10% туристи по Великден, празни хотели: Кошмарен старт на сезона на Северното Черноморие

Прогнозите за следващите месеци също не са оптимистични
5 май 2021 07:11, Нели Христова
253
10% туристи по Великден, празни хотели: Кошмарен старт на сезона на Северното Черноморие
Снимка: БГНЕС

Кошмарно начало на туристическия сезон по Северното Черноморие. И малкото хотели, които отвориха врати, останаха празни. За великденските празници пристигнаха по-малко от 10% от обичайния брой румънски туристи, съобщава bTV.

Един от петте хотела в Златни пясъци, които отвориха врати за Великден, е общо за 400 души, като туристите през последните дни са били около 50, предимно от България. От утре той ще продължи да работи само с двама гости - възрастна двойка от Германия. На този фон прогнозите на бранша не са никак оптимистични за започващия сезон.

Сред основните туристи, на които разчитат по Северното Черноморие, са румънците. В годините преди COVID-19 за Великден у нас пристигаха около 100 хил. гости от северната ни съседка. Сега са над 10 пъти по-малко.

Една от основната причина, поради които по-младите туристи от Румъния анулираха резервациите си у нас, е 10-дневната карантина на връщане. Както и закъснелите правила за влизане на чужденци в страната, категорични са от бранша.

"Туристите не стоят вързани и да чакат последната минута. За да се организира една почивка, дори от 3-4 дни, си трябва време, за да се стиковат нещата и това нещо обърка плановете", обясни Станислав Стоянов, собственик на хотел.

Така хотелите на север, престрашили се да отворят за Великден, масово са на загуба.  В хотел в курорта "Св. Св. Константин и Елена" заетостта през празничните дни е била 5-6 на сто.

"Фалитите са угроза за много колеги и ги има вече, факт са. Комплексите се превърнаха почти в мъртви градове", казва Филчо Ставрев, собственик на хотел.

На този етап прогнозите са притеснителни и за следващите месеци. Организирани туристи от Германия няма да има преди 1 юли, а за Обединеното Кралство дори още липсва дата за подновяване на чартърите.

"За втора поредна година може би няма да имаме руснаци, заради списъците на вражески държави и подобен тип мероприятия, които никак не помагат на туризма ни", заяви Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара.

"За съжаление вече е късно да се прави нещо, защото политическата ситуация, която е в България, положението е такова, че няма работещо правителство, което да вземе спешни мерки", смята Филчо Ставрев, собственик на хотел.

Плахите надежди са свързани с туристи от Полша, които се очакват в края на май, както и излизането на България от "червената зона", което да върне румънците по родните плажове. От бранша все по-често се чуват прогнози за по-лош летен сезон от миналата година, която беше рекордно слаба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
51
 
! Отговори
Един там преди 3 години
Хора Ами вижте има цените на хотелите,щ! Цените им са като в Монте Карло само че услугите им са на нивото на Бангладеш! Няма как да стане да се напълнят хотелите на Бай *** който плаща супер малки заплати на персонала, дава ти много ниско качество храна и иска цени за нощувка все едно си Марбея..
69
5
 
12
 
! Отговори
ЩАБ преди 3 години
Маймунчев и муфтаджийски си ходят в Гърция, не им пука.
68
3
 
36
 
! Отговори
Галин преди 3 години
време е да се научат морските "бизнесмени" с къщите за гости, че в този живот трябва и да се работи, а не 4 месеца да сменяш чаршафи, а 8 месеца необезпокоявано да харчиш парите които си спечелил с минимален труд:)
67
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Товарищи, намалете си цените на нощувките и ол_инклузивите и ще ви се напълнят хотелите. До края на лятото и късната есен може да няма празно легло, обаче....Разбираемо, искате да компенсирате загубите от пандемията, превключили сте на предавка(ден година храни) но лакомо ..........., да не цитирам поговорката докрай.
66
1
 
21
 
! Отговори
Подпорна стена чао преди 3 години
Като си бият втората ваксина през Юни на първи Юли опашката за Гърция ще започва от Благоевград.Бетонскис опустакис и тази Година.
65
1
 
22
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Миналата година масовите фалити по Черноморието бяха отложени поради приходите от ранните резервации през 2019, които бяха обърнати във ваучери. Тази година спасение няма да има.
64
16
 
28
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Когато беше с Русия, България цъфтеше. В момента гние.
63
1
 
42
 
! Отговори
Унуфри преди 3 години
Как ще им отида в мутро-хотела, като в БУКИНГ в графа "екстри" пишат - тоалетна хартия ?!?
62
1
 
38
 
! Отговори
Мария преди 3 години
Туризмът в България не е само морето и Банско. Има много места, където по празниците беше пълно. Места с природа и история. Който си е *кал в купата, от която яде, да стои празен. Аз на подпорни стени не искам да ходя.
61
1
 
33
 
! Отговори
Коста преди 3 години
Миналото лято България беше атрактивна туристическа дестинация поради липсата на карантина и задължителен ПСР тест, затова и доста чужденци я посетиха плюс стотици хиляди български туристи. Сега е съвсем друго-Европейските изисквания са уеднаквени за всички страни и България е съгласна :ваксинация, тест или доказателство за преболедуване. Нямаме никакъв шанс срещу Испания, Гърция или Португалия в така създалите се обстоятелства.
60
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оооо.. сега се пооочвааа!Сега като изгонихте руснаците,ще видите кон боб яде ли.Който е работил по морето,знае за какво говоря.Чакайте мамалигарите,усраинските орви и ония на социалните помощи от"братските атлантически страни" да ви оправят сезона.Ся ще видите враговете от Русия колко пари вкарваха в кочинната,и че една пета от Бг се хранеше от това.Тъпааациии,вместо да си гледаме интереса,слугуваме на някви измислени еврогейци и кравари доказали хиляди пъти че не ни бръснат за слива!!!!
59
0
 
43
 
! Отговори
Селяндурски туризъм преди 3 години
Каквото повикало - такова се обадило, каквото обслужването - такава клиентелата, само дето пазарните принципи не работят на наша територия - вместо да сваля цени за да оцелее мутрата е готова да си направи сепуко само и само да не се мине
58
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Решението е още бетон. Затовс не идваме, писнало ни е от море и природа искаме повече бетон
57
0
 
44
 
! Отговори
Хиени преди 3 години
След като са на принципа Ден година храни, така ще е. Как ви се струва 250грама цаца/от фризера/- 8лв?
56
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърция откриват сезона на 15 май!!!! Тези от януари ли искат да напълнят хотелите по морето? А като гледам прогнозите за времето по северното черноморие. Преди 1-ви юни не знам какво очакват.
55
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
имам 2 хотеластроим оюе единможе да празни ,ама ги имам
54
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фалити, та фалити. Колко фалираха? Я да чуем. Колко и преди 2020г.бяха "свършили"? Всеки "фалирал" от ковид? Вечерта сме решавали и правили резервацията. На другия ден заминаваме. Има хотели дето на моменти пращят. Въпрос на управление. Ние да му вкарваме туристите, а той да си ходи по емирствата с любовниците. Е, де! Мен някой да ми осигурява клиентите и да ми плаща разходите? Фитнесите и заведенията колко пъти ги затваряха напълно?
53
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плача по цели нощи за мтренските ви хотели и за бетонните ви лабиринти...
52
2
 
42
 
! Отговори
резил преди 3 години
Боже,Боже до къде я докараха да чакат от някогошните гладни румънци да пълнят българските курорти.но не се и учудвам ако започнем да слугуваме на африканци по курортите
51
1
 
36
 
! Отговори
Понти преди 3 години
Стройте още хотели, малко са!