Децата у нас да се включат във ваксинационния план?

Според д-р Бацелова нещата с „АстраЗенека“ не са загубени
20 апр 2021 13:22, Елка Василева
111
Децата у нас да се включат във ваксинационния план?
Снимка: архив, БГНЕС

Децата трябва да бъдат включени във ваксинационния план. Тази позиция изрази пред БНР д-р Христиана Бацелова, която е епидемиолог и университетски преподавател в Медицинския университет в Пловдив.

Тя даде пример с включването на децата във ваксинационните планове на САЩ и Австралия.

На фона на ваксинираните и преболедували възрастни децата ще останат незащитена група, посочи Бацелова. „Ние не можем тях да ги оставим незащитени.“

Още по темата

Относно стесняването на кръга на лицата, които да си поставят ваксината на „Астра Зенека“, епидемиологът потвърди, че реално хората, които не са имали проблем при първата доза, няма пречка да си поставят и втората.

Класическите тромбози са доста различни от тези необичайни редки тромбози, подчерта Христиана Бацелова. Младите жени могат да се консултират със специалисти, преди да стигнат до фургона за имунизация, ако използват зелените коридори, поясни тя.

„Не мисля, че нещата са загубени с „АстраЗенека“. Според клиничните изпитвания трите ваксини са с еднакъв профил на безопасност,“ смята Бацелова.

За имунната система няма значение начинът, по който ще бъде въведен антигенът, подчерта Бацелова относно хипотетичното комбиниране на два различни типа ваксини - векторна и РНК.

„Имунната система реагира на спайк протеина, а как той ще бъде въведен – нея това не я интересува“, поясни д-р Христиана Бацелова, като уточни обаче, че все още няма категорични и окончателни резултати.

„На този етап фирмите производители не препоръчват смесването на двете ваксини, тъй като нямаме научни данни,“ посочи тя.

Във всяка държава имаше намесване на политиката в епидемиологията. Това в историята се е случвало и преди и не води до добър резултат, заяви  в заключение специалистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
30
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ЕЙ ЩЕ Я ПРОБУТАТЕ ТАЯ АСТРА ПАРИ СА СЕ ДАЛИ ЗА НЕЯ АКО ТРЯБВА НА ПРАСЕТАТА ЩЕ Я БОЦНЕТЕ АМА ЩЕ Я ПРЕКАРАТЕ
30
2
 
29
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПЪЛНО Е СЪС ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ГАДНИ ХОРА В БЪЛГАРИЯ!!!НЕ СЛУЧАЙНО ГЕРБ ИМА ДОСТА ГЛАСОВЕ!!!-----------------МЕН ЩЕ МЕ Е ГНУС ДА СЛАГАМ НАЙ-ЕВТИНАТА ВАКСИНА НА ПАЗАРА НА НЕПЪЛНОЛЕТНИ!
29
1
 
39
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ХРИСТИНА БАЦЕ ЛОВА, ЗАЩО НЕ Е С ПОВДИГНАТИ ОБВИНЕНИЯ ЗА СКЛОНЯВАНЕ НА НЕПЪЛНОЛЕТНИ КЪМ САМОУБИЙСТВО!!!ДА КАРАШ НЕПЪЛНОЛЕТНИ ДА СИ СЛАГАТ АСТРА ЗЕНЕКА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
28
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 29Умнико,как ще сравняващ ваксината срещу туберкулоза,с рнк инжекцията? Това ваксина ли е изобщо? Или дори векторната?! Ти нормален ли си?! Върви се ваксни,какво си седнал тук да пишеш глупости? Всеки си решава сам бъдещето.
27
1
 
36
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ТАЯ СЪЩАТА НЕ СЕ СПРЯ ДА ХВАЛИ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ И ТОВА БЕШЕ МНОГО ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ!!---------ИЗОБЩО НЕ И ПУКА ДАЛИ НЯКОЙ ЩЕ ПОСТРАДА ОТ АСТРА ЗЕНЕКА ТЯ СЪВЕТВА ВСЕКИ И ДЕЦАТА ДА СЕ НАБОДАТ С НЕЯ!
26
1
 
43
 
! Отговори
? преди 3 години
Няма да стане тая!
25
34
 
7
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
Много знаеш колко време ти е проучван препарата за БЦЖ на съответния производител дето са ти го били преди 40 г... При сегашните R&D технологии за 9 месеца можеш да анализираш по добре даден продукт от колкото преди 50 г., са могли за 9 години да установят нещо.. Да не говорим че вече има половин милиард дози поставено при критично нисък процент с със усложнение
24
19
 
4
 
! Отговори
до 27 преди 3 години
Мда, твоето е бъдещ берач на малини с това мислене. Ясен си. Както и 80% от децата у нас де с пpoсти родители, като тебе.
23
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква е тази простотия, как може да се предлага такова нещо? То е ясно, щом компаниите започнаха масово да правят тестовете с ваксините си с деца, ясно че ще дойде, то за това се прави, да ни го наложат, но що за човек си, какъв родител си за да предлагаш такова нещо?
22
2
 
54
 
! Отговори
123 преди 3 години
Е тук вече не сте познали. Бодете си вашите деца, моето не смейте да го пипате, че.....
21
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковизомбита, побърканяци жалки, престанете да сравнявате ваксини за тежки, смъртоносни болести, които са разработвани и тествани с десетилетия, със грипна ваксина, забъркана за няколко седмици, и пропуснала 95% от етапите на тестване!
20
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата у нас да се включат във ваксинационния план?-----------Не посягайте на децата, че глави шъ хвърчат!!!
19
32
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в далеч по грамотните и развити общества като Великобритания или Израел ли са ,,луди" да си ваксинират децата?Ако не бяха ваксините за Морбили, Шарка или БЦЖ, дали щеше да е същото?
18
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИСКАМ ПОДПИС!ИЗПОКРИХТЕ СЕ ВСИЧКИТЕ РРЕКЛАМНИ АГЕНТИ НА ШИТНЯТА АСТРА!ПОДПИШИ ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ, "ПРОФЕСОРКЕ"!1!!ДА ТЕ ВИДЯ!ТАКА НА ДУМИ МНОГО ЗНАЕТЕ, А ПОСЛЕ БЯГАТЕ!
17
37
 
3
 
! Отговори
до 20 преди 3 години
Ще страдаме само в празната ти тиква, работеща за жълти стотинки. Всички цивилизовани нации ваксинираха първо умовете си, ама ***, всезнайкото (най-беден и най-пpocт в ЕС) не искал да участва в експерименти. Ще ти повредят робското ДНК, ***.
16
3
 
33
 
! Отговори
Ник преди 3 години
не можете да оставите децата "незащитени" от какво? от това, че като вакситаназирате родителите им с няколко експериментални "шот-а" ще страдат децата им, та и те трябва да получат по няколко "шот-а", стерилни ГМО, вакситаназирани преди да са почнали да живеят.
15
44
 
2
 
! Отговори
ЛГБТ преди 3 години
Това не е идея, това трябва да стане задължително, всички деца да се ваксинират, включеително и бебета! Напред в борбата с този кошмар!
14
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А тая каква е всъщност и от къде изпълзя? За кво ни занимават с някой, чиято работа е да пробутва ваксини?
13
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма никакеи проучвания за да се всксинират децата с ваксини които все още се изучават
12
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕВРОДЖЕНДЪРИ НЕ ПИПАЙТЕ ДЕЦАТА!