Д-р Станишев: Отричането на ваксините ще ни коства животи

Грешка е, че е спрян плановият прием, коментира специалистът
Обновена: 25 мар 2021 20:37 | 25 мар 2021 20:36, Петя Славова
192
Д-р Станишев: Отричането на ваксините ще ни коства животи
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Отричането на ваксините е престъпление, кампанията срещу тях ще ни коства много човешки животи. Това заяви  пред БГНЕС д-р Александър Станишев, старши лекар в Клиниката по ендоскопска и обща хирургия,  оглавявана от доц. Георги Гърбев в Първа градска болница в София.

 Д-р Александър Станишев е четвърто поколение хирург. Той е внук на проф. д-р Александър Станишев, убит през 1945 г. и племенник на проф. Димитър Станишев, анатом от Пловдив.

Измина около година, откакто у нас бяха установени първите случаи на COVID-19. Пандемията се е отразила лошо на работата на д-р Станишев като хирург. "Хората много се уплашиха поради медийната политика и престанаха да обръщат внимание на основните си заболявания. Престанаха да ходят на лекар и в момента идват в много по-тежко състояние, отколкото идваха преди", каза той.

По време на пиковете на коронавируса лекарите и милосърдните сестри от  клиниката са прехвърляни и се грижат за болните от COVID-19. "Със заповед на министъра плановият прием е спрян, работим само спешно и онкология. От хирургична гледна точка работите не вървят много добре", сподели д-р Станишев.

Още по темата

Част от леглата в клиниката също се отнемат по време на най-големите пикове.  "Клиниката разполага с 26 легла, които почти винаги са били пълни. В един момент разполагахме само със 7. В сегашната ситуация имаме 17 легла, но сме с 4 човека по-малко, които са в COVID-отделението, плюс една колежка, която е със счупена ръка. Сами може да пресметнете за какво става дума", разкри д-р Станишев.

Според него решение за спиране на плановия прием не е правилно, защото болните идват в много по-тежко състояние. "Трябва да има планов прием, трябва да се разделят потоците, трябва да се лекуват болните и с други заболявания. Коронавиръст не е единственото заболяване, което съществува. Даже наскоро излезе един виц: Някой щял да запише медицина, защото вече било лесно – имало едно заболяване", посочи той.

Д-р Станишев смята, че държавата се справя много добре с пандемията.  "В началото беше доста голям хаос, но тогава никой не беше подготвен и на някакви много малки цифри се хората се подплашваха страхотно. В момента ситуацията е много сериозна. Сега вече държавата се справя добре, вече започна да се говори много по-адекватно, много по-разбираемо на хората и може би вече страхът е по-малък", каза хирургът.

Той обаче не може да разбере друго: ваксини има, намират се, сега ще започнат да идват и повече, но хората избягват да се ваксинират.

"Това ми е напълно непонятно. Мисля, че антиваксърското движение е изключително престъпно, защото заради него ще загубим още много хора", категоричен е д-р Станишев.

На хората със съмнения дали да се ваксинират срещу COVID-19 той дава следния съвет: "Всеки има право да умре както иска. Аз съм един от първите, които се ваксинираха и смятам, че това е правилно. Накарал съм моите близки също да се ваксинират, жена ми е лекар, тя също е на първа линия".

Д-р Станишев никога не е имал съмнения по отношение на това дали да му поставят ваксината. „Технологията при така наречените иРНК ваксини е известна от 10 години и има доста медикаменти направени по нея. Предполагам, че това е дало възможност иРНК ваксините да бъдат разработени сравнително бързо. Другите т.нар. векторни ваксини, каквито са на "АстраЗенека", "Спутник V", "Янсен" и др. са създадени на принципа, на който работят всички ваксини до момента. Вярно е, че третата фаза на изпитание на тези медикаменти не е напълно завършена, но ние участваме в нея и както виждам доста добре“, посочи той.

Д-р Станишев обръща внимание на факта, че повечето хора по света са починали с коронавирус. "Има много хора починали от COVID-19, но повечето са починали с COIVD-19 от основните си заболявания. Винаги давам един прекрасен пример на един човек на 87 години, с перфорирал карцином и перитонит, заразен от COVID-19 и починал от COVID-19, което е нонсенс", заяви д-р Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки имал право да умре както си иска.Не, докторе, мерките и ограниченията не ми дават право да умра както си искам. Дори явно ми пречат да умра от Ковид, защото аз точно това мога да искам. А като стана въпрос за късното посещение при лекарите, мога да ви уверя, че няма да безпокоя нито един лекар за каквото и да е заболяване. Лекар повече ще ме посети само за издаване на смъртен акт, поне това ми дължите гнусни робовладелци.
153
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напълно е прав този доктор
152
0
 
1
 
! Отговори
Ira преди 3 години
Радост, радост за българина, има нов повод за разделение и кавга - ваксината! Всеки ден философстване без край, и свади във форума. Интелигентния народ слуша, възприема и си решава тихо, без кавгаджийства. Какво се заяждате?
151
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отричането на ваксината на АстраЗенека щяло да ми коства живота???Ауууу, уплаших се!И какво ще ме направят ако отричам? Ще ме обесят? Или ще ме изгорят на клада, като Галилей???
150
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** кой ти отрича ваксините бе, другарю Станишев?!Аз не знам някой да ги отрича.Аз не ги отричам, просто не искам да се ваксинирам!Сигурно са много хубави, нещо което не оспорвам, макар да не съм убеден. Но нали бяха доброволни?Защото ти ми говориш като да са задължителни?И на вас, коремните хирурзи малки ли са ви заплатите та така се бутате да припечелите нещо от COVID-19, нещо от което не разбирате???
149
0
 
7
 
! Отговори
Коприва преди 3 години
"Хората много се уплашиха поради медийната политика и престанаха да обръщат внимание на основните си заболявания. Престанаха да ходят на лекар и в момента идват в много по-тежко състояние, отколкото идваха преди" - Вярно!Ако се сумират всички хронични заболявания, които са неглижирани по тоя начин и се съпоставят с ковид, веднага става ясно кое е престъпно. Нежелаещите да се ваксинират просто отказват участие в медицински експеримент с препарати, за които няма одобрение в старната.
148
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ваксинирах с Астра с 1 игла възрастни родители 82 и 90г.единият лежащ инвалид.роднина ги зарази с Ковид..2 антибиотика и оздравяха в къщи.без големи перипетии.мисля.че дори тази 1 игла ги спаси от смърт
147
9
 
11
 
! Отговори
Новия Световен Ред преди 3 години
Отричането от ваксини ще ни коства животи! Точно така! А ние искаме вашия живот, много станахте и устати на всичкото отгоре, трудни за контролиране. Но затова има и лек :)) Ваксинирайте се няма страшно хехе
146
4
 
9
 
! Отговори
ала бала преди 3 години
Докторе аз просто 4акаме да минат истинските изпитания на ваксините които сега в момента се правят и сега в движение се отстраняват недостатъците по тях-нещо като нов модел автомобил и фейслифта му,та като се появят 3-5 поколение ваксини евентуално тогава, а и аз ли4но 4акам да пуснат новия хит на пазара-лекарства за лекуване на ковид,но това ще се позабави тъй като пло4ата с ваксинацията още е хит и като се поизтърка още малко и ще трябва да се смени докторе а и без ковид няма +1000 към заплата
145
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затвор за всички,които карат хората насила да си поставят ваксини
144
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в наказателният кодекс го няма.да си гледа ендоскопа и да не създава паника.
143
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Технологията при така наречените иРНК ваксини е известна от 10 години и има доста медикаменти направени по нея"А защо не вземе да каже на колко хора има поставени иРНК ваксини . Дали Пфайзер и Модерна не са първите поставяни масово на хора , без необходимите изпитания. Мария Кюри и тя е знаела много за радиоактивността от много години , ама няма как да е знаела всичко .Нищо не може да замени опита и времето
142
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Д- р Станишев: "Отричането на ваксините е престъпление"От кога медицинските лица се изказват по правни казуси?Ваксините са ПО ЖЕЛАНИЕ!
141
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Какво ще се окаже? Ми не , не съм гласувал за Борисов . Нито сега ще гласувамТвой живот , ти си решаваш Като искаш емигрирай Ама я да си представим . Отиваш в Британия , или някаква друга по-уредена от нашата страна Ще ми е интересно , как ще станеш и ще се провикнеш -" Нищо няма да ви спазвам" Знаеш как е . Излязат ли сънародниците ни в чужбина всичко спазват и на пътя и навсякъде . А тук - нищо не се отнася за тях , мнооого "смели"Странна работа
140
1
 
3
 
! Отговори
Какво ще се окаже? преди 3 години
Хммм.. нека да помислим, добре.Според мен ще се окаже това, че ти ще си гласувал за същите, които са допуснали подобен хаос, а аз не.Разликата обаче е, че аз имам спестени пари и мога да си позволя лечение в чужбина. Дори смятам да емигрирам, ако изберете пак толупа.
139
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бре? 160 "Пази здравната системе ми вика. Защо?"-----За да може като му се наложи на човек , да има достъп до нея Или искаш като в Бразилия да станем . От такива като Мангъровците , здравната им система съвсем се е сдухала там . И пари да даваш , не те взимат - няма места и лекари . По списък . Чака си човек със спукания апендикс , ако се освободи място - късмет, ако ли не - на гробищата Ако искаш и тук да става така - не спазвай нищо Чакай политиците да се сетят за теб
138
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бре? 160 Както се оказа няма здравна система , която да издържи на подобно натоварване Виж едни германци , какви пари отделят за здраве , едни британци и т.н.И пак не могат да се справят Бил плащал осигуровки и какво от това . Не искаш да спазва нищо , накрая ще си на един хал с този , който и левче не е дал Политиците не са за мислене , те си имат места подсигурени за лечение И накрая какво ще се окаже, пак ти ще си прецакан
137
0
 
13
 
! Отговори
БРЕЕЕЕЙ!!! преди 3 години
Аз съм им бил виновен, че здравната система не се справяла...Не политиците, аз излязох виновен. ЧЕТЕТЕ ЛИ ГО ТВА БЕ?ТВА Е СКАНДАЛНО.
136
3
 
10
 
! Отговори
Бре? преди 3 години
До АнонименКато здравната система не се справя, закривайте я.Аз за какво плащам осигуровки? За да не работи ли?Пази здравната системе ми вика. Защо?
135
0
 
3
 
! Отговори
Live избори 2021 преди 3 години
Изкарайте всички противоречащи си мнения и наредби на щаба и правителството.Подредете ги по дати в списък, монтирайте ги на клип и го качете в тубата. Качете още 2-3 подобни клипа.За нула време ще станете Ютюбър известен поне като онзи станислав с пейтриъна.Това е формула за лесен успех, която ви подарявам, защото съм добър и не съм алчен.