Доц. Спасков: Сега не е времето за смяна на болнични директори

"В опашката на здравната криза сме", изтъкна бившият шеф на "Пирогов"
20 май 2021 17:30, Ния Христова
46
Следрокадите по високите етажи, започнаха проверки и в някои от болниците. Заговори се дори за смяна на директори. Споменаха се имената на директорите на "Пирогов", "Александровска болница" и ВМА. Какво е финансовото състояние на болниците след една година работа в пандемия?
 
"Естествено е в условия на криза да има и проблем с финансирането. Хората с хронични заболявания спряха да посещават лечебните заведения. А в България така върви здравна система, парите ходят след пациента. Аз се надявам, че сега ще се излезе от това положение, тъй като кризата отминава". Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR бившият директор на "Пирогов" доц. д-р Спас Спасков.
 
Относно смяната на директори на болниците в страната, доц. Спасков е категоричен, че сега не е времето да се правят такива промени.
 
"Смяната на част от директорите не е голяма, особено по време на временен кабинет. Смените на директори са възможни винаги, лошо е да се обвърже такава смяна с политическа промяна. Това е липса на вкус. Аз се съмнявам, че ще има такива промени, сега сме в опашката на здравната криза -  не е време за такива промени", категоричен беше той.
 
Финансовото състояние на болниците доцентът обясни с възможността на пациентите да избират къде да се лекуват.
 
"Малките болници остават в лошо състояние, когато пациентите ходят в големите лечебни заведения", посочи той.
 
Българските имуноблози и вирусолози през последните дни обсъждат това дали ваксините срещу COVID-19 да станат задължителни, особено при медицинските служители. Според доц. Спасков, това е мярка, която цели да накара повече хора да се ваксинират.
 
"Когато една такава група от медицински служите отказва да се ваксинира, е притеснително. В Гърция е задължително, а при нас ще има само финансова санкции. Ваксинационният процес тръгна много добре. Трябва да стигнем до 50 хил. на ден, сега се ваксинират по около 40 хил. В момента имаме ваксини и можем да прибегнем до по-масово ваксиниране", заяви доц. Спасков.
 
Той сподели надеждата си, че болниците ще се възстановят бързо.
 
"Доста бързо ще дойде възстановяването на болниците. Ще трябва обаче да се вземат мерки - промени, механизми на разходи, които да ни предпазят от друга криза", заяви той.
 
Относно казуса дали болниците трябва да бъдат търговски дружества или не, бившият директор на Института за спешна медицинска помощ "Пирогов", изтъкна, че такава промяна няма да доведе до резултат.
 
"Мантрата махаме търговските дружества - не е добре. Пример трябва да бъдат болниците, които работят добре, не защото са търговски дружества, а защото имат добър пациентооборот - те са търсени от пациентите и са в добро финансово състояние. Една такава промяна няма да доведе до нищо. Процесът е много сложен и  няма голяма разлика", посочи доц. Спасков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А реформа на здравната система кога? Последната реформа беше 1996-1997 завърши с Джи-Питата и завършва трагично през 2021 г с 18 000 починали от Ковид и 18 000 починали от хаоса в здравеопазването по време на Ковид. Тези 36 000 починали за 1 г са над нормално средно починалите на година през предишните 10 г
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилно не е време за смяна на болнични директори да ги оставим да си крадьт като за последно
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А д-р Спасов на "Правителствена " болница кога ще посети Бай Ставри. Стойчоооо, алоооууу...
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трудно ще отнемете благинките от оядените отдавна за пенсии тър...тър...теи в бели престилки. Те ще пълнят гуши до смър и никога няма да отстъпят път на младите.
10
1
 
2
 
! Отговори
Гледна точка преди 2 години
Ама как бе, и чистачката що не сменят тия новите диктатори.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въодушевен съм от речниковия състав на доц. Спасков:"защото имат добър пациентооборот - те са търсени от пациентите и са в добро финансово състояние."Само не стана ясно доцент по медицина ли е или по финанси.
8
0
 
8
 
! Отговори
този също преди 2 години
До С.ХристосковТози също е за изхвърляне.В Правителствена също имаше източване в големи размери на здравна каса и го замазаха.
7
0
 
6
 
! Отговори
Handel преди 2 години
"Естествено е в условия на криза да има и проблем с финансирането."Проблемът с финансирането е защото откраднатите от здравната каса стотици милиони под формата на бойковите ковидни 1200 лв отидоха в джобовете на директорите и оттам бяха съответно разпределени към висшестоящите.
6
1
 
18
 
! Отговори
С.Христосков преди 2 години
Напротив Спаско, точно сега му е времето!
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как можах да пропуста генерал Годжи въхххх
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Коци Ботокса, Балтов и останалите калинки кога!?
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
баш сега е
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Времето за смяна, ако има нарушения винаги е подходящо.
1
3
 
22
 
! Отговори
Стамат преди 2 години
Здравната система наравно със строителството на пътища и енергетиката са най големите пробойни в държавата.Милиарди изтичат там.