Фалстарт и отлагане на е-рецептата, защо у нас не се получава?

Въпреки неяснотите, хората смятат, че това ще ги облекчи
Обновена: 3 май 2021 20:20 | 3 май 2021 20:20, Веселина Йорданова
49

Фалстарт на системата за електронни рецепти. От 1 май трябваше хартиените рецепти да останат в историята. Заради забавяне обаче здравният министър внесе предложение за отлагане с още 2 месеца.

Красимир Иванчев е собственик на верига аптеки. В бранша е от близо 30 години. Казва, че от години се говори за въвеждането на електронната рецепта, но е трудно прилагането им на практика.

"Пак по някакъв начин всичко се разминава и българският гражданин не може да се наслади на това облекчение. В ЕС е 13-14 година, навсякъде това го има, просто в България не се получават работите", каза той.

"Първо трябва да има правителство, работещо. От няколко месеца се говори, от началото на годината, че ще започне, но до момента все още няма развитие", посочи фармацевтът Албена Атанасова.

Въпреки неяснотите, хората смятат, че въвеждането на електронните рецепти ще ги облекчи, предаде Bulgaria ON AIR.

До обнародването на предложението аптеките нямат право да изпълняват хартиени рецепти, издадени след 30.04.2021 г. Ако го направят, те попадат в параграф 22 и рискуват да са в нарушение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: електронна рецепта
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нищо в таа даржава не се получава
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото не искаме фашизъм и е-фашизъм.Искаме свобода.
22
8
 
17
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Изглежда някои хора не схващат. Цялата история беше замислена като още една далавера за крадене на пари. Сметнете колко електроника трябваше да се внесе за да заработи системата. Но на тиkвоча метките излязоха грешни (като на всеки пpоcт човекм който е твърдо убеден че всички останали са глyпаци), пoдлoгите му не влязоха в парламента и доганчо се направи че не го познава.
21
3
 
18
 
! Отговори
фигаро преди 2 години
няма личен лекар и аптека без компютър и интернет връзка . един централен сървър , един клиентски софтуер по пц тата и готово . ел.рецептата като я чукне едоно джипи в Пловдив на компютъра и отива директно в централния сървър . а ти ако искаш си купуваш лекарствата във Варна защото всичко е вързано в една система .
20
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се получава защото протестърските партии започнаха да уволняват доказани професионалисти в министерството на здравеопазването и да ги заменят с алкохолици, които са участвали с протестите лятото.
19
3
 
21
 
! Отговори
Владо преди 2 години
Няма да стане то е ясно защото някой има и интерес да не стане, както се случи с електронната здравна карта, защото тогава ще се проличи голямото крадене на 5млрд. лв всяка година.
18
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е-рецептата се отлага, защото ако е има ще лъснат дала верите в Здравната Каса!Искам да знам като лоялен данъкоплатец, къде отиват моите пари за задължителното здравно осигуряване?
17
0
 
18
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Един можещ хакер и с нашите калпави системи е свършено! И здравния статус и лични данни ще се откраднат, както хакнаха нап
16
4
 
16
 
! Отговори
А МИНИСТЪРЧЕТО преди 2 години
Се дуеше месец декември... ДоКрая НА2020 ГОД ЩЕ ИМАМЕ ЕРЕЦЕПТА. ВСИЧКАТА ИМ ТАКАВА.САМО ОБЛЪЧВАТ.
15
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е ДБ обещаваха електронно правителство,но вижте кметицата на ''Красно село''-София и се убедете,че ДБ не стават да са на власт!НЯма как да комуникирате с нея!Нито електронно,нито има приемен ден или час в нета или на живо.Не стават ДБ!Никой разумен човек няма да гласува за тях на избори и после да се псува заради това!!!!!!
14
2
 
14
 
! Отговори
Частен сектор преди 2 години
До Киро брейкаВ частния сектор бачкаме и вземаме наистина добри заплати за България! Но в държавния сектор са на принципа ден да мине, друг да дойде!
13
3
 
3
 
! Отговори
ghg преди 2 години
Супер дано нестане по далече от електронни простотии
12
3
 
13
 
! Отговори
Частен сектор преди 2 години
Нищо електронно в държавата не върви, защото заплатите в държавния ИТ сектор, за много ниски и няма знаещи и можещи кадри, всичко кадърно бяга в частния сектор, а частния сектор е претрупан с поръчки за софтуер и не иска да се занимава с рушвети, за да вземе някоя поръчка от държавата! Основно поръчките ги вземат 1-2 фирми, но и те плащат малко и правят некачествен софтуер!!! Затова нямаме и електронно правителство и затова постоянно хакват разни държавни организации!
11
16
 
8
 
! Отговори
Киро брейка преди 2 години
Програмистите се бият в гърдите че вземали по 8-10К заплати и бачкали от вкъщи. Е, вижда се колко бачкат. Нищо не стаа от тях. И тяхната хранилка скоро ще свърши и отиват на строежа. Да видят как се изкарват пари а не да лежкунят и само да вземат. Няма. И това скоро ще свърши. А бе добре че дойде тая пандемия, че много хора да слязат на земята и да видят за ко иде реч. То беше вземане-даване на некви пари. Е няма вече. Свърши. От сега нататък, ако искаш пари - бачкаш. Няма тън-мън.
10
0
 
16
 
! Отговори
мак преди 2 години
В срок трябва да плащаме данъци. Всичко друго зависимо от държавата може да закъснява и да се отлага до безкрай.
9
1
 
4
 
! Отговори
dvb преди 2 години
До 2Електронните и те ще си се плащат, както и консултациите по тела от лекаря.. Такава си е практиката навсякъде по света с подобни услуги.
8
0
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Не съм наясно, но ме засяга темата.Ако знаеш, кажи как ще се процедира с издаването на ел. рецепта. На джипа ли ще звъня, той ли ще следи за сроковете и т.н.Питам сериозно.
7
1
 
20
 
! Отговори
22 преди 2 години
В България не се случват нещата, защото поръчките за разработване тук се дават на "вуйчовото".В останалата част на Европа и по света разработките се дават на знаещите и можещите.
6
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми щото сме cкaпaнa държава, е те за това! Откак ГЕРБ е на власт нищо не ни върви, добре че паднаха!Не че при БСП беше по-хубаво.Ама от БСП едно мога да им призная - не можеха да крадат толкова, колкото крадат от крадливата партия ГЕРБ!!!
5
0
 
12
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 2 години
Караме си я по нашенски.Още колко неща трябваше да се случат след 1989г, но .....все на камък удрят.

Спонсорирани публикации