Проф. Витанов: Индийският щам е до границите ни - пуснем ли го, спокойствието свършва

Имунитетът не е вечен, ще започне да намалява и е възможна вълна наесен
Обновена: 14 май 2021 09:13 | 14 май 2021 09:11, Елка Василева
252
Проф. Витанов: Индийският щам е до границите ни - пуснем ли го, спокойствието свършва
Кадър: БНТ

Третата вълна отмина, то се вижда. Излизаме от зоната на турболентността и влизаме в зоната на хаоса, където нещата са по-контролируеми. Това заяви математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов пред БНТ.

Прогнозите са добри, благоприятният сценарий тази година за разлика от миналата не беше дестабилизиран по празниците, тоест ние си бяхме на 1200 преди празниците, паднахме на 1000, сега падаме на 500, посока 300 и 100, ако внимаваме, смята проф. Витанов.

Не трябва много да се уповаваме на сезонния ефект, защото гледате какво става в Индия и там температурите са високи, допълни той.

Още по темата

„Индийският щам е на нашите граници, пуснем ли го вътре - спокойствието ще свърши, защото щитът ни е още 40%, тоест има 60% от хората, които са податливи, а то е достатъчно да се вдигне още една вълна“, каза проф. Витанов.

Той коментира и работата на Националния оперативен щаб.

"Когато бяхме при министър-председателя, той ми каза един път седмично да ходя на брифинги и аз мълчаливо не изпълних това нещо, защото знаех, че в момента, в който се появя там, ще почнат едни такива работи... Трябва да знаете, че в тези 14 месеца аз седях в окопа, а в гърба ми се стреляше от тези, които трябваше да пазя. Имаше някои мои колеги, които се опитваха да изместят Витанов, ходят, приказват, разговарят. Да, ама Витанов всеки ден си дава прогнозите, началниците гледат и така - ето ме тук! Сега ме обвиняват, че съм ги изоставил в труден момент, точно тези, които ми стреляха в гърба. Аз излизам от окопа, влизайте вие, изкарайте 14 месеца с такава точност, отблъснете 2-3 вълни и тогава ще говоря с вас“, каза Витанов.

„Славата за мен никога не е била самоцел, не съм искал да правя политическа кариера, да ставам депутат, въпреки че ми предлагаха. Рано ми е да ставам депутат, това е мръсна работа според мен. Мястото ми в Националния оперативен щаб е свободно, който иска да го заема“, подчерта математикът.

В момента щитът срещу заразата расте и ако вървим така, след 60 и няколко дни ще стигнем 70% обхват на щита от изградилите имунитет, обясни проф. Витанов.

„Обаче този имунитет не е вечен и ако ние плеснем с ръце и се прегърнем, той ще започне да намалява поради факта, че антителата си заминават, тоест от 70, той ще стане 60-50-40% и отново може да се получи някаква следваща вълна наесен, ако не внимаваме“, предупреди Витанов.

В момента ние доста сме ограничили вируса, ако внимаваме, лятото ще е спокойно, смята математикът.

Според проф. Витанов, около 1 милион и 600-700 хиляди са тези, които са се срещнали с вируса у нас.

„Вирусът мутира натам да отслабва, но да става по-прилепчив. Аз съм сигурен, че фармацевтичната индустрия ще измисли и лекарства. Така че благоприятният сценарий е, че този вирус ще продължи да съществува, но без да създава толкова големи проблеми“, каза експертът.

Ще дойде време и то няма да е далече, когато смъртността ще падне на под 10 случая на ден, прогнозира проф. Витанов.

Разбира се, че се справихме като общество с кризата, забележете, че при нас мерките винаги работеха, подчерта проф. Витанов.

 


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
0
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
Да. Едно интервю на разследващия журналист Хари Вокс още от 2014 година в което разкрива пъкления план на Рокфелер "Дълбоката държава" за налагане на тотален контрол чрез изкуствено създадени биологични пандемии. https://youtube/watch?v=AgS9sunw75w
194
1
 
5
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
Ситуацията с ваксините ми напомня филма "Хлапето" на Чарли Чаплин. Хлапето троши с камъни прозорците на хората, след което бяха бързо. След 15 минути се появява Чарли Чаплин със стъкла на гърба - добрият стъклар. И започва да поправя прозорците. Да, ама един се сети за какво става дума и подгони него - стъкларя.Така че хората трябва да разберат кои са "стъкларите" в днешно време и да им потърсят сметка!
193
0
 
2
 
! Отговори
ГЛАВЕН ДОКТОР преди 1 месец
До Ревете, реветеАМИ КАТО СИ Е ТРЪГНАЛ ДА СИ ВЪРВИ И ПОВЕЧЕ ДА НЕ НИ ЗОНИМАВА С НЕГОВИТЕ ИЗЧИСЛЕНИЯ КОИТО ЯСНО ДОКАЗВАТ МАНИПУЛАТИВНОСТА НА ИЗМИСЛЕНАТА И ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА СЪЩНОСТ НАПАНДЕМИЯТА ОТВОРЕТЕ--ДЪЛБОКАТА ДЪРЖАВА НА РОКФЕЛЕР
192
0
 
6
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
Хайде пак поредното сплашване. Само че хората вече не се връзват. Нищо не печелите от сплашването. Смешници. От заразилите се умират само 2%. Много страшно, няма що.
191
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Антитела човек не може да има активни срещу всеки вирус на земята, това е глупост насаждана от аматьори като този. Антитела се активират при заразяване и само тогава, след това след време изчезват, но това НЕ ЗНАЧИ, че човек няма защита. Такива дауни като тоя трябва да ги бесят за създаване на паника.
190
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Понеже у нас гъмжи от индийци, говоря не за местните. А иначе да питаш за мнението на този по въпроса за щамовете, е като да си счупиш крака и да потърсиш мнението на обущар.
189
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега е индийски щам,но до есента може да има още някой нов.Мутации да искаш.Мерки не помагат,особено ако няма самосъзнание.Да се заплашва с глоби не е решение.Само ваксините засега вършат работа и колкото повече хора се ваксинират,толкова по-добре.
188
10
 
4
 
! Отговори
Ревете, ревете преди 1 месец
Боли ли грозната истина. Няма кой да смени Витанов. Откога ви е казал, че мястото е свободно. Давайте бе, лижете .... на новата власт, министър председателят се е занимавал с аналитична дейност, ако някой от вас става за нещо, веднага ще го вземе. Какво ревете срещу Витанов по форумите, каза ви се, че мястото е свободно и човека си отива. Де гиди комплексари. Хаиде бе герои. Нали Витанов за нищо не става, колко му е да го надскочите. И ще се прославите - зер пари за тоз работа не се дават.
187
1
 
1
 
! Отговори
Handel преди 1 месец
Ти можеш да бъдеш спокоен. Той не ги лови тия което са непрекъснато в алкохолно-наркотичен делириум.Но все пак е добре че има математици да ни обясняват за вирусите.
186
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Индийския щам се прекарвал лесно ако се гледат боливудски филми
185
4
 
2
 
! Отговори
до Айде, де.. преди 1 месец
Да-получил е много заплахи за живота си. Това е получил. Хората в България сме неблагодарници. За това няма пазач на портите в Ада. Някой като тръгне да излиза от Ада - другите сами го връщат обратно!
184
2
 
1
 
! Отговори
да преди 1 месец
До обеснявамима формули за това които няма да ги разберетекоето трябва да разбере те е следнотослагаш ваксина след периода който е описат трябва да имаш защита почти на 100% от болестта ако имуната система ти работи добретова е друго не ти триябва да знаеш, понеже няма как да го разбереш
183
5
 
5
 
! Отговори
до 182 преди 1 месец
Както и да е. Чужди пари не ме интересуват. Депутатите нали си гласуваха 10 000 лв заплата и 25% допълнително за комисиите- другото е шменди капели.
182
2
 
1
 
! Отговори
обеснявам преди 1 месец
97% ефективност не значи че от 100 ваксинирани изложени на вируса 3 ще се разболеят спрете с тъпотиите си. това са проценти за сравнение между учените които разработват препаратите и не са за простолюдието но сега всеки пише каквото докопапандемията е тотална от безхаберие и идиотизъмм. 97% означава че от всички 45 хиляди които участват в наблюдението половината имат ваксина половината плацебо и в сходни среди взимат брокйата на заразените от едната и другата и сравняват... малко по-сложно е
181
2
 
9
 
! Отговори
Айде сега... преди 1 месец
"До до 179 Витанов не е взел нито един лев"Взел е и още как - под формата на продуктовото си позициониране в медиите и безплатната реклама, която получи. Иначе трябваше да плати ДЕСЕТКИ хиляди левове за толкова изяви без обществена полза.
180
8
 
6
 
! Отговори
до 179 преди 1 месец
Витанов не е взел нито един лев, нито една стотинка. Може да се смеете колкото искате, но факта, че предвиди всичко до момента с точност- не може да се отрече. Нищо лично. Нито го познавам човека, нито му симпатизирам. Опитвам се да мисля обективно. Витанов вероятно Ви изглежда малко шашав заради странния словоред или начин на изразяване. Но това е присъщо за много откриватели от време оно както се казва. Очите на човека виждат само това, което ума може да разбере.
179
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Гърция, в град Патра е открит индийски щам на вируса. Българите отново са на километрични опашки на гръцката граница. Каквото сам си направи човек и душманин не може да му го направи. Свободата е хубаво нещо, но когато е свободия става риск за околните.
178
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
трябва да направите отдел за хумор сатира и забава в сайта където да публикувате мислите на този виден математик.
177
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 177 Ваксината на Pfizer/ BioNtech е частично ефективна срещу индийския щам на Ковид19.
176
2
 
1
 
! Отговори
до 175 преди 1 месец
Ваксинираните се разболяват и могат да разболяват. Производителите на ваксини не общеват нищо. Единственото, което казват е, че болеста ще се прекара по-леко и 95% или 97% от хората няма да стигнат до апаратите за изкуствено дишане.Но по вашата логика щом го лови PCR теста и ваксините ще дават малък имунен отговор-ме навежда на мисълта, че при толкова много хора със странични заболявания - ще е поразяващ при тези ниски нива на ваксинирани в България. Само 1 милион и малко отгоре са имунизирани.