10% туристи по Великден, празни хотели: Кошмарен старт на сезона на Северното Черноморие

Прогнозите за следващите месеци също не са оптимистични
5 май 2021 07:11, Нели Христова
253
10% туристи по Великден, празни хотели: Кошмарен старт на сезона на Северното Черноморие
Снимка: БГНЕС

Кошмарно начало на туристическия сезон по Северното Черноморие. И малкото хотели, които отвориха врати, останаха празни. За великденските празници пристигнаха по-малко от 10% от обичайния брой румънски туристи, съобщава bTV.

Един от петте хотела в Златни пясъци, които отвориха врати за Великден, е общо за 400 души, като туристите през последните дни са били около 50, предимно от България. От утре той ще продължи да работи само с двама гости - възрастна двойка от Германия. На този фон прогнозите на бранша не са никак оптимистични за започващия сезон.

Сред основните туристи, на които разчитат по Северното Черноморие, са румънците. В годините преди COVID-19 за Великден у нас пристигаха около 100 хил. гости от северната ни съседка. Сега са над 10 пъти по-малко.

Една от основната причина, поради които по-младите туристи от Румъния анулираха резервациите си у нас, е 10-дневната карантина на връщане. Както и закъснелите правила за влизане на чужденци в страната, категорични са от бранша.

"Туристите не стоят вързани и да чакат последната минута. За да се организира една почивка, дори от 3-4 дни, си трябва време, за да се стиковат нещата и това нещо обърка плановете", обясни Станислав Стоянов, собственик на хотел.

Така хотелите на север, престрашили се да отворят за Великден, масово са на загуба.  В хотел в курорта "Св. Св. Константин и Елена" заетостта през празничните дни е била 5-6 на сто.

"Фалитите са угроза за много колеги и ги има вече, факт са. Комплексите се превърнаха почти в мъртви градове", казва Филчо Ставрев, собственик на хотел.

На този етап прогнозите са притеснителни и за следващите месеци. Организирани туристи от Германия няма да има преди 1 юли, а за Обединеното Кралство дори още липсва дата за подновяване на чартърите.

"За втора поредна година може би няма да имаме руснаци, заради списъците на вражески държави и подобен тип мероприятия, които никак не помагат на туризма ни", заяви Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара.

"За съжаление вече е късно да се прави нещо, защото политическата ситуация, която е в България, положението е такова, че няма работещо правителство, което да вземе спешни мерки", смята Филчо Ставрев, собственик на хотел.

Плахите надежди са свързани с туристи от Полша, които се очакват в края на май, както и излизането на България от "червената зона", което да върне румънците по родните плажове. От бранша все по-често се чуват прогнози за по-лош летен сезон от миналата година, която беше рекордно слаба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
10
 
9
 
! Отговори
Грък преди 2 години
Май по-добре да ви нападнем и да паднете пак под византийско робство хехе, поне ще ви оправим туризма ;) при нас идват 30 милиона богаташи, а при вас 2 милиона пияници и наркомани! Ще има охи,охи за *** хахах,идвайте в Гърция, ***!
89
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да допълним и за Гърция...Има страхотни места, но има и пренаселени с туристи, шумни места...Който е бил на гръцки "сръбски" курорт знае за какво говоря - да направим айварите на гръцкото море и да го превземем со српски почин. Водата иначе чиста, но на много плажове камъни и камъчета... Проучваш и така ходиш.
88
4
 
22
 
! Отговори
1 преди 2 години
Стига ни занимавахте с бетономорието бе. Не разбрахте ли, че на никой не му пука.
87
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственият обект, който си струва са къщите за гости в Неофит Рилски - добри цени, вежлив персонал, прекрасна храна и страхотен парк! Строен от честни,малки предприемачи, а не от мутри с мръсни пари и грозен бетон!
86
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така ще да е, като изгониха българите. Виж по южното нямат засега този проблем. Но мутрите от север местят дискотеките и чалгата на юг, а хората от това бягаха няй-вече. Поне има алтернатива и тя се казва Гърция.
85
10
 
11
 
! Отговори
Грък преди 2 години
Никога не ходете на море в бг - само в Гърция ходете! Там е хубаво!
84
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно време е да разчистят крайбрежието от тия бетонни грозотииБраво на ковида. Поне една добра работа свърши с фалирането на мутрохотелиерите
83
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бедността е най-справедливото наказание за пр остите гербави народи.
82
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
5 години не бяхме стъпвали на нашето море и август миналата година отидохме на Несебър. Градът хубав, забележителности, местните показаха добри места за ядене, празник пищен...Красота, но морето ни, хора. *** и студена вода, плажът пълен с хора, от единия до другия край на южния спринт правиш, за да докопаш чадър... Хотелите построени на плажа в началото, правят сянка и след 2-3 часа няма слънце...Морето не е чисто вече, а на море се ходи заради морето...другото не е толкова зле...
81
3
 
48
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 2 години
Вижте си скапаните хотели,вижте си цените,вижте си мръсното море и плажове и вижте си плъзналите роми навсякъде!!! ....Комплексите се превърнаха в мъртви градове.....така трябва - никой не иска идвайки от град,да почива в град.
80
7
 
13
 
! Отговори
Грък преди 2 години
Отиди в Гърция - фалирай гербавите мутри!
79
21
 
7
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Дано да фалира цяла България и да падне пак под турско робство! ГЕРБ ПОБЕДА!
78
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така им се хада на алчните *******хотелиери. Бетонираха морето без да мислят . Крайно време е да фалират и да си съборят грозните постройки.
77
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия по морето вечно плачат. Е, българският турист ли ви е виновен!!!
76
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма какво да ги жаля някакви които притежават ХОТЕЛИ по МОРЕТО... Обикновеният трудещ се човек тегли 15-20-30 годишен кредит за 50 квадрата апартаментче.Сега ще кажете "Ама заплати дават на хората". Нали се оплаквахте, че уж малко ви давали? Лъжели ви с парите, глоби за нищо, неизплатени заплати?
75
6
 
15
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
Просто политиците са ни бездарни. Всъщност не съвсем много са добри в това да мислят корупционни схеми, изнудвания на бизнеса. Безгранична власт и пари и пари. Само това им е в главата и когато изберем нов парламент всеки път започва едно и също започват да се гризат един друг кой ще открадне кокало. Така 4 години минават в караници и разбирателства.А бизнеса и народа кучета ги яли!
74
1
 
32
 
! Отговори
Един там преди 2 години
Никога няма да забравя как в Созопол вместо сливенска перла се опитваха да ми пробутат нещо подобно на ракия...
73
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми да махат пpoклетите тестове за коронавирус и ще има туристи!Не само България излиза от червената зона, а повечето европейски държави също.Да останат изисквания за отрицателни тестове за туристи от... хм, Индия, Бангладеш, Афганистан, Бразилия - такива държави.
72
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В края на август миналата година Несебър беше пълен на макс. Плажовете бяха човек на човек. Вярно че 3/4 от туристите бяха българи, но ресторантите и кафенетата бяха пълни, а немците рядко вземат каквото и да било извън ол инклузив.
71
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е ли време да спрем да мислим само за туризма ?

Спонсорирани публикации