Готово ли е бебето за стол за хранене

Съвети как да изберем времето за промяната
Спонсорирано съдържание | 30 апр 2021 09:00, Анисия Иванова
Готово ли е бебето за стол за хранене
Снимка: eMAG

Често родителите нямат търпение да сложат своето бебе на стол за хранене, защото това може да им даде малко повече свобода в кухнята и на масата. Самостоятелното седене на масата позволява на бебето да участва в семейното хранене, а това е чудесно за развитието на социалните му умения. Разбира се, всяко дете е различно, но можете да очаквате, че Вашето малко съкровище ще може да седи на висок стол за хранене едва на около шестмесечна възраст.

Кога бебето е готово

По принцип всеки висок стол за хранене върви с препоръката да се използва след шестия месец на детето. Това е така от съображения за сигурност, тъй като едва тогава почти всички бебета се изравняватв уменията си да седят самостоятелно. Тази препоръка е добра отправна точка и за Вас, в случай че се колебаете. И макар всяко дете да се развива с различно темпо, добре е да не бързате излишно, за да не навредите неволно на мъничето.

Преди да сложите бебето в стола, добре е да сте сигурни, че е преминало през някои важни етапи в развитието си. На първо място, бебето трябва да може да държи главата и шията си изправени, без да се налага да ги подпирате с възглавници. Това обикновено се случва още към втория месец, но на този етап не е достатъчно, за да слагате бебето на стол за хранене. Раменете на бебето също трябва да стоят изправени, без да се налага да му помагате. Мъничето трябва да може също така да движи ръцете си и да е готово да се хване за табличката или облегалките, за да остане стабилно при нужда.

Като цяло, бебето трябва да може да седи самостоятелно и стабилно ида държи гърба си изправен без облегалка. Освен това трябва да издържа спокойно в това положение достатъчно дълго време, за да го нахраните, преди да се е уморило. Детето трябва да е достатъчно умело, за да може да използва ръцете си свободно, да взема храната си и да я изследва, без това да го уморява твърде бързо. В повечето случаи това се случва към шестия месец, макар някои деца да го умеят още към четвъртия.

Кога бебето не е готово за стол за хранене

Лесно е да разберете дали сте избързали със слагането на детето си на висок стол. Ако главичката на бебето клюмва, ако телцето му се накланя настрани или напред, без да може да се стабилизира с ръцете си, значи е по-добре да изчакате още. Всичко това означава, че детето Ви все още не е готово не само за стол, но и за хранене с твърда храна. Не се тревожете, а просто опитайте отново след 2-3 седмици, когато то ще е напреднало в развитието си.
 


Още по темата: бебеeMAGстол за хранене
Още от