Спешна помощ: Лекарят не е Господ, не е робот, а жив човек!

Световният ден на здравето тази година не е празник, каза Катя Сунгарска
7 апр 2021 14:00,
63
Спешна помощ: Лекарят не е Господ, не е робот, а жив човек!
Снимка: БГНЕС

За първи път тази година Световният ден на здравето не е празник и няма да бъде празничен ден. Това заяви в интервю за "Дарик" Катя Сунгарска – говорител на Центъра за спешна медицинска помощ – София.

"Тази година на 7 април сме повече тъжни, отколкото радостни, за съжаление. Това е момент, който да ни накара да се съберем в себе си, да премислим, да отдадем почит на колегите, които загубиха своя живот в борбата в COVID-19", сподели още тя.

Спешна помощ – София се включва към инициативата, посветена на Световния ден на здравето. Точно в 12:00 часа с минута мълчание се почита паметта на медиците, които загубиха битката с COVID-19.

"В 12 часа днес почитаме колегите, които си отидоха от този свят, с молитва да им е светло, да им е уютно и спокойно там, където са. Пускаме сирените за мъничко и се надяваме това да бъде достатъчно за единение, съпричастие, за по-голямо взаимно разбиране, което ще ни помогне да преминем през това предизвикателство", каза Сунгарска.

Центърът за Спешна медицинска помощ в София е загубил вече десет медици от най-първата линия в битката със заразата.

"Особена е мъката, когато губиш колега. Работят се много часове – по 12 часа на смяна, това сплотява, превръща колегите ти в семейство и когато губиш, не губиш колега, а част от себе си, от семейството си", споделя говорителят на Спешна помощ.

По думите ѝ вече повече от година цялата здравна система работи на ръба на силите си: "Всеки ден и всяка нощ се полагат неимоверни усилия за спасяване и поддържане на живота, а това коства много".

Сунгарска апелира: "Нека хората да си дават сметка, че лекарят не е Господ, не е робот, а жив човек със своите болки, страдания, заболявания, проблеми, радости и тъги. За съжаление, тъгите са повече, защото всички медици са подвластни на това, на което е подвластно и цялото общество".

Сунгарска призова и към събуждане на естествените инстинкти, заложени във всеки, на първо място – инстинктът за самосъхранение. "Най-силният мотив за всеки един човек на тази земя би следвало да бъде животът му, здравето му и заплахата, която съществува".

На себе си и колегите си, Сунгарска пожелава: "Да сме живи и здрави. Това, което си пожелавам напоследък много често е да усещам повече човечност, мъдрост, нормалност и повече отговорност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Катя Сунгарска с какво право ползва фрази като "ние медиците" и "ние с колегите". Нейната работа няма нищо общо с работата на екипите нито като експертиза, нито като интензивност, а и като заплащане (последното в пъти в нейна полза).
26
7
 
3
 
! Отговори
У нашенско преди 3 години
Лекарят... е жив дявол!
25
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Господ да ни е на помощ с това протестърско правителство!
24
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има огромна липса на лекари и инженери в момента , ако се напъне човек с повечко работа можа да изкарва доста прилични пари.
23
5
 
9
 
! Отговори
Стефанов преди 3 години
С такова ганьовско стадо в територията който и да дойде на власт няма да успее. Ако се пусне след малко статия за учители, полицаи, миньори или сервитьорки, без значение - ще бъдат оплюти със същата злоба. Не се държим един за друг, а гледаме да стъпчем всеки при първа възможност, а чакаме някаква подкрепа, когато дойде до нашия гръб. Повече няма какво да кажа.
22
9
 
4
 
! Отговори
тъй де преди 3 години
На които му е тежко в Спешна помощ, нека да напусне..........места в Чистотата има!
21
1
 
5
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 години
Пенсионерска жалба : Рано станах отзарана коридор зелен да хвана. Тез зелени коридори кой ли така ни ги стори ? С коридорите зелени пак настанаха промени. Тез управници игриви ги превърнаха в сиви . Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията, военните, военните медици , полицията, медиците , институции и граждани. Трето поколение репресиран.
20
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите са изключително п р о с т народ и не могат да разберат тази истина, че лекарят не е Бог. Лекарят е човек, който увеличава шансовете на друг човек да оздравее. Ако лекарят сгреши, това да виниш или биеш лекаря е безсмислено и несправедливо, защото поставянето на диагноза винаги е като игра на тото. До измислянето на пеницилина, статистически шансът да умреш с лекарска помощ е бил по-висок от това да умреш без лекарска помощ. Само един век е минал оттогава. Защо в БГ очакват чудеса?
19
5
 
5
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 години
Нов призрак броди из Европа. Ковид-мафиот. Кога най-после ще се отървем от този *** ? Какъв имунитет при тоз капацитет ? Без друго се задъхваме , а взехме да издъхваме. Дай Боже ,след тази беда да оценим безличната си свобода. Ний доброволно се заключихме отвътре и ключа хвърлихме навън. Кога най-сетне ще дочуем спасителния звън ? ! Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията, военните, военните медици , полицията, медиците , институции и граждани. Трето поколение репресиран. София (2020
18
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако имате проблеми обръщайте се към слави трифонов, нека ви дигне заплатите да ви дава по 1000лв отгоре и тн - всички въпроси съм слави ако обичате
17
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пациентът не е парче месо, не е клинична пътека, жив човек е.
16
6
 
1
 
! Отговори
67890-. преди 3 години
До Пандемичен МаоистТака, всички там, и когато започнеш да дишаш като риба на сухо няма да има кой да извикаш за помощ. Не , че ще е голяма загуба.
15
2
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
- Докторе, нещо не виждам добре надалеч.Лекарят хванал пациента за ръкава, завел го до прозореца и му посочил Слънцето: - Това, там, виждаш ли го? - Да-а, това е... Слънцето.- Ами това са 150 милиона километра, бре? - Ти колко по- надалеч искаш да виждаш?!?
14
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво е да им се напомни, че не са Господ и че не може да си правят кой каквото си иска, че има такива дето се разсипват от работа има но колко повече са тези дето веят краката и те гледат сякаш си нисша форма на човек и само дебнат да ти вземат последния лев. Толкова некадърни и надути, блъскат ти коктейла с химия и каквото стане...
13
8
 
6
 
! Отговори
Асан от вятову преди 3 години
Щом не е господ или робот, значи разбира от бой. А боя изгражда.
12
5
 
5
 
! Отговори
Технократ от Брюксел преди 3 години
Ще ви заменя всичките с Машини! Готово!! Сега доволни ли сте?!
11
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаем, че не са Господ, но в последната година много започнаха да се правят на него. Особено ония тримата - плешивецът с пагоните, онзи с брадата и онзи с мустака.
10
8
 
1
 
! Отговори
Пандемичен Маоист преди 3 години
Всички у ГУЛАГ - на превъзпитание с ценностите на Партията!
9
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето как плашат бъдещите лекари. Вместо да казват, че при тях се работи с удоволствие въпреки натоварения график - плашат хората и бъдещите лекари ще избягат в чужбина заедно с доброволците. Тая е неадекватна и не служи за пример в лекарската професия. Утре ще реват - немаме ора !
8
5
 
3
 
! Отговори
Муахаха преди 3 години
при тая Пандемия от Уханска Чума, чудя се как повече лекари не умряха, как не се заразяват не ми е ясно!