Проф. Витанов: Индийският щам е до границите ни - пуснем ли го, спокойствието свършва

Имунитетът не е вечен, ще започне да намалява и е възможна вълна наесен
Обновена: 14 май 2021 09:13 | 14 май 2021 09:11, Елка Василева
252
Проф. Витанов: Индийският щам е до границите ни - пуснем ли го, спокойствието свършва
Кадър: БНТ

Третата вълна отмина, то се вижда. Излизаме от зоната на турболентността и влизаме в зоната на хаоса, където нещата са по-контролируеми. Това заяви математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов пред БНТ.

Прогнозите са добри, благоприятният сценарий тази година за разлика от миналата не беше дестабилизиран по празниците, тоест ние си бяхме на 1200 преди празниците, паднахме на 1000, сега падаме на 500, посока 300 и 100, ако внимаваме, смята проф. Витанов.

Не трябва много да се уповаваме на сезонния ефект, защото гледате какво става в Индия и там температурите са високи, допълни той.

Още по темата

„Индийският щам е на нашите граници, пуснем ли го вътре - спокойствието ще свърши, защото щитът ни е още 40%, тоест има 60% от хората, които са податливи, а то е достатъчно да се вдигне още една вълна“, каза проф. Витанов.

Той коментира и работата на Националния оперативен щаб.

"Когато бяхме при министър-председателя, той ми каза един път седмично да ходя на брифинги и аз мълчаливо не изпълних това нещо, защото знаех, че в момента, в който се появя там, ще почнат едни такива работи... Трябва да знаете, че в тези 14 месеца аз седях в окопа, а в гърба ми се стреляше от тези, които трябваше да пазя. Имаше някои мои колеги, които се опитваха да изместят Витанов, ходят, приказват, разговарят. Да, ама Витанов всеки ден си дава прогнозите, началниците гледат и така - ето ме тук! Сега ме обвиняват, че съм ги изоставил в труден момент, точно тези, които ми стреляха в гърба. Аз излизам от окопа, влизайте вие, изкарайте 14 месеца с такава точност, отблъснете 2-3 вълни и тогава ще говоря с вас“, каза Витанов.

„Славата за мен никога не е била самоцел, не съм искал да правя политическа кариера, да ставам депутат, въпреки че ми предлагаха. Рано ми е да ставам депутат, това е мръсна работа според мен. Мястото ми в Националния оперативен щаб е свободно, който иска да го заема“, подчерта математикът.

В момента щитът срещу заразата расте и ако вървим така, след 60 и няколко дни ще стигнем 70% обхват на щита от изградилите имунитет, обясни проф. Витанов.

„Обаче този имунитет не е вечен и ако ние плеснем с ръце и се прегърнем, той ще започне да намалява поради факта, че антителата си заминават, тоест от 70, той ще стане 60-50-40% и отново може да се получи някаква следваща вълна наесен, ако не внимаваме“, предупреди Витанов.

В момента ние доста сме ограничили вируса, ако внимаваме, лятото ще е спокойно, смята математикът.

Според проф. Витанов, около 1 милион и 600-700 хиляди са тези, които са се срещнали с вируса у нас.

„Вирусът мутира натам да отслабва, но да става по-прилепчив. Аз съм сигурен, че фармацевтичната индустрия ще измисли и лекарства. Така че благоприятният сценарий е, че този вирус ще продължи да съществува, но без да създава толкова големи проблеми“, каза експертът.

Ще дойде време и то няма да е далече, когато смъртността ще падне на под 10 случая на ден, прогнозира проф. Витанов.

Разбира се, че се справихме като общество с кризата, забележете, че при нас мерките винаги работеха, подчерта проф. Витанов.

 


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
33
 
! Отговори
каналин преди 2 месеца
Тоя шарлатанин е на "тука има тука нема", предсказанията му са малко по не точни от колкото на врачка. Този Тип графики и криви не показва, данни не анализира а хвърля боб и говори общи приказки. Последно си спомням прогноза от 5000 на ден заразени с английския вариант. На практика средно максимума беше на 3600, но това е цифра завиасеща от броя на тестовете. важната цивра беше 25% положителни тестове - ама този такива неща не предсказва. Болен Нарцис!
14
17
 
12
 
! Отговори
ооооо Шипка преди 2 месеца
щом фигуранта взе власта , думите му че вирус нема ше станат задължителни .
13
10
 
33
 
! Отговори
Мяу преди 2 месеца
Този "специалист" още не прави разлика между щам и вариант, от там нататък какво да говорим. Индийски щам няма, има индийски вариант.
12
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И как предлага тоя дърдорко да спрем еди кой си щам на границата?! Да пуснем там хора са автомати да го вардят да не минава ли? Да спрем полетите до Индия и обратно очевидно няма да помогне, защото всеки може да дойде от друга посока.. Тъй че да каже как. А самия факт, че гледа на всекидневните си глупости от ефира на медиите като "седене в окопа" и едва ли не се изживява като войник, ми говори, че има нужда от лекар, но не срещу вируси, а от психични проблеми
11
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Каквото трябва да стане ще стане ,а каквото не, не:) Просто трябва да спре този постоянен психически натиск върху хората.Както се вижда от предходна статия има хора,които забогатяха за сметка на мнозинството.Едни 1200 човека натрупаха богатства от европейските помощи.А нас ни занимават с теми Ковид ,Македония,Русия и.тн.докато те ни се подиграват.Иначе математика е ок.Досега познава ,няма грешка
10
3
 
4
 
! Отговори
Абе, преди 2 месеца
До Анонимен 3Ти можеш да говориш само за себе си!
9
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На времето за такива изказвания са ги горели на клада.
8
15
 
23
 
! Отговори
Гегентайл преди 2 месеца
Може би са му точни прогнозите, не съм ги проверявал, но този човек има някакъв личностен проблем. Окопи, пази, стрелят го в гърба....
7
18
 
39
 
! Отговори
Иванова преди 2 месеца
Появи се още един ***, който реши да плаши народа!!!!!!!!! Ще се намери ли министър от новото правителство, който да затвори устата на такива болни мозъци и да спре геноцида и заиграването с психиката на хората?
6
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво стана с Каролев, нещо всички новини за него рязко секнаха.
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Почнете да говирете че всичко е наред.Няма смисъл в това да създавате страх в бедния народ а богатите и средната класа те не се боят от вируса.
4
0
 
24
 
! Отговори
Шопо преди 2 месеца
Нема! Валери построи яка ограда
3
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
най-голямата безсмислена карикатура отново я показват - на него дори всички в БАН му се присмиват за "математическите" му компетенции. срам, срам, че му давате думата на този
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
не сме индийци
1
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
спокойствието свършваикомунизмът започва