Алерголог: Реакциите при "Астра Зенека" като тези от хепарина

Всяко лекарство дава хепаринови реакции, коментира доц. Стаевска
8 апр 2021 11:08, Елка Василева
30
Алерголог: Реакциите при "Астра Зенека" като тези от хепарина
Кадър: БНТ

Срещат се тромбози при случаите на ваксинация с "Астра Зенека" – това потвърди доц. Мария Стаевска, началник на Клиниката по клинична алергология на УМБАЛ "Александровска“ пред БНТ.

"Има такива реакции. Ние трябва да приемем, че всяко нещо си има цена, доказан е ефектът на ваксината, спасява милиони човешки животни. Ваксината има рядка хиперсензитивна имунна реакция“, каза доц. Стаевска.

Още по темата

Счита се, че тази реакция е много подобна на реакцията при хепарина, което е имунна реакция - вид медикаментозна алергия. Доц. Стаевска цитира данните от ЕМА до 22 март.

"Има съобщени 62 случаи на церебрална синусова тромбоза и 24 случая на вената, която събира кръвта от слезката и част от стомаха. От тези 86 случая, 18 са фатални при ваксинирани в Европа и Обединеното кралство 25 милиона души", посочи алергологът.

Тя допълни още, че жените се справят доста по-добре с инфекциите.

"Този бонус има своята цена, жените страдат повече от автоимунни болести. Тоест, тази по-балансирана имунна система прави по-често автоимунни и алергични отговори и затова тези реакции са по-често при по-млади жени", обясни алергологът.

Това, което тя констатира след ваксинация на своите пациенти, е че по-често при млади хора има температура след ваксинацията.

Препоръката е добра относно повишеното внимание при ваксинирането на жени под 60 г., заяви доц. Стаевска. Също така тя изрази мнение, че такива реакции се наблюдават и при РНК ваксините.

"Случаите са по-малко, но това се проследява и при другите ваксини. Всяко лекарство дава хепаринови реакции", коментира още по темата доц. Стаевска.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
4
 
! Отговори
АстроПитек преди 3 години
Аз и семейството се ваксахме с Астрата преди седмица. Засега е ок. Ще видим нататък.
7
11
 
3
 
! Отговори
Жена съм преди 3 години
под шейсет - ваксинах се и нямам никави реакции. Това обезпокоително ли е? или Реагирам нормално като другите 65 милиона ваксинирани?
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяко лекарство/ваксина има може да има странични ефекти. За първи път обаче някои хора го разбират. Четете листовките! По-добре да знаеш за възможните странични ефекти отколкото да си невеж.
5
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
доц. Мария Стаевска изкара за две вноски по кредита.
4
2
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ЕТО !!! ЦЕЛИЯ ЕЛЕКТОРАТ НА ГЕРБ ВЕЧЕ НЯМА ОТ КАКВО ДА СЕ ПРИТЕСНЯВА И МОМЕНТАЛНО ДА СЕ ВАКСИНИРА С АСТРАТА ПО НАРЕЖДАНЕ НА БОРИСОВ)!
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В нормалните държави ограничиха или направо спряха ваксинирането с астрата, само тук разни продажници на процент се опитват да пробутват тази отрова на всяка цена.
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, обърнаха палачинката - за пореден път. До ония ден се надпреварваха по медиите да плещят как нямало проблими с АЗ, сега се надпреварват кой ще обясни че имало проблеми, ама били малки. Ще поживеем още, ще видим дали пак няма да обърнат палачинката и да разправят трето, различно...
1
1
 
17
 
! Отговори
от деветия кладенец преди 3 години
Благодаря, но хазарт със живота си не играя.