Бизнесът търси служители, ръст на обявите за работа със 155%

Най-много кадри се търсят в хотелиерството и ресторантьорството
154
Бизнесът търси служители, ръст на обявите за работа със 155%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бизнесът отново изпитва глад за работници. Броят на обявите за работа през април достига нивата от преди началото на коронакризата у нас, показва анализ на платформа за търсене на работа.

Спрямо месец март ръстът на предложенията за работа през април е 21%, а ако вземем за изходна база ситуацията от преди една година (април 2020 г.), то предложенията за работа са със 155% повече, съобщи „Труд“.

Още по темата

Търсенето на кадри расте във всички сектори. След възстановяването на дейността на заведенията за хранене и развлечение и с наближаването на лятото, логично, най-много работници се търсят в хотелиерството и ресторантьорството. В бранша новите обяви за работа през април са били почти двойно повече (ръст от 95%) спрямо предходния месец март. Най-търсени са работници за кухня и обслужващ персонал - сервитьори.

Локдаунът от март 2021 г. нямаше съкрушителния ефект при търсенето на нови кадри, както беше при първия локдаун от март-април 2020 г. Причини за това, според анализа, са адаптацията на бизнеса към работа в условията на COVID-19, възстановените дейности на обектите за хранене и развлечения, наближаващият туристически сезон и, не на последно място, продължаващият икономически ръст в редица сектори като ИТ, аутсорсинг, търговия и продажби и др., обясняват авторите на анализа.

След туризма, най-много кадри се търсят в “Търговия и продажби” с 21% ръст, а на трето - “Административни дейности” с 13,4% ръст. Те са следвани от секторите “Логистика и транспорт” (ръст 12,8%), “Производство” (ръст 10%) и “Счетоводство, одит, финанси” (ръст 9%).

Във всеки един от водещите областни градове ръстът на обявите през април спрямо март е двуцифрен, като най-голям е в Бургас - 39% и Варна - 33%, като причината е предстоящият летен сезон. Очакванията ни са нивата на обявите да се задържат в тези си граници, без рискове от внезапни спадове, прогнозират авторите на анализа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Търсенето на неквалифицирани роби не е интересно. Там се борят по 1000 души за една позиция. Но, виж, търсенето на квалифицирани служители от чуждите компании е в невероятен бум. Кадри няма. По 0.7 души се борят за едно място. Новите компании буквално крадат за по-високи заплати кадрите на останалите. Кеф е да си в тези среди из западните компании и дори да си имаш малка компания и да имаш B2B договори по различни проекти. Учи, мама, да не работиш. Пенчо, бре, чети. Пенчо не чете. И т.н..
35
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това пък, 42-рото, някакви русофили пак го гонят из кошмарните му сънища.То у нас хора не останаха, то тръгнало да тролства по изтъркани политически заявки. Бе сменете я малко тая плоча бе, ей, и *** не останаха като хората!ГЕРБ търси ***!
34
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, има много да продължава да търси той. До там я добута, че сам се закопа там, дето няма кой да го разкопае вече.
33
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бизнеса има нужда от кадри, но половината кандидати са неадекватни русофили, които за нищо не стават. Извода е, скоро няма да се оправи. А има толкова много работа и нужда от кадърни работници.
32
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой, бизнесът ли търси?Ми да продължава да търси. Като Диоген - да запали една свещ и да обикаля из улиците, белким нещо намери. Нощно време да си се връща да спи в бъчвата.
31
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-търсени са работници за кухня и обслужващ персонал - сервитьори.За какъв бизнес говорим тук? Сменете си понятията това са услуги и когато няма клиенти бизнеса е нула!Едно време имаше бизнес макар и социалистически - хладилно производство българско, машиностроене българско, химия замърсяваща ама българска, електродвигатели/мотори български, полупроводници, защото не достигаше зацели проводници и.т.н. Бизнес не на ниво, но бизнес оставащ и плащащ данъци в България! Булгаррено, Бул-алпи
30
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ръстът на обявените заплати, ако изобщо благоволят да ги обявят, колко е? 0%? Или даже ги намаляват с оправданието, че е криза. Е, за това ще има да си търсят...
29
0
 
24
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 2 години
Сега викачите на кръчмите са колкото туристите.Въпреки общинските правила, най-нахално пресрещат хората и ги притесняват.
28
1
 
27
 
! Отговори
fff преди 2 години
Видяхме го бизнесът с пилешкия му мозък
27
1
 
48
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
Като вдигнат заплатите със 150% ще намерят работници!За сега всички работодатели си търсят *** да им работят за без пари.
26
1
 
42
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Българският "бизнис" търси ратаи, да му работят по 15-16 часа на МРЗ и да ги осигурява на 2 или 4 часа! Защото този"бизнес" е изгладял и все по-алчен, заради пандемията и вече започна да се самоизяжда, както видяхме по медиите, със специалното участие на Мая Манолова!
25
0
 
45
 
! Отговори
абоната е на мо~~~ре преди 2 години
На брега търсят слуги, да работят за 3-*** срещу мизерно заплащане.Последната т. нар. заплата често не я взимат...
24
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е, че голяма част от младите хора са мързеливи, а в същото врем искат да влязат в някоя фирма или в някой бизнес като крале. Те не знаят какво е йерархия, защото и в училище не са я усетили.
23
13
 
8
 
! Отговори
Марин преди 2 години
Обяви за високо квалифицирани кадри има, просто този тип хора са изчерпани в България. Другите ги мързи да учат и за това стават сервитьори.
22
11
 
6
 
! Отговори
Марин преди 2 години
Обяви за високо квалифицирани кадри има, просто този тип хора са изчерпани в България. Другите ги мързи да учат и за това стават сервитьори.
21
1
 
32
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
От обявите може да се направи и анализ на средните възнаграждения по сектори които предлага бизнеса. Т това е най важната част, а тук не я виждам.Като влезеш в *** се вижда, 1000 лева бруто ама много под условие.
20
1
 
21
 
! Отговори
селянин преди 2 години
пиячи почасово не ви ли требат щот веке бачкам да две места и съм зле с времето
19
0
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой бизнес?В България бизнес няма. Има няколко монополиста, които с картелно споразумение са разделили пазара, вкл. този натруда, и смачкаха хората с ниски възнаграждения, като ги заставиха да дирятпрехрана навън. Баницата се раздава само между тях. Точат ДДС-та и субсидии от еврофондовете. Това е "българският бизнес" днес!Няма кой да ви работи вече сега, защото изгонихте хората. След 5 години и сегашните пенсионери, които още ви подпират, няма да ги можете да ги ползвате.
18
0
 
48
 
! Отговори
КОЙ БИЗНЕС преди 2 години
Кой бизнес, много общо твърдение.Търсят почасови работници ако може за без пари а в същото време някои заведения с 3 маси получават 150 милиона помощи.Айде затваряйте я вече тая държавица.
17
0
 
44
 
! Отговори
к1 преди 2 години
Като прочетеш заглавието, особено от хора не запознати , си казваш ей икономиката тръгва на горе. В действителност бизнеса в България е ситуиран основно в сферата на услугите и кадрите работещи или кандидатстващи за работа , следва да очакват възнаграждение около и малко над МРЗ и/или граждански договори. А великите бизнесмени са тип Иван"Пилето".