60% по-малко пари от емигранти влезли у нас заради пандемията

Таксите за парични преводи от чужбина към България са едни от най-високите
14 май 2021 07:40, Анисия Иванова
194
60% по-малко пари от емигранти влезли у нас заради пандемията
Снимка: Pixabay

България е страната с най-голям спад на изпратените от емигранти пари през 2020 г. заради пандемията. Това показва анализ на Световната банка, в който са включени данни за 186 страни. През миналата година българските емигранти са изпратили на близките в родината си 955 млн. долара, което е с близо 60% по-малко от предходната година, когато светът не беше засегнат от пандемията.

Значителният спад на изпращаните от чужбина средства от една страна може да се обясни с големия брой на българските емигранти в страните от Европа.

Това позволи на много от тях да се приберат в родината си по време на пандемията въпреки въведените ограничения за пътуване. Освен това за изпращаните пари от огромно значение е каква работа си е намерил емигрантът в чужбина. Ако работи на ниска позиция в някой от секторите, които силно пострадаха от мерките срещу разпространението на Covid-19, е по-вероятно да загуби работата си, отколкото ако заема по-висок пост в добре развиващ се бизнес.

Ведната след нас по спад на изпратените пари според данните на Световната банка са две островни държави – Сейшели (-58%) и Сао Томе и Принсипи (-46%). Страната Сейшели е разположена на 155 острова в Индийския океан, а Сао Томе и Принсипи е малка островна държава в Гвинейския залив на запад от бреговете на Централна Африка. Топ пет на страните със спад на емигрантските пари се допълва от Литва (-39%) и Ирландия (-37%).

Но в много държави има ръст на изпратените от емигранти пари. Сред тях са например Малта (+6,7%), Чехия (+8%), Мексико (+10%), Бразилия (+11%), Дания (+12%), Аржентина (+20%) и Кипър (+31%).

Оказва се, че пандемията е довела до големи размествания при средствата от емигранти. Във някои страни има огромен спад, в други има ръст или няма промяна. Като цяло в света, въпреки пандемията от COVID-19, изпращаните пари от емигранти остават без съществена промяна. През 2020 г. общата сума на тези средства е 701,9 млрд. долара, което е само с 2,4% по-малко от предходната година.

Спадът на парите от емигрантите през 2020 г. е по-малък от този по време на световната финансова криза през 2009 г. (-4,8%). Освен това е значително по-малък и от спада на преките чужди инвестиции към страните с ниски и средни доходи, които, с изключение на вложенията в Китай, намаляха с над 30% през 2020 г., пише в анализа на Световната банка.

Основната причина за запазване на стабилността на парите от емигрантите са помощите, които дават на хората и фирмите в страните, в които те са се установили, посочват от Световната банка. Това води до по-добри от очакваните икономически условия в тези страни, което пък позволява на емигрантите да продължат да изпращат пари на своите близки в родината.

Работещите и живеещите в чужбина българи са изпратили на близките си в родината общо 23,88 млрд. долара за периода откакто влязохме в ЕС през 2007 г. до края на 2020 г., показват данни на Световната банка, цитирани от "Труд". Само за последните 10 години получената сума е над 17,34 млрд. долара.

Парите от емигрантите имат огромно значение за родната икономика. Хората използват получените от роднините им в чужбина пари за плащане на сметки, купуване на храна, ремонти в дома и т.н. Това са пари, които веднага влизат в търговския оборот и водят до ръст на печалбите на фирмите и на доходите на хората, а оттам и на Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Затова рязкото им намаление през 2020 г. не е добър знак за родната икономика.

Най-добра за България по отношение на парите от емигрантите е била 2018 г., когато българите в чужбина са изпратили на близките си 2,4 млрд. долара показват данните на Световната банка.

В периода от 2002 г. до 2007 г. емигрантските пари стабилно са в размер около 1,7 млрд. долара на година. През 2008 г., след като вече сме член на ЕС и българите по-лесно можеха да си намират работа в страните от общността, емигрантските пари надминават 1,9 млрд. долара. След това обаче идва световната финансова криза и има няколко години на спад на получаваните от чужбина средства. Най-тежка по време на тази криза е 2010 г., когато емигрантите са изпратили само 1,33 млрд. долара. След това започва постепенно възстановяване на световната икономика и парите от българите зад граница нарастват. Докато не дойде пандемията. Получените през 2020 г. пари от емигранти са доста по-малко, отколкото по време на световната финансова криза.

България е на 86-то място по размер на получената сума от емигранти през 2020 г. сред 186-те страни, за които Световната банка има данни. Това е много добра позиция, като се има предвид населението на страната. В държави, които са много по-големи от България, влизат по-малко пари от емигранти.

Например малко след нас, на 90-то място, е Турция, където през 2020 г. емигрантите са изпратили само 795 млн. долара. След нас са и страни като Канада (911 млн. долара) и Гърция (611 млн. долара).

Таксите за парични преводи от чужбина към България обаче са едни от най-високите. От Световната банка са направили изследване за цената за изпращане на 200 долара между различните страни. Тези данни показват, че преводите от Турция до България са най-скъпи и дори таксите се повишават през последното тримесечие на 2020 г. спрямо предходната година. Средната такса за превод на пари от Турция към България е около 12%.

Паричните преводи от Великобритания до България са на четвърто място по най-високи такси, но поевтиняват през последните три месеца на 2020 г. до около 9%. На второ място по най-високи такси са паричните преводи от Швейцария до Албания, на трето – от Великобритания до Албания, а на пето – от Чехия до Украйна. Най-евтини са паричните преводи от Русия до Азербайджан, Грузия, Киргизстан, Казахстан и Молдова.


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищуу важно е че повече излизат заради дълговете на герб и ф16 на тройна цена ;) Ама пък сме ,,европейци,, :)))
152
0
 
1
 
! Отговори
IT-spec преди 1 месец
пичове, не са ви правилни сметките относно 1 милион навън а само 2% от БВП по простата причина че от тези 1 милион само една малка част пращат в БГ и то са най-вече бачкаторите на които семейства са в БГ а не при тях, тук в Исландия много малко хора знам да пращат пари, семействата им са тук, аз примерно неизпращам често тъй като майка ми и брат ми си работят, единствено за празници и обикновено януари да им помогна със сметките за парно и ток.. иначе като цяло си живеят добре там
151
1
 
4
 
! Отговори
Пепа Чистачката преди 1 месец
Аз избягах в Лондон да чистя къщи още през 2007 и продължавам, правя много пари защото взимам на ръка и не плащам данъци.. Всяка година разходки до Париж, Рим и Барселона като минимум.. Моите приятелки в бегето като ме знаят каква мръхла съм, само като ми видят снимките от почивките във фейса и умират от завист. Чудят се, как такава п.роста жена като мен може да демонстрира такова охолство, а като се прибера в България лятото с модните парцалки и скъпи обувки направо се побъркват..
150
0
 
3
 
! Отговори
do 146 преди 1 месец
когато си поискаме
149
0
 
3
 
! Отговори
IT-spec преди 1 месец
аз като пращам пари от Исландия до БГ го правя през нет банкирането си и ми струва само 8 евро независимо колко пари пращам и тази такса е за SWIFT услугата, неразбирам тези високи проценти рпоменати тук в статията..
148
1
 
4
 
! Отговори
Равносметка преди 1 месец
2 милиона изтекли мозъци докарали под 1 милиард за България.6 милиона останали в България изкарали 70 милиарда за България.Това е истината.Докаралите 2та процента от БВП имат имат само едни големи усти.
147
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Във форума имаше един емигрант с ник"***",който постоянно се хвалеше колко бил добре в чужбина и плюеше по хората в България. Същият твърдеше ,че си купил жилище в най-елигният квартал на Франкфурт и каза колко давал за ипотека месечно и срокът на изплащане за 80 кв.м жилище.Пък като проверих цените в този квартал цените излязоха 3 пъти по-високи.Т.е яко лъжеше.Та и повечето емигранти са така-лъжат колко са успели. Да някои спестяват пари,но с цената на мизерия.
146
3
 
5
 
! Отговори
101 преди 1 месец
Кога ще идвате на зъболекар в БГ?
145
1
 
2
 
! Отговори
Айде... преди 1 месец
Отиде ни икономиката - нали 'демократично' нямаме никакво производство...
144
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
До до един - сещам се за страни, дето е кипяла неистова омраза, граждански войни и пр., но сега са проспериращи държави. Така че не бързайте с оплюването. Всеки има право на мнение. Аз също смятам, че болшинството от тези отвън е надменно и гледа с пренебрежение на останалите, и със сигурност първите са точно емигрантите.
143
0
 
3
 
! Отговори
До един преди 1 месец
Дано сте прав. Не слагайте всички под общ знаменател.
142
2
 
4
 
! Отговори
един преди 1 месец
До до един - вероятно не сте чели внимателно - намразих ги, след като видях противно отношение към нас. Преди това дори съм ги насърчавал да си изкарват хляба както сметнат за добре. Вие как мислите, да ги обичам след гнусните обиди към страната ми и дори и към мен, макар и по завоалиран начин? ОБОБЩЕНИЯТА ВИ, ЧЕ ЗАТОВА НЕ СЕ ОПРАВЯЛИ СТРАНАТА, ПРОСТО НЕ СА ВЕРНИ.
141
1
 
1
 
! Отговори
140 преди 1 месец
Нямаш идея за какво говориш,нали?
140
1
 
7
 
! Отговори
един преди 1 месец
Забравих да напиша, че ни най-малко не им завиждам, добре съм материално и изобщо не ме интересува какво били изкарвали! Не тук е кооооочина, а там, дето са се напъхали като мишки по не знам колко си човека !!!!!!!!! Ама се треснаха на бедната ни държава по време на началото на пандемията, помните ли като се изсипаха с хиляди?
139
3
 
3
 
! Отговори
До един преди 1 месец
Точно заради тази думичка"мразя" са така нещата в България. И рай да стане,пак няма да се живее спокойно.
138
3
 
9
 
! Отговори
един преди 1 месец
Аз пък директно си признавам, че мразя тези навън, защото наистина те първи започнаха с обидите, особено към страната. Представете си, да сме си оправяли държавата, та да се върнели!? Какъв си ти, специалисте по памперси, да ти оправям държавата, стой си в мазето с 15 като тебе!!
137
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Живейте си там и не дразнете останалите, вие сте си избрали живота, ние - също. никой не ви дава право да ругаете някой, който е останал тук. Направете си справка и ще разберете, че няма никъде просперираща икономика с пари от чужбина, те по-скоро те пречат по ред икономически причини. Не си въобразявайте, че ни храните, защото това е тотална заблуда и само настройвате малкото, дето ви уважават за куража ви за излизането навън. Представа нямате какви данъци плащам точно и заради вашите близки.
136
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Стига си ни наричал тролове, бе нещастнико, единствено защото сме били оостанали тук! Следя форумите и контактувам с доста отвън и твърдя, че вие първи започнахте да оплювате всичко, дето е останало тук! Били сме оли....гофрени, били сме еди-какви си, тук било кооооочина и тъй до безкрайност! И ПРЕСТАНЕТЕ С ТОЗИ ГАНЬО, ТА ГАНЬО, ти какъв си, като си се тропосал наготово някъде, с какво си допринесъл да стане там всичко уредено, а? Насила точно вие ни принудихте да ви намразим!!!!!!!!!!
135
3
 
5
 
! Отговори
КуКлус преди 1 месец
Няма ли кой да анексира тази територия нречена държава ? Златна мина е това стадо наречено народ ! Биеш го то се радва че не си го убил !
134
5
 
7
 
! Отговори
Познаваме се.... преди 1 месец
Хайде стига с тези болшевишки сълзи.Всеки си избира сам къде да живее. На село,в град,в столицата или в чужбина. След много години и на Луната ще живеят хора. Те също ще бъдат ,,предатели".