Рискът от тромбоза след ваксинация с АстраЗенека - много рядък

И все пак препаратът вероятно ще се прилага при по-възрастните
34
Рискът от тромбоза след ваксинация с АстраЗенека - много рядък
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На този етап не бих поставил под съмнение ваксината на „АстраЗенека“. Рискът от тромбоза е изключително рядък, каза в епидемиологът Петър Марков пред bTV.

„Става въпрос за един нежелан ефект, който е изключително рядък. Рискът от смърт при него е 1 на 1 млн. получили ваксината. Рискът от смърт при коронавирус при заразяване е 1 на 200“, направи сравнение той.

Още по темата

Въпреки това Марков обясни, че връзката вече е призната и се взима предвид при ваксинационната политика на всяка страна. Ето защо от вчера Великобритания реши да не прилага ваксината на хора под 30-годишна възраст.
„Хората имат малко ирационален подход при оценка на риска. Тъй като за този страничен ефект се говори много, това би могло да уплаши хората. Рискът в България в момента да се заразим е изключително висок и винаги трябва да се има това предвид“, на мнение е епидемиологът.

Той смята, че постепенно ще се върви към прилагане на ваксината само при малко по-високи възрастови групи и може би при мъже.

По думите му не е неочаквано, че хората се заразяват с коронавирус и след втората доза. Това, от което ваксините предпазват, е тежко протичане на болестта и смърт, уточни Петър Марков.

„Ефективността на ваксините след първа доза е доста висока. Това особено важи за препаратите на „Пфайзер“ и „Модерна“ – над 92%. Ефективността на ваксината на „АстраЗенека“ след първа доза е над 76%, което е също висок процент“, уточни епидемиологът.

Относно румънския щам, който бе открит в северната ни съседка, Марков обясни, че става въпрос за вариант на коронавируса, който е известен още от февруари във Великобритания.

„Особеното при него е, че има генетичния фон на т.нар. британски вариант, който го прави по-високо заразен и малко по-високо патогенен. Новото е, че при този вариант има мутация, която е характерна за варианта от Южна Африка. Тя се свързва с някаква степен на избягване на имунния отговор както от ваксинацията, така и от естествено прекарване на инфекцията. Това прави този вариант притеснителен, защото съчетава по-висока степен на заразност и някаква степен на избягване на имунитета“, обясни Петър Марков.

По думите му за щастие този вариант не е много широко разпространен дори във Великобритания.

„Мисля, че става въпрос за една единствена проба, открита в Румъния“, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Точно обратното,много чест! Колко народ гушна букета!
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рядък риск?!?
27
1
 
3
 
! Отговори
странични ефекти преди 3 години
И не само,антибиотиците,повече от страничните ефекти от лекарствата съдействат за болести като паркинсон ,алцхаймер и деменция,болести които драстично се увеличават.Аналгина беше изместен от парацитамола ,за който е известно ,че ако прекалиш малко,може и да умреш.Дори синтетичните витамини,които напират да изместят натуралните, могат да навредят на бъбреците(вит. с) на черния дроб-(вит.д).И това се приема са естествено,а същевременно се отричат стари ,добре познати и действащи средства
26
1
 
2
 
! Отговори
странични ефекти преди 3 години
Свикнаха ни ,всяко лекарство да има странични ефекти, а Хипократ неговият завет-,,Ако не помогне ,да не навреди" да го духа, нали? Сега виждаме обратния принцип-Я помогне,я-не ,но със сигурност ще навреди и- едно оправя,но друго поразява.И лекарите ,вместо да предписват добрия стар пеницилин ,са бутани да предписват силни синтетични антибиотици,от които черният дроб не може да се изчисти с години, а чревната флора за 6 месеца е мъртва-докато пациента приеме новия антибиотик.
25
4
 
1
 
! Отговори
Бау преди 3 години
отворете листовката, на което и да е лекарство. Всички имат "РЕДКИ" странични ефекти. Ваксините обаче нямат право на това. Според ***...
24
1
 
2
 
! Отговори
6 преди 3 години
А ако си ти в този мълък риск процентът е 100!То е като руска рулетка-всеки може да е прострелян!Кое ви дава право да залагате живота на цял един народ?
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цял живот усещам че ми липсва нещо,и се оказа че било..мозък!!
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено , че ще кажат това, нали тези ваксини са най-евтини и съответно ще има и много останали пари , които гробарите искат да гепнат. Много страни вече я спряха тази ваксина, но нашите корумпирани управници си искат процента от продажбата и за това лъжат! Жални ни майка, няма управия
21
3
 
1
 
! Отговори
Бау преди 3 години
*** не може да бъде убеден, че ваксините не ни правят ... безсмъртни. Ама как може бе! :D
20
0
 
5
 
! Отговори
Български език преди 3 години
Рискът не може да е рядък. Рискът може да е малък или голям. Няма такова словосъчетание на български език. Да не е написан този текст от някой ученик в трети клас?
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реално това са само хората, които са докладвали реакция. А те са нищожно число. Повечето хора, които са с емболия или с починал роднина на N-ти ден след ваксината дали ще хукнат да попълват странична реакция в портала, как мислите? Те и на това разчитат - малко докладвани, значи малко случаи. Главата в пясъка и давай нататък!
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярвам повече на скандинавските държави, които спряха ваксината от съображения за сигурност, отколкото на нашите корумпирани ганчовци, които за пари и майка си ще продадат.
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"дайте ми и на мен паспорт."Паспорта е Ваксинационен, а не за здравословен живот.
16
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Благодаря, но хазарт със живота си не играя."Ми изкарай го естетстено тогава. Малко е по-висока вероятноатта да умреш - примерно 100 пъти, ама нема проблеми. #хораумиратвсекиден
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Рискът от тромбоза след ваксинация с АстраЗенека - много рядък"Благодаря, но хазарт със живота си не играя.
14
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само допреди месец обясняваха как твърденията за тромбоза от ваксината били фалшиви новини и конспирации. Сега старите лъжи на нов глас, ваксината причинявала тромбоза, ама се случвало рядко. След месец като измре още народ дали ще се усетят, че май е най-добре да я спрем тази ваксина?
13
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Рискът от тромбоза след ваксинация с АстраЗенека - много рядък"Толкова "рядък", че решиха да спрат ваксинирането с астрата.
12
1
 
9
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Затова политиците ползват файзер. Но - и там има проблеми...
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7Точно на същото положение съм но няма да чакам да ми даде някой вакс паспорт а ще си ВЗЕМА фалшив такъв.Лесно е.
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рискът от тромбози е ОГРОМЕН след като познавам лично трима починали след ваксинация с тази ваксина!!!Статистически това е ОГРОМНО число .