Хемофилията не е смъртна присъда за пациентите

Коментар по темата на Виктор Паскалев и д-р Атанас Банчев в "България сутрин"
15 апр 2021 09:08, Ния Христова
14
Българската асоциация по хемофилия за поредна година провежда информационна кампания под надслов "Движим се заедно с промяната". На 17 април се отбелязва Световния ден на хемофилията. Тази година много публични личности подкрепят кампанията. 
 
"Хората с хемофилия са абсолютно равнопоставени на всички останали в обществото. До средата на миналия век това е детско заболяване, не са преживявали повече от 14-15 години или са били толкова силно увредени, че не са могли да извършват никаква дейност", заяви председателят на Българската асоциация по хемофилия Виктор Паскалев пред Bulgaria ON AIR.
 
Той подчерта, че днес нещата са различни, тъй като вече има достатъчно ефективни терапии. Тези хора могат спокойно да учат, децата да ходят на детска градина.
 
"Все още има останали митове от миналото за дискриминация. В училище и детска градина някъде отказват да ги приемат. Шест месеца водихме бюрократични войни, докато запишем едно детенце в детска градина. Проблемът идва от страх и непознаване на заболяването. Това заболяване не е животозастрашаващо, навремето е било смъртна присъда. Вече е по-скоро хронично, а хората могат да работят и да се вписват добре в обществото", обясни Паскалев.
 
Детският хематолог д-р Атанас Банчев посочи, че хемофилията представлява вродено генетично заболяване, при което липсва белтък от течната съставка на кръвта. Хемофилията е два вида - А и Б. И в двата случая липсват различни белтъци - фактор 8 и фактор 9. Клиничните симптоми са едни и същи. 
 
"Това заболяване не  може да бъде прихванато посредством вирус, не е заразно заболяване. Има случаи на придобита хемофилия, но те са изключително редки. Обикновено се наблюдават при много възрастни хора или при родилки", каза д-р Банчев.
 
Характерно за заболяването е настъпването на спонтанни ставни кръвоизливи, без да има кой знае каква травма. Тежестта, която тялото причинява, води до кръвоизливи в ставите. Заболяването е свързано с продължително кървене, стана ясно от думите му.
 
"Заболяването се е превърнало в съвместимо с живота състояние. В днешно време наричаме пациентите с хемофилия - хора с хемофилия, можем да си позволим най-съвременното лечение за тях", изтъкна д-р Банчев.

14
Още от Общество
2517 са новите случаи на коронавирус у нас, излекувани са 3647 души
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
0
 
! Отговори
Чичо преди 3 седмици
...но хОмофилията е! Обществото трябва да е по-толерантно. А държавата да направи голяма, стъпка и да разреши гей браковете.
1
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А хомофилията е признак че ти също си на левия бряг,говоря за такива които се имат за хетеро но също се борят за правата на "модерните"..