Лекар: Съществува относително консенсусна граница за ниво на антителата

У нас ще се признават бързите тестове само на 16 производители
Обновена: 28 апр 2021 15:37 | 28 апр 2021 09:48, Ния Христова
9
Лекар: Съществува относително консенсусна граница за ниво на антителата
Снимка: БГНЕС
Посочена е относително консенсусна граница за ниво на антитела, която не е нормативно призната - това обясни пред БНР д-р Недялко Калъчев, собственик на голяма верига лаборатории у нас. 
 
"Това е една граница, която е относително съгласувана с практиката отвъд Океана, с колегите от Щатите, която по наши европейски наблюдения е очакваемо ниво на приличен имунен отговор след преболедуване", каза Калъчев относно това как преболедувалите коронавирусната инфекция ще доказват ниво на антитела по новите изисквания за пътуване в ЕС.
 
Бързите тестове само на 16 производители по списък, изготвен от ЕС, ще се признават у нас. "Списъкът трябва да бъде публикуван днес", уточни Калъчев.
Още по темата
 
"Повечето тестове в момента са на цени в диапазона между 7.50 и 12-13 лева доставна цена в лечебните заведения", допълни той. 
 
"Има поевтиняване, донякъде нормализиране на цените", подчерта Калъчев и припомни, че в началото на пандемията достъпът до диагностични китове е бил затруднен и заради високата цена.
 
"Тестовете за клетъчен имунитет е правилно да се държат "скрити", само за професионална употреба в болниците и лабораториите, защото са по-сложни за интерпретация", смята Недялко Калъчев. 
 
По думите му "в тази твърде изнервена обстановка малко спекулативни теории се развиват".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбрахте ли нещо? Аз нищо не разбрах.Някаква съгласуваност със колегите зад океана,ама тестовете ще са скрити,па трудно се интерпретирали..Само цената е ясно написана
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имате се за по умни от Природата и не такива били смачкани от Нейната Сила и това ще премине в забрава заедно с фалшива пландемия и нарисуваната смешна топчица с габърчета. Мненията на страхливци които ще ми нацъкат минуси не ме вълнува особенно..