Какво е качеството на маските на пазара?

Контролните органи за 1 г. са задържали 7 млн. маски на митниците
6 апр 2021 15:45, Ния Христова
14
Какво е качеството на маските на пазара?
Снимка: БГНЕС
Близо 7 млн. маски са били спрени от контролните органи на митниците за последната година. Част от тях са били предназначени за черния пазар, а останалите - не отговарят на европейските стандарти, предаде Нова тв. 
 
Голяма част от предпазните средства, които се предлагат на пазара у нас, също не покриват изискванията за качество. Затова през април контролът при продажбите ще се засили. Какво показват първите проверки и кои маски ни предпазват наистина от коронавируса?
 
Някои от най-популярните модели на пазара - респираторни, текстилни и медицински, се предлагат в магазини за един лев, аптеки и по-големи търговски обекти, поръчваме и през интернет.
 
Съвместна проверка заедно с контролните органи разследва закупените модели припокриват ли всички европейски изисквания за безопасност.
 
"При проверките се проследява дали маската носи маркировката „CE” и до нея задължително трябва да има един 4-цифрен номер на нотифицираното лице", обясни Вася Миланова от ДАМТН.
Още по темата
 
Почти всички закупени маски не отговарят на стандартите за качество.   
 
Предпазни средства се предлагат и в интернет. Още в началото на пандемията контролните органи провериха над 100 модела, предлагани онлайн. Нито един не съответстваше на стандартите.
 
"Нямаха маркировки, инструкции, ниво на защита. Нямаха нищо, което е необходимо, за да докажат, че отговарят на европейските изисквания. Всички подобни маски бяха спрени от разпространение", поясни Миланова.
 
За опасни маски на европейския пазар сигнализират и от Брюксел. Бърза проверка в системата за доказано рискови стоки „РАПЕКС” открива десетки предупреждения за предпазни средства, които реално застрашават потребителите.   
 
"След изпитвания се доказва,че тези маски - FFP2 - не филтрират 95 % от въздуха. Личните предпазни средства биват три класа – първият FFP1 – филтрират въздуха до 50 %, FFP2 – до 95 % и FFP3 – до 98 % въздуха", обясни още Вася Миланова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"90 процента са падали по земята преди да бъдат опоковани"........................Би трябвало задължително да се стерилизират и да се опаковат в защитена среда.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма никакво качествоДаже 90 процента са падали по земята преди да бъдат опоковани
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Примката продължава да се затяга.Представям си уловено бездомно псе от хайка на градския кучкарник,след процедурите обеззаразено,маркирано и пуснато в друг квартал.А котките направо ги избиват за кожи и парфюми.Колко много си приличаме с любимите ни бездомници.Всички сме в схемата на системата,поточната линия на матрицата.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде пак маските колко пъти вече и все различни мнения няма едно доказано
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нз какво е качеството мойта маска е от миналата пролетта още си ми върши работа ...
8
0
 
3
 
! Отговори
БДС преди 3 години
Също така на пазара се предлагат и маски с моргелони(червеи)И за тях нищо не пише,явно влизат в стандарта.
7
1
 
11
 
! Отговори
Nona преди 3 години
Качеството е такова,какъвто е и смисълът от тях!
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умниците от първите редици на "смелите бойци" забраниха плътния шал, а разпоредиха един пар.ал от задния джоб. Важното е да капе в касичките. И как да им вярваш на тия...
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Качеството? Кой да ти каже.На изборите охранителят ти дава маската с ръка без ръкавица - ръка, която преди това кой знае какво е държала и ти си длъжен да я сложиш на устата си.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Мила"ми Вася Миланова:В препоръка(ЕС)2020/403 на Комисиятав контекста на заплахата от COVID-19 бе дадена възможност на органите(в България ДАМТН)да дават одобрение за пускане на пазара на ЛПС-Маски без маркировка CE! Остава сега да ми кажеш къде в България и кой може да направи тест на маските с въпросните стандарти FFP2,N95 и KN95 които нямат нужния сертификат за ЕС а именно марката СЕ?
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С маска, без маска - все тая. Аз имам ФФП2 маска, т.е. с тел отгоре. Когато я надяна, изправям телта да мога да си дишам нормално. Обаче не се навирам в хората, избягвам тълпи, не ползвам градски транспорт. Вирус винаги ще прихванете, въпроса да не е в достатъчно висока концентрация да ви събори.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не казаха една марка, която отговаря на въпросните стандарти
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А тия по горе на снимката на какви "стандарти"отговарят? При положение,че над 90% от маските в България са внос от Китай кой и къде в България може да определи дали отговарят на Европейските стандарти?