Психолог: Активното общество гласува за политики, не за политици

Пламен Димитров: Конструктивните негласуващи не се припознават в кандидатите
25

БСП върна мандата за съставяне на правителство на президентa Румен Радев и по този начин предсрочните избори станаха неизбежни. Какво може да накара хората да излязат да гласуват?

"Тези 50%, които не излизат да гласуват, се делят на много групи. Откриваме поне 12. Представителната демокрация навсякъде е в дълбока криза. На предните избори през 2017 г. гласуваха 46%, сега са 50,16%. Тези симптоматични процеси говорят за една патология - те са описани в колективната психопатология", заяви психологът Пламен Димитров в ефира на "Денят ON AIR".

Още по темата
По думите му 29% са тези, които мислят социално солидарно и съзидателно, и не са гласували на тези избори.

"Конструктивните негласуващи искат да видят перспективи, програми, визия, те не се припознават в сегашните кандидати по никакъв начин. Трябва да видят меритокрация, базирана на достойнства и морал, ангажираност, устойчивост на ценности и принципи", допълни психологът.

Той съобщи, че на последните избори на 4 април на 36% е намалял с 12 единици броят на така наречените пасивно-защитни хора.

"Това са отчуждените, отчаяните, толкова наситени с други проблеми, че политическият живот не може да ги развълнува. 20% е спаднал обемът на удобно немите, част от тях са конформисти, които искат с нещо да ги подкупят, а другите са клиентелистите, искат да бъдат обслужени", заяви гостът в студиото.

А 35% агресивно-защитно мислещи български избиратели не са участвали на последните избори, смята експертът.

"Няма хомогенни негласуващи, има палитра. Нашите кандидат-управляващи трябва да се научат да говорят на различни хора нещата, които биха могли да ги мобилизират", уточни Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
7
 
! Отговори
Меритокрация преди 2 години
Имаме такова правителство, каквото заслужаваме. The merit is ours. ;-)
2
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' Активното общество гласува за политики, не за политици ''................Активното общество гласува за политики в белите западни държави, където избирателя е образован и знае кое е добро за държавата като цялов БГ *** - потуранчо гласува за който му обещаe бира с кебапчета ... и после дори се възмущава - ама защо пaк го излъгаха ...
1
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрън-дрън, ярина....