37% от българите няма да се имунизират при никакви обстоятелства

За 63% ваксинирането е връщането към нормалния живот
376
37% от българите няма да се имунизират при никакви обстоятелства
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Голяма част от българите преосмислят позициите си за ваксинирането. Това е изводът от национално проучване на „Екзакта Рисърч Груп“, проведено в периода 12-20 март 2021 г. със собствени средства. Интервюирани са 1005 пълнолетни лица в 123 гнезда и в 90 населени места на страната.

Още по темата

Нагласите за ваксиниране търпят развитие на фона на нестихващата пандемия и постоянно нарастващия брой на заразените у нас от началото на месец март, анализират социолозите.

Данните показват, че 40,6% от българите гледат на ваксинирането като на нещо предстоящо и неизбежно за тях, което рано или късно би могло да им осигури връщане към нормален живот.

Други 6,7% посочват, че вече са се ваксинирали, а 15,5% са се записали и чакат да се ваксинират. Така, общо 62,8% от интервюираните българи в настоящото изследване мислят, че пътят им към бъдещ нормален живот минава през ваксиниране.

Проучването показва още, че към момента предимно са се ваксинирали жители на столицата, образовани хора и лица на възраст между 40 и 50 г., както и такива над 60 г. Сред заявилите, че са се записали и изчакват реда си за ваксиниране по-често има столичани, висшисти и хора на възраст над 30 години.

Делът на посочилите, че няма да се ваксинират при никакви обстоятелства възлиза на 37,2%, като подобна позиция по-често се среща сред хора на възраст под 40 г. и сред жители на малките градове и села в страната.

Сравнението на тези данни с предишни данни на „Екзакта“ по темата, показва, че доскоро колебаещите се как да постъпят започват да възприемат все по-отчетливо ваксинирането като условие за водене на нормален живот.  Може да се очаква, че нагласите по отношение на ваксинирането ще продължат да се променят именно в тази посока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
6
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 2 преди 3 години
Мога да ти гарантирам че всички и от 37те и от 63те ще се споминат. 100% гаранция!Въпроса е как. Дали по естествен път, или от разни неизвестни нови болести и усложнения за които ще трябва да се лекуват с нови и нови боцкания!
23
1
 
8
 
! Отговори
Доц. д-р Чоко Боков преди 3 години
Обяснението за всички природни невероятности на територията се изчерпва с мотото "Силата на простия, мъдростта на неграмотния". За оня *** с Тойота Секвоя-та иде реч, да не се объркат 80-те %. Приятен ден.
22
1
 
4
 
! Отговори
до 7 преди 3 години
ти си страшен умник
21
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
14 души от дом за възрастни хора с деменция в село Опанец с поставени две дози от ваксината на Пфайзер/Бионтех са се заразили с коронавирус, сочат данни на РЗИ. Общо 31 от 40-те обитатели на дома са заразени дали положителна проба за COVID-19.
20
10
 
10
 
! Отговори
Бау преди 3 години
по-простоватите вярват само на ФБ и Youtube. Толкова си могат, милите.
19
10
 
11
 
! Отговори
Както преди 3 години
много добре каза един френски специалист, да подбираш с каква ваксина ще се имунизираш е все едно да си в катастрофирал самолет и да подбираш парашут по цвета. Ако си разумен и не искаш да рискуваш с цял вирус по-добре се ваксинирай. Ако си натуралист или набожен - вероятно ще предпочетеш да си преболедуваш и ще разчиташ на бога и природата.
18
3
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
В заглавието се говори за имунизиране, а в статията - за ваксиниране. Каква е истината?От друга страна заглавието е съвсем вярно, защото 37% от ваксинирали те се няма да развият имунитет.Защо заглавието твърди, че 37% от всички българи няма да развият имунитет, а не че 37% от попитаните има-няма 1000 българи няма да развият имунитет?
17
1
 
22
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Ами и аз не съм сигурен дали всички трябва да се имунизират ?!Все пак е факт, че гоялма част от хората, които са заразени, не се разболяват, та точно те трябва ли все пак да се ваксинират ?!Щото и ваксината не е доживотна, нали ?!
16
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 7/16Ами, дай да видим. Аз вече се ваксинирах и то със "страшната" Астра Зенека и сега не ми дреме как е натоварването на болниците.:))))
15
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Внесете "СПУТНИК V". Онзи ден се надпреварваха, колко важно е да се затворят кръчмите и още колко по-важно било да не се внесе спутник.
14
6
 
32
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
Чакаме интелигентните като теб да ни отървете от присъствието си,след като се ваксинирате ;)
13
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13"Образованите се ваксинирали ? С думата образован се спекулира. Учил в университет и имащ хубава работа, не означава образован а адаптиран."Аааа, сега разбрах, за неграмотните да си образован означава да си неук и да вярваш в доктор Куин Лечителката.
12
38
 
11
 
! Отговори
АЛФА РИСЪРЧ ООД преди 3 години
Днес ви питаме Съгласни ли сте ваксинирането да стане задължително за всички. Да + Не -
11
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идеално, значи ние ще са ваксинираме, а на другарете ще отстъпим нашите болнични легла в интензивните. Да не кажат, че не мислим и за тях.
10
14
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Образованите се ваксинирали ? С думата образован се спекулира. Учил в университет и имащ хубава работа, не означава образован а адаптиран. Образован означава да имаш познания, и много разширен поглед върху нещата. Нещо което тесногръдите учени нямат. Така че те не са образовани, а специализирани. Образоването е промивка на мозъци, адаптация към системата и изкачване в йерархията. Буда никога не е ходил в университет, но е бил истински всепризнат мъдрец, за разлика от един образован акедемик.
9
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, че не всички искат да се евтанаксинират. Иначе няма да останат живи хора, които да пълнят чекмеджето на Боко Тиквата и е много кофти така, ще трябва сам да си изкарва прехраната и да сади картофи.
8
0
 
14
 
! Отговори
Правителството преди 3 години
е длъжно да осигури ваксини. Такива в момента има. Също трябва да направи организация те да стигнат до всяка точка на страната. Предполага се че е направено. От там на сетне всеки си решава дали да рискува с една частичка от вируса при ваксинация или да си го получи цели при дивата имунизация. Коронавируса ще мине през всеки от нас. Факт.
7
64
 
16
 
! Отговори
Някой 07 преди 3 години
Задължително да стане ваксинирането. Ако не искате ваксиниране, няма работа и няма пенсия. Това трябва да стане.
6
39
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са по-пpocтите хора, с ниско образование и култура.
5
11
 
23
 
! Отговори
До трол преди 3 години
В моето обкръжение има много желаещи,начело с мен, да се ваксинираме със "Спутник V", но един пожарникар не иска да ги внася, и това е самата истина. Обаче един пожарникар не иска да ги внася. Предполагам, че много от хората желаещи да се ваксинират с руската ваксина ще са съгласни да подпишат декларация, че са съгласни да се ваксинрат с ваксина ВСЕ ОЩЕ неодобрена от ЕС.