Ако ваксинацията се ускори, сме близо до колективен имунитет!

Д-р Стойчо Кацаров: Възможна е още една вълна през есента
64

От анализите, които сме правили в нашия център, смятаме, че страната ни е близо до колективен имунитет, ако се ускори ваксинационният процес в следващите месеци. Това заяви д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова по Bloomberg TV Bulgaria.

"Може би до лятото ще сме достигнали колективен имунитет, тъй като огромна част от хората - над 3 млн. души, са се сблъскали с вируса. Ако не се ускори процесът по ваксиниране, е възможно да има още една вълна на разпространение в началото на есента", каза той.

От думите на госта стана ясно, че здравната ситуация в страната се намира в лошо състояние.

"Ние сме на първо място в света по показателя обща смъртна опасност, който може би е единственият достоверен медико-статистически показател. Бяхме на първо място и през 2019 г., миналата година поставихме световен рекорд с над 18 на 1000 обща смъртност. От началото на годината е над 21 на 1000", каза медикът.

По думите му единственият начин да се спре разпространението на вируса е ваксинацията. Ограничителните мерки и дистанцията е видимо, че не вършат почти никаква работа. В Европа сме на едно от последните места по ваксинация в ЕС – под 10% от населението са получили първата доза от ваксината, което означава удължаване на лошата ситуация в страната, смята Кацаров.

Според него причините за високата смъртност в България са свързани с лошото състояние на здравната система.

"Наблюдаваме и едно политизиране на въпроса с AstraZeneca. Не е работа на правителства и ЕК да вземат решения по въпроса кои ваксини да се поставят – това е задача на регулаторните органи и фармацевтичните компании", каза д-р Стойчо Кацаров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Докторе, как вашиятСпоред сметките на един математик несвързан с НОЩ и прочее на всеки документиран с модерния коронавирус се падат по 5 до 8 недокументирани! Т.е. изкарали са го без да разберат изобщо, като лека хрема...! И естествено не са тествани като болни, контактни на болни...! Това беше преди около месец и сметката му беше на база около 400 000-450 000 документирани с вируса - по 5 недокументирани са 2милиона + тези 0.5 милиона стават около 2.5 милиона +/-! Не знам дали греши!
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май до 2050г. ,наистина ще бъдем малко над 3.5 милиона.
21
2
 
6
 
! Отговори
absurd преди 3 години
Готов съм и на първа линия да отида и с ковид заразен да се целувам и всякакви други простотии,за да докажа,че няма нищо страшно и всичко е една простотия.Бог е решил кой да опази и кой не.
20
0
 
3
 
! Отговори
Ник преди 3 години
фЕрмацевтичните компании правят най-много пари от полуумрели, но все още дишащи тела... поне, докато източат всички спестявания на жертвата, след което печалбата е само за погребалната агенция. това ви чака тези, които се надяват БИГ-фЕрма да ви "лекува" с продукти на химическата индустрия, а сега и да ви генномодифицира.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаление ще трябва да даряваме ваксини. За ваксини са похарчени над 250 милиона лв.
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 10 години ще намалеем с около 1.000.000. Ако няма миграция в посока другите държави.
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако данните са верни от началото на годината за три месеца до месец Март включително починалите са 44 100 Българи.Честито на ГЕРБ и ВМРО. Ако така продължи до края на годината починалите в България ще са 176 400. А новородените се очаква да са около 60 000 . Миналата година са били 59 000 новородени. Сметнете какво ще се случи за 10 години ако продължим по същия начин.Миналта година сме намаляли с 40 000. Това е защото са се върнали доста Българи от чужбина,над 50 000,а са мигрирали много малко
16
2
 
7
 
! Отговори
Оффффф! преди 3 години
Тоя се е минал да се ваксинира и сега иска всички останали да го направим. Ама да не сме луди бе!
15
1
 
6
 
! Отговори
absurd преди 3 години
Стига сто плямпали глупости,ваксинацията приключи.Заключение,-опитът беше неуспешен
14
1
 
6
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
И да добавя : лекарите казват, че няма дефинитивно лечение за заболелите от грип и/или КОВИД! Лекува се симптоматично - т.е. за температура - парацетамол, лоша сатурация/насищане на кръвта с кислород от белия дроб - подсигуряване на кислород..., бактериалните инфекции/пневмонии... се лекуват с антибиотици! От КОВИД поразиите са абсолютно същите както от грипа! Осъзнаха, че интубацията пречи на белия дроб да се самопрочиства, но защо трябваше да уморят толкова невинни хорица!?
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой няма да ни измести от първото място по смъртност. Трябват им Бойко,Каракачанов,Джамбазки,Захариева. Другите ги нямат,няма как да ни настигнат.Само от Ковид си отиват над 100 човека на ден. От другите заболявания са повече. Не знам горе-посочените как спят
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По яко е като се правим на знаещи. И ако познаеш на сляпо ,след време ще се намерим като кажем,*** ви казах. А на сега.
11
0
 
3
 
! Отговори
преди 3 години
Както върви, скоро ще декларираме 10 милиона "сблъскали се с вируса", нищо че населението е официално 7 млн., а реално по-малко.Досега да бяха направили едно простично статистическо проучване върху някаква извадка, вместо да гадаят и да стрелят в тъмното с числа.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да сме първи в нещо. Играта е да си първи,а не по -средата. Нас никой няма да ни настигне по смъртност ,даже и войните не им помагат. Ние освен корона вируса имаме автомобили,като махнете вируса колите няма как да ни вземете.Ще си се трепем по пътищата.Като се напием на село също не може да ни пипнете там няма полиция,ще си се колим при спор за партиите или за това чия жена е по-грозна,или чия ракия е по-добра.
9
1
 
7
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Допълнение:Колкото за грипа има имунитет : колективен,стаден... все тая - толкова и за КОВИД и всички други вируси, които ни "хващат" целогодишно! Ама нали се разработиха едни ваксини - трябва и да се пласират! Засега държавите ги плащат от нашите данъци! Засега!
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тикв каза май месец. Пак ли ни е излъгал?
7
2
 
5
 
! Отговори
Докторе, как вашият преди 3 години
център изчисли, че сме близо да колективен имунитет? Откъде изнамерихте тези над 3 млн., които се били "сблъскали" с вируса? Според официалната статистика: направените до този момент тестове са 2 362 070, от тях потвърдени с ковид са 386 381, от тях "излекувани" са 306 678 и 15 195 са починали. Поставените дози са 638 443. Как получихте над 3 млн., че и колективен имунитет ДО ЛЯТОТО? Май единствено вярно в твърдението ти е, че "Ние сме на първо място в света по показателя обща смъртна опасност".
6
0
 
7
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Документиран за първи път коронавирус по хора - 1960 г. Оттогава щам след щама, мутант след мутанта! Това е и при грипнитe и пaрaгрипнитe вируcи, рecпирaтoрнo-cинцитиaлният вируc, мeтaпнeвмoвируcът, aдeнo-, ринo-, бoкaвируcитe...! Вcичкитe тия прeдизвиквaт OВИ и OРЗ! За грипни вируси и КОВИД вече правят ваксини; остава да ни "зарадват" с ваксини за другите! Имунитета от ваксина или преболедуване е 6-8-12 месеца засега! И контролирано и ваксинирано на всеки 6-8-12 месеца стадото ще "процъфтява"!
5
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ограничителните мерки вършат и то много добра работа, но не смеете да ги наложите както трябва. Ето, пак пуснахте учениците - по 28-30 броя на 20 квадрата, после чакайте резултат... ***! Никой не проверява по училищата колко класа всъщност са върнати. Има училища, в които са присъствено над 70 % от учениците. Директорите правят каквото си искат. Използва се активно настъпилото безвремие и гонене на вещици.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво тва колективен имунитет? Къв му срока на годност? А, Къв е срокът на опитност?

Спонсорирани публикации