Д-р Чобанова: Вкъщи се лекуват хора, които са за болница

Лични лекари не могат да съберат желаещи за ваксина
1 апр 2021 14:55, Елка Василева
52
Д-р Чобанова: Вкъщи се лекуват хора, които са за болница
Снимка: архив, БГНЕС

Общопрактикуващите лекари в момента са на границата на изтощението, заяви пред БНР д-р Виктория Чобанова, личен лекар и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област. Ако те трябва да издават документи на всички, които са ваксинирани, няма да могат да преглеждат болните, които така и така са много, посочи тя.

„Едно е да се издава документът в процеса на ваксинация, съвсем друго е да дойдат всички, които досега са ваксинирани при нас, за да си получат заветната хартийка, която, оказва се, няма да им свърши никаква работа за нищо,“ обясни д-р Чобанова.

Още по темата

Ако всички получили ваксина до момента, се струпат в кабинетите на личните лекари за сертификат, общопрактикуващите лекари няма да могат да преглеждат пациентите, които и сега са много, обясни д-р Чобанова.

Тя написа отворено писмо до Здравната каса, министъра на здравеопазването и медиите, в което призова да не се пречи на общопрактикуващите лекари да лекуват болните. Един от засегнатите в писмото въпроси е сертификатът за ваксинация. Според д-р Чобанова по този начин една държавна структура – НЗОК, решава как юридически частни субекти могат да регулират дейност, която не касае договорните им отношения с тази структура.

Лекарите от София област споделят за голям процент заболеваемост и проблеми с настаняването в болници на пациенти, които имат нужда от хоспитализация.

„Проблемът е същият, какъвто беше през ноември, даже може би малко по-голям“, отбеляза Чобанова.

Налага се в домашни условия да се лекуват хора с дихателна недостатъчност и в тежко състояние, които категорично се нуждаят от болнично лечение, подчерта д-р Чобанова.

Разнопосочните послания относно ваксините водят до разколебаване и отказ във вземането на решения за ваксиниране в момента, смята д-р Чобанова.

„Случиха се лошо нещата с „АстраЗенека“. Оказа се, че има малко повече странични ефекти, отколкото очаквахме. По отношение на ваксинацията в България - все по-малко хора искат да се ваксинират с „АстраЗенека“. Дори колеги споделят, че не могат да съберат 10 човека за отварянето на един флакон. Не можем да губим 8 дози заради това, че има двама записани,“ каза д-р Чобанова.

Има ли разболели се след ваксиниране?

„Има боледуващи и след преболедуване, има и боледуващи и след ваксинация – повечето са след първа игла, но има и такива, които след втора доза ваксина се разболяват“, каза д-р Чобанова.

Относно частичното разхлабване на мерките, сравнено от премиера с движението на ластик, д-р Виктория Чобанова коментира: „За мен това е политическо решение. Ластиците са нещо много хубаво, когато сте във фитнеса и трябва да правите мускули.“

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съгласен съм с 16-ти онези горе само разправят как плащат а парите не стигат само за л-ва медициндкия труд на сестри лекари санитари никой не го брои за плащане пациентите не са виновни и са там защото са болни онези от горе ги бръщолевят такива за да ни настройвст едни срещу други и срещу лекарите жалко за тез които им вярват
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не превъзнасям никоя епоха у нас няма надграждане
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да имаше профилактика имаше едни фургони с рентген за откриване предимно на тиберкулоза на децата до 4години лекарствата баха безплатни и не тд разкарваха като *** на дядо ми хернията я направиха в една нолница дето сега е закрита и докато почина тази херния не бутма сега плащаш за избор на екип платна и след две години нова операция
38
5
 
0
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Анонимен 41 - ти сериозно ли? А да вадим Тодор от Правец за да му целиваме г.за не ти ли се иска? Кога точно сме били някакъв "еталон"? Не говори глупости. И тогава и сега все сме си същите. Да не би тогава да се ходеше на задължителна профилактика? Да не говорим, че хората които днес ръководят здравеопазването ни са продукт на онази епоха по която се превъзнасяш.
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България здравеопазването и науката бяха ниво в едно друго време сега можем да си пишем имало едно време в България здравеопазване
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Личните лекари са последната дупка правят каквото им наредят иначе плащат доста а и нямат лоби нищо че онази Дариткова е личен лекар
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Болниците са пълни с тежко болни хора и всеки ден умират по 10 % от постъпилите. Който не вярва да отиде като доброволец в Ковид отделение.По-потискащо от Ковид отделение няма нищо друго.Който пише друго е само лъжа.
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брат ти като е лекар значи нямаш нужда от други лекари още повече че е хирург не знам защо си ходил на съдов въобще купуваш си етер брат ти те анестезира защото анестезиолозите вземат много по малко пари от хирурзите и брат ти те лекува за пъпки за гърло за анемия брат ти ти прави всички необходими операции ти си ок нямаш нужда от други лекари от привелигированите си супер
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се закрие всичко и да се почне от начало.Нашата държава е управлявана от мафия.Ние ако искаме да се оправим трябва външна намеса.Да се назначават експерти като контролни органи във всички министерства,президенство ,прокуратура и съдебна система.Няма да има спасение.Деугия начин е военен преврат и управление от експерти,но ние нямаме истински военнослужещи.Като цяло обречени сме.
32
3
 
1
 
! Отговори
доцент Мангъров преди 3 години
Глупости. Болниците са пълни със симуланти. Коронавирусът не е по-опасен от сезонен грип, хората да си седят в къщи и да се лекуват с чай и аспирин. Тоя "професор" да ми дойде да му обясня нещата.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 32.Първата операция беше планова. За там минах през личен лекар. Втората операция от перфорирана язва беше по спешност. Там личният лекар нямаше работа. Извинявай, може би с един пръст съм го написал неточно.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз така искам имам осуговки да ди ходя където си реша то ютюб има и как се правят операции дъседа ше я прави
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 28.Прав си, телефонното лечение беше наложено отгоре. Дори и министърът май издаде заповед. А личните лекари изказаха ли се критично към това лечение? Не се че подобно нещо дори в социалните мрежи. Я виж сега какво става - бурно негодувание от затрупване на личните лекари с бумащина, изразена от самите лични лекари. Но този път за бумащината може и да са прави.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А не за спешни случаи направлението ви се издава по спешност от болница а брат ти като е хирург сигурно това го знае не знам защо от болницата ви разхождат
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами като се обаждате не плюйте или плюйте но не се обаждайте
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 25.И не само за ваксините ви се обаждаме, господин/госпожо личен лекар. А и за всичко друго. Защото нямаме друг избор. Защото началото на всяко лечение трябва да се инициализира чрез направление от личен лекар. Като промените здравните норми, няма да ви се обаждаме. Брат ми е кардиохирург, негов колега ми израза разширените вени преди 8 години, но за постъпване в болницата трябваше отново направление от личен лекар. За спешните случаи не говоря.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който няма нужда от лекар дори и личен да не ходи по лекари никой не ни събира от улицата сма ходите до личните щот там е ефтино
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Телефонното лечение бе наложено от щаба и като видяха какео става пак включиха личните лекари айде дтига с това плюене рибата се вмирисва от към главата
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джонсън и джонсън щот е същата като Астра изчакайте един месец
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Личните лекари били претоварени.Сериозно? Че не си ги спомням миналата година по това време. Типични дезертьори, които водеха телефонно лечение, докато други медици, включително и медицински сестри, не сваляха скафандрите в болниците. Лични лекари, с абдикацията си миналата година доказахте само едно - нямаме нужда от вас, вие сте излишни.