Проф. Витанов: 25 юли - реалистична дата за групов имунитет

Дифузното разпространение на вируса в страната е спряло
24 апр 2021 09:41, Елка Василева
59
Проф. Витанов: 25 юли - реалистична дата за групов имунитет
Кадър: БНТ

При условие, че ваксинацията върви, както сега - по 20 000 на ден, датата 25 юли 2021 г. е съвсем реална за постигане на колективен имунитет у нас, това заяви математикът от Института по механика на БАН проф. Николай Витанов пред БНТ.

Той отбеляза, че дифузното разпространение на вируса в страната е спряло. Има само 4 от 28 области в България, където все още "мъждука", но е на път да спре и там.

Още по темата

Базовото репродуктивно число вчера беше 0,77, днес е 0,82 - доста под 1, което означава, че заразата се свива, случаите намаляват и здравната система се облекчава. Активните случаи са 55 000. Под 2000 случаи на ден се регистрират вече, като целта е да паднат под 500, за да излезем от турбулентния сценарий. Смъртността е висока, но намалява, като се очаква да падне под 100 на ден, посочи математикът.

Витанов увери, че с масова ваксинация ни чака спокоен летен сезон. Щитът нараства с 4% на ден със сегашния темп на ваксинация.

Математикът уточни, че ако хората започнат да се ваксинират масово, спокойно можем да говорим за изграждане на групов имунитет един месец по-рано. Той обясни, че има достатъчно лични лекари, които могат да поставят ваксини и при условие, че ваксините са тук и има желаещи, тогава вторият вариант, който е оптимистичен, може да стане реалистичен.

Витанов предупреди, че отслабването на мерките трябва да се прави внимателно, за да не обърнем тенденцията в момента. Тръгването нагоре на случаите може да бъде спряно с масова ваксинация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
4
 
! Отговори
Край преди 3 години
То лесно да сметнеш 25 юли ама ... колко часа. Часа кажи като си толко добър.Това науката математика била много близка с психиатрията бе.А по брой на професори сме на първо място в ЕС сигурно като по брой на университети.Втори по ум след еврейте - нема се излагаме.
21
1
 
0
 
! Отговори
Вие не разбирате преди 3 години
Дyха на Руската федерация - след 1945 жертвите след цивилното население са толкова огромни , че няма семейство или държава член на СССР , които да не са понесли огромни загуби за победата и разгрома на Третия райх и изненадата която Адолф Хитлер е готвел на победените и завоюваните народи се е казвала Сакскобурготски . Да ама след разгрома на Третия райх и смъртта на хер Адолф, тая изненада попаднала в чужди ръце - САЩ ръце - тая изненада руснаците в дyха на 9 май - много я искат мъртва!
20
2
 
8
 
! Отговори
kkk преди 3 години
Има 2 вида пророци 1 вид са тия дето имат високо духовно ниво,и с много зор са стигнали до там Господ да им даде,прозорливост. 2 вид са тия дето,прорукуват и след това напасват или сами си ги изпълняват.От къде намериха 22000 *** да ги ваксинират.В момента надуват балона с ваксиниране с цел после да кажат ето 70% са ваксинирани вие не сте.и Така ди издеистват правото задължително.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха ха-генерал бойко борисов! Искрено се посмях. Да не забравяме, че този генералисимус е също и доктор на науките. Той и науката ще спаси с един замах.
18
0
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Витанов нещо бърка. За последните седем дни са поставени 82811 дози, което е по 11830 средно на ден, а не 20000. С това темпо до 25 юли ще са поставени още 1,1 милиона дози или стават общо 1,8 милиона дози с досега поставените, което е под 1 милион ваксинирани с една или две дози. С един милион няма да постигнем колективен имунитет.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Запомни си думите, защото ние ще ти ги припомним, ако не стане така.Не знам защо се радват, че нямало регистрирани заразени, като си държим по 100 умрели на ден. Единствено Унгария и Чехия, от държавите с по-голямо население, ни водят по брой умрели с ковид на милион. Иначе сме шести в света!
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 15 "Браво"И като е гениален математик , що не си гледа математиката , ами се вре в неща които не разбира !Сега остава и Кантарджиев да докаже торемата на Щайнер и на Питагор и ще цъфнем ,та ще вържем !
15
9
 
3
 
! Отговори
Браво! преди 3 години
Гениален математик и добър човек.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вървим в правилната посока! Първо станахме стадо доста успешно, сега да идва и имунитета!Ашкулсун!
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И астролозите товз казвзт-лятото случаите драстично ще намалеят и въпреки ,че вирусът ще,, влачи опашка'' до края на годината, вече ще е на изчезване. Според някои имунолози ,пандемии от тоя тип не продължават повече от 2 години.
12
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя и един път не е познал досега. Защо продължават да го канят телевизии и да му искат мнението, защо други медии постоянно го цитират?
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По скоро за групова сатурнария.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За благото но народа ние българите заразяваме и останалите които не са се заразили досега.
9
1
 
8
 
! Отговори
Генчо Лорда преди 3 години
Щом е нещо групово, добре е!
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очакваме стадния имунитет скоро.
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз първо прочетох че на 25-ти юли ще има групов секс и прибързано се зарадвах, а повторен прочит видях, че идело реч за групов имунитет. И защо точно на 25-ти юли, че не ми стана ясно?
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото по-бързо един човек заразява повече толкова и по-бързо ще стигнем стадния имунитет.Просто математика знае че сега ще има балове следващия месец и те ще ни помогнат за стадния имунитет.
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой да пита този математик колко прави 3 по 2, да видим дали ще познае поне това.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ретроградния Меркуриий на коя дата е да знам ?
3
2
 
8
 
! Отговори
11 преди 3 години
А за групов сeкс коя дата е подходяща?