да се прави . ЖивотАко се реши , кекавите да не се лекуват , това е друга тема . Съберете се , организирайте се ,променете законите .Ще се съобразяват хората с новата реалност , кво може да направят
57
4
 
5
 
! Отговори
до 71 преди 3 години
че ние точно Китайският модел прилагаме! всички тия мерки са каквото измислиха в Пекин - такива неща като да ти плащат без да работиш и да си затворник, бяха нечувани в Свободният свят, включително при предишни, много по-тежки Пандемии!!
56
3
 
4
 
! Отговори
Сталин преди 3 години
може само да завижда, на това което Мао-истите, Китайските Комунисти, постигнапа с Уханското кашльо!