40% от българите искат ваксина, идват още дози

Ефективността не можела да е 100%, но пазят от тежко боледуване
171
40% от българите искат ваксина, идват още дози
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Има положителна тенденция сред населението спрямо ваксините срещу коронавирус.

„Към октомври и ноември желанието за ваксиниране беше около 20%, голям беше делът на колебаещите се. В рамките на няколко месеца виждаме, че тенденцията се обърна и към момента около 40% от хората категорично искат ваксина“, каза директорът на ИАЛ Богдан Кирилов в предаването пред bTV.

Още по темата

Ефективността на ваксините не може да бъде 100%, но най-важното – тези ваксини за коронавирус, първите четири с разрешение, предотвратяват тежките случаи, тежкото протичане на болестта и хоспитализациите“, добави той.

По думите му това е най-важният и основен акцент в настоящата ваксинационна кампания.

Данните за положителни резултати на COVID-19 след ваксина се анализират и от Националния ваксинационен щаб. Това е очаквано, наблюдава се и в клиничните изпитвания“, допълни още Кирилов.

Относно въпросите дали напълно ваксиниран може да пренася заразата, Кирилов коментира, че продължават проучванията в тази посока.

„Вече има данни за няколко ваксини, че намаляват в значителна степен пренасянето на заразата, но към момента няма категоричност. Затова е изключително важно да се постигне процент на ваксинирано население, което да позволи да се ограничи пандемията“, допълни Кирилов.

„Изпълнението на Националния ваксинационен план зависи от доставените количества ваксини. По разчетите на производителите с актуализирани доставки, към края на юни очакваме у нас да са доставени малко над 4,5 млн. дози, което значи, че ще има количества за над 2 млн. население“, каза Богдан Кирилов.

Относно временно спиране на препарата на „АстраЗенека“, Кирилов смята, че това е бил правилният ход.

„Беше важно хората в такъв момент да бъдат спокойни и убедени“, допълни той.

Богдан Кирилов каза, че се надява срещите на европейско ниво на тема ваксините да доведат до резултат.
До края на следващата седмица ще имаме доставки и от трите разрешени препарата – днес трябва да пристигнат 16 375 дози „АстраЗенека, другата седмица – 31 500 от „Пфайзер“ и 51 600 дози от „Модерна“. Очакват се и още 150 хиляди дози от страна на „АстраЗенека“ в рамките на следващата седмица.

„Сумирано – очакваме около 250 хиляди дози в страната до края на месеца“, допълни Кирилов.

Директорът на ИАЛ допълни, че през април очакваме по-големи доставки на иРНК ваксини – „Пфайзер“ и „Модерна“.

„Имаме потвърждение от „Пфайзер“ за 250 хил. дози, които да се доставят през април. Очакваме над 80 хиляди от „Модерна“ и около 300 хил. от „АстраЗенека“. Делът на иРНК ваксините през април ще е по-висок“, допълни Кирилов.

Въпреки това той не се нае да каже със сигурност дали това означава, че хората ще имат избор на ваксина или не.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
10
 
19
 
! Отговори
Ципрас преди 3 години
Бес ваксинаки няма Халкидики бъгаракис.Почувакис на бетонаки на слънчаки.
122
6
 
32
 
! Отговори
до 121 преди 3 години
Ако не си го разбрал, стана ясно, че ваксинираните също разнасят вируса и заразяват другите.Остана само голото уверение, че като ги пипне Короната, щели ръиш ли да го карат по- леко в болницата.Ама не се знае кое де - Ковида, или последиците от ваксинацията.
121
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 121 "да принуди неразумните да се държат по начин, при който няма да заразяват другите"Хубаво! Ама нали Ангелов каза: ваксинираните също се разболяват и пренасят вируса. Ами сега?
120
17
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
40% от българите явно нямат мозък!
119
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 124Е ти от 2 седмици го пишеш това. Още ли не са се излекували?
118
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От зелените коридори ваксинирах свекър и свекърва с Астра Зенека защото съм "никой"-средностатист.човек.Те са на 82 и90г.с ТЕЛК.Роднина ги зарази с Ковид на третата седмица.Лекуват се в къщи с 2 антибиотика.НЕ стигнаха до болница.Тежко го карат но са в къщата си.Единият на легло от 3г.ваксинирайте се! До сега да са умрели без ваксината.
117
0
 
14
 
! Отговори
Категорично преди 3 години
след втората доза ще си направя тест за антитела . Според мен всеки трябва да има такъв преди и след ваксиниране. Дори се учудвам, че не е официално възприето, а само мерят температура преди да те ваксинират.
116
2
 
28
 
! Отговори
Гъзеницата преди 3 години
Преди седмица беше под 40%, преди два дена към 65%, сега 40%?! Уточнете се, че прочагандата цепи мрака...
115
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заразяването с вируса и боледуването щеше да си е лична работа на всеки, ако не заразяваха другите. Очевидно в случая не е така и задължение на държавата е да принуди неразумните да се държат по начин, при който няма да заразяват другите или рискът ще е минимален.
114
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повечето хора го карат безсимптмомно, за разлика от ваксинирането, който питам ваксиниран и всеки ги псува и вика "...Ах, ако знаех..."
113
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Аз същоАз не съм фен на ваксините, но ако бях на твое място след втората доза бих си направил тест за антитела, да се види реално какво е "свършила"ваксината, че бая народ изпищя, че тестовете им после покзват нисък титър на антителата.
112
11
 
7
 
! Отговори
Аз също преди 3 години
си мислех, че не ме лови. Децата ми караха коронавирус и слава богу, общо взето леко. Обаче си направих антигенен тест и се оказа, че нямам никакви антитела. Колкото за пазене - не може да се каже особено да се пазя, още повече, че имам гадния навик да си гриза ноктите, което е супер нехигиенично. Но в момента в който разбрах, че нямам антитела точно отвориха зелен коридор в Пирогов. Веднага изтичах и си сложих Астра Зенека. Нищо особено, като реакция. Сега чакам втора доза.
111
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен - 250 лева е добра цена?Само толкова??? направо по 3000 (като глобата за минаване през парк миналата година) Иначе какво ще остане за 'чекмедженцето ми'?
110
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като слушам колко е страшна епидемията и като знам аз как въобще не се пазя - значи съм го изкарал безсимптомно. И жената и тя. И детето и то. И родителите ми, и тъста, и тъщата, сестра ми и нейното семейство, на жена ми сестра й барабар с нейното семейство...Значи някак генетично нас не ни лови. За къф ЧП ми е тогава ваксина? Да пробвам дали издържам на тромбози или ще отключа диабет? Който се чувства рисков - да се боде, нищо против. Ама няма да са ни 40%, ни 30%, а около 20%...
109
7
 
9
 
! Отговори
Умен преди 3 години
Хората над 60 години са във висок риск да изкарат тежко ковид. Затова са основната група за ваксинация. По младите могат да се ослушват.
108
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е лошо някой да обясни защо трябва да се ваксинират хората, след като пак могат да се заразят.Дали ще го карам тежко или леко е лично моя работа. Ако се заразя без ваксина пак е същото, даже 70-80% от хората на разбират, че са го прекарали.
107
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 112И аз това казвам и платена, 250 лева за доза е добра цена.
106
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинацията трябва да стане задължителна!
105
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой чакаха ваксини за да спрат пандемията. "Ваксините" полуфабрикати дойдоха, но се оказа, че вероятно не спират разпространението(цитирам сайта на американския СDC). Какво правим сега?Ще отваряме и затваряме докато не остане икономика ли?Не съм чул какъв е планът.
104
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 106А ти точно кой си че да казваш чий живот е по важен. Ако ти си к ло ш5ар бе самочувствие и себе уважение другите не са.