Вирусолог от БАН: Sputnik V е първата работеща комбинирана ваксина

Ваксината е единственият ни полезен ход, смята проф. Александрова
207

Има ли ефективност при ваксинирането с различни препарати при първа и втора доза?

Такова комбинирано приложение е добре познато. Вече имаме работеща комбинирана ваксина и това е руската Sputnik V. Двете дози при нея се прилагат с два различни аденовирусни вектора. Нямаме право на волна програма, когато става дума за здравето на хората. Нямаме получени данни за безопасност и ефективност на комбинирано използване. Текат проучвания на съвместно прилагане на Sputnik V и AstraZeneca. Проучва се комбинация на Pfizer и AstraZeneca. Това обясни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на "България сутрин".

Тя цитира Центъра за контрол на заболяванията в САЩ, който казва, че по изключение може да се комбинират Pfizer и Moderna в интервал от 4 седмици и дори да се комбинират РНК ваксина с Johnsons & Johnson.

Над 50% от българите все още се колебаят дали да се ваксинират срещу Ковид-19, а проф. Александрова е на мнение, че няма как да не разберем тези хора, защото става дума за нов вирус и нова ваксина.

"Ваксината е единственият ни полезен ход, но е нормално изискванията и очакванията да бъдат много по-високи. Процентът на хората, които се колебаеха, беше много по-голям. Преди една година всички очаквахме ваксините с огромно нетърпение - като спасение. Когато обаче се появиха реално, изведнъж се оказа, че не сме чак толкова готови за тях", обясни вирусологът.

По думите на проф. Александрова не бива да се притесняваме от факта, че е променена част от листовката на AstraZeneca, както и от смененото търговско наименование на препарата.

"На 29 март разбрахме, че не просто наименованието беше променено, но беше актуализирана и информацията. Стана ясно, че тази ваксина се свързва с поява на сериозни алергични реакции. Става дума за много редки събития, които ги има при всеки медицински продукт. Няма медицински продукт, който да е изцяло без странични ефекти. Самата ЕМА казва, че все още ползата е много по-голяма от риска. В същото време никой не си затваря очите пред тромбоемболичните събития", заяви вирусологът пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Александрова призна, че е изненадана от разхлабването на мерките у нас, тъй като медиците в болниците изнемогват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
9
 
5
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 3 години
олелията със спутник ми напомни истеричните опити да се продаде морално остарялата като софтуер с-400 като некво вундервафе което сваля в полет от калинки до имперски разрушители. в русия в момента разработват нова ваксина, след поголовен отказ на разумната част от населението да се ваксинира със спутник. тая жена откъде я изкопахте, и изобщо в БАН мандри ли взривяват още та са такива неадеквати?
47
7
 
6
 
! Отговори
щом е руско преди 3 години
Дано я запазят само за комунисти. защото както знаем "Руските болни са най-здравите болни !" а тяхното долно бельо е най-долното..
46
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия ваксината е доброволна.
45
0
 
11
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Епа то още когато ми твърдяха, че ваксината е 99.99% сигурна и надежна понеже то тестовата група от 40000 само един се изприщил, та още тогава ЗНАЕХ, че ме ЛЪЖАТ! *** сега почнаха и те да си го признават, че са ме ЛЪГАЛИ и то не било 99.99% ми най ми било 60-70% сигуна таз ваксина! Еми да видим още колко ще паднат процентите!
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Zertifikat macht freiВ Германия вече изискват тест или ваксиниране, за да отидеш в определени фризьорски салони. За магазини, концерти и спектакли ще изискват същото.
43
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВ СССР е завършила Дариткова,но ГЕРБ си я припозна .Нали са все бивши комунисти...
42
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ние се сблъскахме със световна война от нов тип, изправени пред Русия и Китай, които се опитват чрез ваксините да получат влияние".
41
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А западът защо се страхува от Русия?
40
4
 
8
 
! Отговори
.......... преди 3 години
Вирусолог от БАН казва коя е точната ваксина....Какво повече да се коментира, но по ясни причини засега тази ваксина няма да стигне до нас. Но всеки да си решава.
39
15
 
5
 
! Отговори
Не,ееее...... преди 3 години
Нищо руско в моя дом и семейство...САМО ПРЕЗ ТРУПА МИ!Това са адски некадърници и лъжци!
38
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До XА България какви коли произвежда? Или освен евтини черноработници и пpocтитутки за западна Европа дори и пирон не може да произведе?
37
0
 
2
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 3 години
До Патриотпатриот е, душа дава, за нАука, за свобода...
36
2
 
7
 
! Отговори
истинско чудо преди 3 години
е ваксината Спутник. Никой не я е виждал, никой не познава лично ваксинирани с нея, но мнозина са убедени в нейното съвършенство.Това не е ли забележително?
35
2
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До Факт: Аде бе :) Колко милиона :) Аз пък тъкмо сега чета на един руснак неволите със Спутник. Няма ваксина в света с 0 странични ефекти. Може би някой ден когато има наноботи ще има такава , но в момента те лъжат. Включително и руснаците :П
34
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За руската ваксина спутник5 няма нито една публикация в сериозно научно списание. Много ми е интересно нашите велики учени откъде черпят сведения за тази ваксина
33
5
 
5
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Натовците да си бият там пфайзерите и астрите и да ни освободят от присъствието си нас нормалните хора!
32
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая сигурно още ме може да смени дограмата в панелката от времето на соца, взела от ваксини да разбира.
31
9
 
8
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Милиони хора по целия свят се ваксинираха с рускта ваксина Спутник-V и досега не е имало нито един случай на смърт или странични ефекти извън описаните, докато от западните ваксини хората измират като мухи.
30
0
 
4
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 3 години
До Борянаедна от най добрите и един от най големите в печата се ползва за обем. не означава буквално "най добрата". това е като да кажеш "днесбеге е един от най посещаваните сайтове". е, да кажеме че в топ десет дето е, условно, с 10 посещения на ден, и това е добра класация. а следващите след него са с 1100 на минута. но и те са "едни от най добрите".
29
3
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До Анонимен: Според мен си се объркал много.... Първо не е одобрена все още от ЕМА. Например и АстраЗенека не е одобрена все още в САЩ. Второ Спутник не се произвежда все още масово и дори да искаш то няма :) Ако имаше руснаците щяха да си ваксинират населението ... а виж им прогреса 4-5%. Не случайно ще я произвеждат в Южна Корея ... но докато стане ..... така ,че Спутник няма :)