КЕВР реши: Цените на парното, топлата вода и тока не се променят

Комисията утвърди цената на природния газ
1 май 2021 16:19, Нели Христова
20
КЕВР реши: Цените на парното, топлата вода и тока не се променят
Снимка: БГНЕС

КЕВР утвърди цената на природния газ за месец май 2021 г. Цените на парното, топлата вода и тока не се променят.

Комисията за енергийно и водно регулиране проведе закрито заседание, на което прие решение във връзка с подаденото от "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цена за месец май 2021 г., по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Решението на Комисията е прието в съответствие с условията на договора между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром экспорт" и условията по договора с азербайджанската компания и споразуменията към него.

В приетото от Комисията решение е отчетена предложената на 01.05.2021 г. от "Булгаргаз" ЕАД актуализирана цена на природния газ, в която е отразена информация за пазарните индекси на европейските газови хъбове за м. април 2021 г. и за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за същия период. В актуализираното ценово заявление на обществения доставчик са отчетени и количествата природен газ по програмата за освобождаване, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно договорени цени.
След подробен анализ на представените от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни и документи и след направени изчисления съгласно ценовия модел, с приетото решение КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 май 2021 г. в размер на 37,71 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Промяната на цената на природния газ няма да се отрази на цените на топлинната енергия и на електрическата енергия и те остават непроменени.

Увеличената цена на природния газ за м. май е в резултат на нарасналите цени на международните пазари. На проведеното на 27.04.2021 г. открито заседание изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов изнесе обобщени данни, които показват, че след внасянето на ценовото заявление на 9.04.2021 г. котировките на петролните продукти и цените на европейските газови пазари продължават да се покачват.

Независимо от това цените за българските потребители остават с 10-11 % по-ниски в сравнение с цените на европейските газови пазари и страните от региона, заяви той, като поясни, че в ценовия микс, формиран от всички източници за доставка, са включени както количества природен газ по договора за доставки с ООО "Газпром экспорт", така и количества от газовото хранилище в Чирен и по договора за доставка на азерски газ,

В утвърдената цена на природния газ от 37,71 лв./MWh са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонента за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

В правомощията на КЕВР е да утвърди цена на природния газ по подадено заявление от обществения доставчик. Въз основа на предоставените данни и документи към заявлението и след проверка на направените изчисления, Комисията утвърждава цена на природния газ за съответния месец, която се прилага от първо число на месеца, съгласно чл.30, ал.1, т.7 от Закона за енергетиката.

При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР отчита заявените прогнозни количества природен газ от внос за вътрешния пазар, променените условия по договора между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром экспорт", условията по договора с азербайджанската компания и споразуменията към него, както и усреднения валутен курс на БНБ на лева спрямо чуждестранната валута, в която се заплаща внасяния в страната природен газ. Правомощията на Комисията са единствено да установи дали заявлението на "Булгаргаз" ЕАД отговаря на изискванията на Наредба № 2 за регулиране на цените на природния газ и на договорите за доставка с дружествата.

При определянето на очакваните доставни цени във връзка с образуването на цената на вход на газопреносни мрежи съгласно чл. 17, ал. 3 от НРЦПГ са отчетени общото количество природен газ за доставка през месец май 2021 г. и относителния дял на количествата за обществена доставка на природен газ, програмата за освобождаване на природен газ, както и по двустранните договори.

Решението на КЕВР за утвърждаване на цена на природния газ от 1.05.2021 г. ще бъде публикувано на интернет страницата на регулатора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 2 години
До 12Има и трети законов вариант който поне аз незнам дали е приложен някъде в страната ни. Всички съсобственици основават асоциация и се фактурира на асоциацията. Тя си изготвя собствена методика за разпределение между членовете си. Този вариант е широко застъпен в Румъния. Как ще се отчитат самостоятелно или чрез фирма, ще се разпределя ли сградна инсталация или не, събирането на сумата и начина по който ще става всичко това си го определя асоциацията на съсобствениците.
14
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 2 години
До 12Услугата при старитя тип инсталации се предоставя на сградата етажна собственост. Всеки собственик на имот в сградата е неин съсобственик. Тава е нещо което малко хора осмислят. Не осъзнават че са съсобственици, а не еднолични собственици. Има вариант за отказ от услугите на Топлофикация ако на общо събрание 2/3 от собствеността се откаже.Друг вариант е както сам си посочил съсобствениците да изградят инсталация от хоризонтален тип.
13
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
ПЛЮХТЕ МАЯ МАНОЛОВА, ЧЕ БИЛА ЗЛА, НАХАЛНА, БЕЗОЧЛИВА АМА АКО НЕ БЕ СКОЧИЛА ТЯ И НАБЪРЗО ДА ПОВДИГНЕ ТОЗИ ВЪПРОС ЩЯХТЕ ОТ 1 ЮЛИ ДА СТЕ ЗАРАДВАНИ С НОВИ ЦЕНИ НА ТОКА И ПАРНОТО. И ТАКИВА КАТО НЕЯ СА НЕОБХОДИМИ В ПАРЛАМЕНТА КОЛКОТО И ДА НЕ Я ХАРЕСВАТЕ.
12
2
 
5
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 2 години
Изплашиха се! Ето как се появяват добри дела, когато Бойко Борисов излиза от употреба.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен 22 преди 2 години
Тук се говори за месец МАЙ и за Булгаргаз. Обикновено цените ни ги вдигат от Юни по предложение на дружествата. Ще видим скоро какво ще кажат по този въпрос. Не съм особен оптимист. Няколко процента както всяка година - дори и миналата. Уж нови тръби, уж намаляване на цената.., хъбове, джипкии....
10
0
 
4
 
! Отговори
SarsCov2 преди 2 години
Лято идва, като дойде есента ще вдигнат цените, хем след изборите. Но после след това масово зануляване пак ще има протести и вече и бой ще ядат.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали ни говореха за диверсификации,за конектори,за конкурентност,за ниски цени. И накрая пак искат увеличения. Отново прах в очите са ни хвърляли за светло бъдеще.
8
3
 
1
 
! Отговори
123 преди 2 години
До 3Това на Манолова е популизъм. Сградната инсталация е обща неделима собственост на всички съсобственици в сграда етажна етажна собственост и разходите за отдадената от нея топлоенергия се заплащат пропорционално на собствеността. Във всички страни включително в Германия и Франция при инсталации от този тип се заплаща сградна инсталация. Ние не откриваме велосипеда.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка година трябва да има избори.
6
2
 
1
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Ако станем *** ще се оправят ли нещата?
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом почва такова опипване на почвата в медиите, значи пак ще вдигат цените. Това е от 30 години. Заглавията както следва - няма да се вдигат , после може малко, после шоково, после няма да е шоково само едни 10 15 20 % Медиите са съучастници в тоя грабеж.
4
3
 
3
 
! Отговори
До ФСВ преди 2 години
Май си объркал годишна и месечна заплата, 6319$ годишна заплата софтуерен специалист е много така ли?
3
2
 
16
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 2 години
Понеже взимаме газ от Азербайджан -вижте какви са им заплатите!!! В ПЪТИ повече от Българските!! Едни държави завършващи на "СТАН" живеят в пъти по добре!!!
2
0
 
9
 
! Отговори
Ковачки преди 2 години
Ей Иванов!!! -веднага връщай милионите които ти дадохме под масата
1
3
 
11
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Боко тиквата така е наредил, избори идват след два месеца, а ток така или иначе си заминава.