Вирусолог от БАН: Sputnik V е първата работеща комбинирана ваксина

Ваксината е единственият ни полезен ход, смята проф. Александрова
207

Има ли ефективност при ваксинирането с различни препарати при първа и втора доза?

Такова комбинирано приложение е добре познато. Вече имаме работеща комбинирана ваксина и това е руската Sputnik V. Двете дози при нея се прилагат с два различни аденовирусни вектора. Нямаме право на волна програма, когато става дума за здравето на хората. Нямаме получени данни за безопасност и ефективност на комбинирано използване. Текат проучвания на съвместно прилагане на Sputnik V и AstraZeneca. Проучва се комбинация на Pfizer и AstraZeneca. Това обясни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на "България сутрин".

Тя цитира Центъра за контрол на заболяванията в САЩ, който казва, че по изключение може да се комбинират Pfizer и Moderna в интервал от 4 седмици и дори да се комбинират РНК ваксина с Johnsons & Johnson.

Над 50% от българите все още се колебаят дали да се ваксинират срещу Ковид-19, а проф. Александрова е на мнение, че няма как да не разберем тези хора, защото става дума за нов вирус и нова ваксина.

"Ваксината е единственият ни полезен ход, но е нормално изискванията и очакванията да бъдат много по-високи. Процентът на хората, които се колебаеха, беше много по-голям. Преди една година всички очаквахме ваксините с огромно нетърпение - като спасение. Когато обаче се появиха реално, изведнъж се оказа, че не сме чак толкова готови за тях", обясни вирусологът.

По думите на проф. Александрова не бива да се притесняваме от факта, че е променена част от листовката на AstraZeneca, както и от смененото търговско наименование на препарата.

"На 29 март разбрахме, че не просто наименованието беше променено, но беше актуализирана и информацията. Стана ясно, че тази ваксина се свързва с поява на сериозни алергични реакции. Става дума за много редки събития, които ги има при всеки медицински продукт. Няма медицински продукт, който да е изцяло без странични ефекти. Самата ЕМА казва, че все още ползата е много по-голяма от риска. В същото време никой не си затваря очите пред тромбоемболичните събития", заяви вирусологът пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Александрова призна, че е изненадана от разхлабването на мерките у нас, тъй като медиците в болниците изнемогват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Астра - най-слабата , най-бавно действаща... Много неясноти.
147
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
уточнение за герберите: ваксината се казва Спутник Ви, а не Спутник 5. Това не ви е народно събрание да си четете по чалгарски...
146
9
 
5
 
! Отговори
мнение преди 3 години
Влезте по руските форуми и прочетете колко е "ефективна" и тая руска ваксина(с руски vpn на който му стиска).По-интересна е последната на Вектор, но още няма инфо за нея.
145
5
 
25
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Ако се наложи ще се ваксинирам с руската, че поне да съм сигурен че няма да се отровя. Навални четвърта година го мъчат, и немогат да го отровят. За Скрипалите пък да не говорим. Хич не ги бива по отровите тия руснаци.
144
28
 
13
 
! Отговори
Handel преди 3 години
И как точно тази тетка го разбра това? Или се досети по броя на нулите на рублите, които и преведоха?
143
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде изчезна статията за проф Чорбанов май не бяха фобри отзивите и я скатахте
142
30
 
14
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
И тая е на руска хранилка!
141
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В цял свят учените прдлгат по две дози, а руснаците освен ваксини с две дози се мъчат да създадат и ваксина с една доза. вместо две, което усложнява използването на американските и английските ваксини.
140
30
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спутник V първата лаботеща ваксина всички останали са неработещи.Ашколсун, машаала на професорката. Пак намаза здраво филията с рубли.
139
1
 
7
 
! Отговори
не е вярно има спирт преди 3 години
който убива вирусите
138
33
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професоре, още един страничен въпрос. По последни данни английската ваксина е около четири долара парчето, докато китайската и руската отиват към десет долара. И това на фона на драстичната разлика в цената на труда в Англия, Русия и Китай. Само този факт ми стига да оценя производителността на труда в биотехнологиите между Англия и азиатските лагерни катуни. Между другото, китайската ваксина е с омаломощен вирус, технология отпреди сто години.
137
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изразява се учудване от вдигане на ограниченията, болниците изнемогвали. А ние, всички останали на прага на оцеляването и с невротизирани и набеждавани за разпространители на инфекцията деца какво са кажем? Изкарахме по една наборна военна служба на стари години с тези лекарски затвори. Лекари, Коко 19 е психодемия, която вие натрапихте в главите на хората. Изнемогвайте в болниците, много се радвам. Ще ми казват пък и колко да живея, медицински ***!
136
23
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професоре, ваксините били единственият ни изход. Сериозно? Научих, че имам огромно количество антитела от съответния тест, без дори да имам представа кога и къде съм бил болен. Ето, професоре, още един изход. Но лекарите нямат друг изход да излязат от голямата лъжа, която ни спретнаха - хладилните камиони, якото измиране и прочие. Ваксините са тяхната индулгенция за изход от неудобно за тях положение. Но това са вече политически, а не здравни проблеми.
135
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професоре, та кое е по-точно комбинираното в руската ваксина? Да не би да действа и срещу други щамове? Да кажем така: с първата инжекция се вкарва ДНК за белтъка на дивия вирус, а с втората инжекция -ДНК за белтъка на британския щам. Ако е така, моите поздравления. Или вторият различен вирус се използва само като застраховка от вече наличен имунен отговор срещу първия. Тогава вторият вирус е по-скоро избягва затруднение, отколкото въвеждане на комбинирано въздействие.
134
1
 
3
 
! Отговори
още един благодарен преди 3 години
До ТяБраво 169,приятно е между безбройните глупости да прочетеш нещо като твоето мнение.И на мене ми е адски омръзнало...
133
29
 
10
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Спутник V е първото хибридно-пропагандна ваксина! Нито една нация не си позволи да прави такава нагла пропаганда като руските хибридници!
132
3
 
11
 
! Отговори
опорко преди 3 години
До Анонименспоко,вече има заявка за одобрение и на турска ваксина,можеш да изчакаш и да се ваксинираш с нея.Май си забравил,че т.н.оксфордска ваксинаразбирай АстраЗенека- се разработваше съвместно с руски учени.Така че няма нищо странно да бъде одобрена и руската ваксина,а който не иска-няма да се ваксинира с нея.
131
6
 
27
 
! Отговори
Тя преди 3 години
Голям спор за ваксини, които някога ще пристигнат. В момента избора е АстраЗенека. И всеки, който не може да дочака някога другите ваксини, ще се моли да не изтегли късата клечка. На брифинга казаха, че трябва да сме благодарни и за тази, която имаме, защото има държави в които няма никаква. Любимо ми е да съм благодарна за това, че нямам избор. Интересно с кои държави се сравняваме, но това е друга тема.
130
29
 
12
 
! Отговори
Влак GT преди 3 години
Пътник 5 е много хубава зооваксина , тествана на руснаци и други добичета, ама и те не я щат, а на всичко отгоре няма и сериозно производство, руски дивотии, само пара в свирката, типични червенотиквенски номера, наричани социализъм, комунизъм и темподобни езикови жонглирания.
129
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професоре, кое е точно комбинираното действие на руската ваксина? Английската ваксина ми вкарва един вирус като транспортен вагон за производство на вирусния белтък от моите клетки. А руската ваксина ми вкарва два различни вируса: един при първото боцкане, а втория след това при второто боцкане. Освен това комбиниране, някакво друго има ли? Различно ДНК, за различни белтъци? Или нещо друго? Това май и вие толкова го знаете.

Спонсорирани публикации