При този темп на ваксинация - колективен имунитет до края на юни

Министър Ангелов се отчете на Борисов
104
При този темп на ваксинация - колективен имунитет до края на юни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Резултатите на България за справяне с коронавируса са изключително добри, страната ни е на 20-о място по заболеваемост в Европейския съюз на 14-дневна база, а ваксинацията срещу COVID-19 у нас протича при голям интерес, докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на работно съвещание при премиера Бойко Борисов.

„И в почивния ден вчера имаме към 7000 ваксинирани, а онзи ден отчетохме рекорд от над 32 000 имунизирани. В понеделник пристигат нови над 270 000 ваксини, така че зелените коридори да продължават да действат като се изпълняват и ваксинационните фази“, разпореди премиерът Борисов на здравния министър.

Премиерът в оставка бе категоричен, че всяко количество ваксини, което се доставя у нас, следва да бъде разпределено по-най бързия начин и да бъдат ваксинирани желаещите. Борисов даде висока оценка на добрите резултати, постигнати от властите в битката с пандемията, докато при пълен локдаун и строги мерки други държави не отчитат подобни данни.

Още по темата
„Това, което ние постигаме, не може да бъде постигнато от голяма част от европейските страни, които са с много по-висок индекс на строгост на мерките“, отбеляза министърът на здравеопазването. Ангелов подчерта огромния интерес, който се наблюдава при зелените коридори за имунизация срещу COVID-19.

"Хубавата новина е, че този месец всеки понеделник пристигат по 274 000 дози от "Пфайзер" и последният ден – на 31 май, ще бъде доставено първото двойно по-голямо количество – 410 000 ваксини. По 36 000 ваксини пристигат всяка седмица и от "Модерна", изброи здравият министър.
Ангелов акцентира, че нуждите на българското общество по отношение на ваксините са напълно обезпечени. „Ако така продължаваме, с този темп на ваксинация до края на юни страната ни ще има колективен имунитет“, каза още министър Ангелов.

Премиерът Борисов изказа благодарност към Националния оперативен щаб, към ваксинационния щаб, към лекарите, медицинските екипи и всички служители на първа линия в борбата с пандемията, защото благодарение на денонощния им труд, икономиката ни също бележи добри резултати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ситуацията напомня приказката за магарето,тоягата и моркова.Значи колективният имунитет се развява отпред като обещание за морков, а отзад са ваксинация-респективно-тоягата и народа-като магарето е между двете ,, благинки'' '
74
0
 
2
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
Аз пък си мислех, че българите са имунизирани срещу патологични лъжи и знаят да се пазят от широко рекламирани "иновации" и абсурдни експерименти. Имунната ни система е уникално природно творение с хилядолетен срок на изпитание и да се съмняваш в нея, давайки предпочитания на нещо, което хем не е ваксина, хем е недоносче, е лош избор. Моля се за всички добри хора, заблудени в медийната мъгла.
73
11
 
1
 
! Отговори
Кух народ преди 2 години
Дреме му на света за скъпоценните ви вулгарски гени, щели били да ги изтрепят с ваксина, а не виждате, че и без ваксина и без Ковид *** като пилци, а в 21 век нямате пари да си оправите зъбите и никога не ходите на профилактични прегледи. Глупостта винаги върви ръка за ръка с високата смъртност. Чипирани сте по рождение с п р о с т о т и я, а може и да е заради задължителната БЦЖ, с която бодат бебетата во, кой знае. Срещу нея защо не викате, а?
72
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При този темп на ваксинация би могло, но не е сигурно, колективен имунитет да има следващата година в края на юни. Досега за 4 месеца и 12 дни имунитет имат примерно 80-90 хиляди ваксинирани с две дози и на които е минал месец след втората доза.
71
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На антиваксърите им е трудно да приемат, че именно те са простодушните, увлекли се по теории на конспирациите и медийна пропаганда и примрели от страх ДА не би някой Да им сложи чип с ваксината. Четели, ама друг път. То се видя профилът им - с основно от село. Толкоз.
70
13
 
2
 
! Отговори
Хакито преди 2 години
Аз го преболедувах и имам само 15 антитела, а брат ми се ваксинира и има 11000
69
2
 
0
 
! Отговори
До 73 преди 2 години
Първо прочети аз какво съм написала и ще видиш, че съм споменала , че преболедувалите +ваксинираните трябва да бъдат поне 70%. Статистика се прави с планово тестване на 100000, както направиха в други държави, а не стъкмистика, както е у нас.
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
;)
67
3
 
13
 
! Отговори
Не! преди 2 години
За пореден път питам, как се изгражда колективен имунитет с ваксина, която не изгражда имунитет.
66
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дребнав плиткоумник, едното е typo, а другото допуска употреба в този контекст, ама с две мозъчни клетки и присъщата на капацитета ти дребнавост, няма как да го схванеш.
65
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До нискоинтелигентните от провинцията - спорете със статистиката, не с мен. Ама не можете, щото цифрите не са на ваша страна :P
64
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До предишнияКато се ваксинираш няма да се разболее ли, какво сочи проучването?
63
8
 
3
 
! Отговори
До предишния преди 2 години
Приучването казва друго. Казаното от теб е спекулация, която не лежи на факти и цифри, следователно мнението ти нищо не струва
62
6
 
16
 
! Отговори
до 72, интелигентия преди 2 години
Склонноста да се ваксинираш е правопропорционална на степента колко си заблуден и/ или страхлив. Масово се бодат хора, които ги е страх от вируса и/ или такива, които искат да си " върнат свободата", щото нали " ако решимЕ да пътуваме", по- добре да ги имаме тия ваксинационни сертификати. Не съм се редил на опашките, но по това, което видях по телевизията, повечето от хората там не ми изглеждат много интелигентни, по- скоро лекомислени и уплашени. Също така в София също преобладават тъпанарите
61
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде ба лъците да се ваксинират, че да се маха вируса, а ние да си ходим без ваксинация.
60
1
 
9
 
! Отговори
ACDC преди 2 години
Този кога ще спре с тези абсурдни твърдения? То бива лъжи, но вече прекалява...
59
7
 
3
 
! Отговори
До 74 преди 2 години
Нискоинтелигентен. От прованса. Ясен си.07789
58
1
 
5
 
! Отговори
До Мика преди 2 години
Аз ти говоря за официална статистика. В случая тя не може да ти каже колко са преболедувалите, защото в нея влизат само тестовете в лаборатории. Масово хората не правят такива. Дори един в 1 домакинство да направи, останалите не го правят. Прочети пак какво съм написал и вникни в смисъла. Поздрави.
57
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Склонноста да се ваксинираш е правопропорционална на степента на интелигентност. За справка - най-голям дял ваксинирани има в София. В прованса вярват на терории на конспирациите. Тъжно, но факт. Мнозинството ваксинирани са в София. Според проучване от края на миналата година пък нежелаещите да се ваксинират са основно необразовани и неуки хора, от проинцията. Минусите няма да променят тази статистика.
56
2
 
5
 
! Отговори
Мика преди 2 години
А ти забравяш, че не може да твърдиш, е си го преболедувал, без да си си направил тест. Скъпият PCR е положителен само за малък период от време, около 5 дни. Тестът за антитела е кръвен и струва 25 лева.