При дълго боледуване e възможна мутация на COVID вируса в организма

Проф. Кантарджиев: Да се акцентира възрастните да се ваксинират
21 май 2021 11:15, Елка Василева
79
При дълго боледуване e възможна мутация на COVID вируса в организма
Снимка: архив, БГНЕС

Когато човек боледува дълго време, болничният престой е много дълъг, на интензивни грижи, възможността в неговия организъм да настъпи някаква мутация на вируса, която да се задържи в хода на заболяването, е голяма. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести пред БНТ.

Вчера стана ясно, че нова разновидност на COVID-19 е изолирана при мъж на около 80 години от София, който се е заразил в края на април и е починал след тежко протичане на болестта.

Още по темата

Проф. Кантарджиев категорично заяви, че при този случай имаме британски вариант, който е от 100% циркулиращите вируси в България. "При този британски вариант при един възрастен човек сме доказали една от мутациите, характерна за бразилския," каза Кантарджиев.

По думите му такива случаи 5 пъти са срещани в САЩ и 5 пъти в Европа.

"Лекарите знаят, че при пациенти, лекувани дълго, особено с донорска плазма на преболедували, които са лекувани с антивирусни средства, но състоянието им не се подобрява, от такива хора трябва да се взимат материали за изследване с PCR, които да бъдат изпращани в Националния център за секвениране, защото е много вероятно при такива пациенти да настъпи някаква мутация, която да бъде хваната рано и да не бъде допуснато нейното разпространение", каза Кантарджиев.

"Това разпространение можем да спрем по няколко начина. Когато човек е ваксиниран, но въпреки това заболее, PCR материалът трябва да бъде изпратен в Националния център, за да се секвенира, защото може да се касае за някаква мутация на вируса, която заобикаля или по-малко се въздейства от протективните тела на ваксините", обясни проф. Кантарджиев.

Според него всеки, който има 2 ваксини и 15 дни след втората заболее, задължително лекарите трябва да знаят, че този случай трябва да се изследва с PCR и да бъде изпратен за секвениране.

„Трябва да се акцентира възрастните хора да се ваксинират и да направим така обществото да е готово и повечето хора да се ваксинират. Скъпи сънародници, не чакайте да дойде нова ваксина и не чакайте да дойде есента. Хайде си пожелаем едно спокойно лято и това става само чрез масова ваксинация“, подчерта проф. Кантарджиев.

„Мерките трябва да са навременни. Когато съвпадат с някакви промени в климата, тогава резултатът е добър. Сега имаме по-малко от 120 на 100 хиляди болни на 14 дена. Нещата вървят добре, не само от времето, но и от разбирането на хората. Без мерки, да разчитаме само на времето, не бива“, добави още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този баьо не спря да ръси гLUPости!Друфите вече фи е срам да се показват вече,ама този спирка няма!И всеки репортаж-противоречив с предишния!
54
0
 
4
 
! Отговори
huh преди 2 години
какъв професор е този? Чете учебник по биология за 7 клас и отбелязва неща, които са харкатерни за всички вируси, но никога досега не са представлявали опасност. Но сега имаме този звяр Ковид-19 дето не само убива хора, но и изби всички други вируси.
53
0
 
3
 
! Отговори
авто преди 2 години
По принцип при вирусите мутациите винаги стават в организма - когато вирусът се размножава.
52
0
 
2
 
! Отговори
АГЕНТ 07 преди 2 години
До 200 кг да, 202 кг не КАКВИ ОЗДРАВЕЛИ И ИЗЛЕКУВАНИ--ОТ КАКВО---Н Я М А В С ВЕ ТА ОЩЕ БИОЛОГИЧЕСКИ ОТДЕЛЕН КОРАНОВИРУС ТОГАВА ОТ КАКВО НИ ЛЕКУВАТ И ВАКСИНИРАТ
51
1
 
5
 
! Отговори
ДОКТОР преди 2 години
ПРИ ОЩЕ ПО--ДЪЛГО БОЛЕДУВАНЕ ОТ ИЗМИСЛЕНИЯ ОТ 7-ТЕ МИЛИАРДЕРИ КОВИД--19 И ПОДДЪРЖАН ОТ МАРИОНЕТКАТА-СЗО А И ОТ КУПЕНИТЕ ДЪРЖАВНИ ПРАВИТЕЛСТВА КОИТО СЪЩО ЩЕ ЗАБОГАТЕЯТ НА ГЪРБА НА 2--ТА МИЛЯРДА УМРЕЛИ ДО 2025 ГОДИНА ХОРА СЪБУДЕТЕ СЕ НЕ СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ НИТО ВИЕ НИТО ВАШИТЕ ДЕЦА КОИТО СА С О Б Р Е Ч Е Н И НА БЕЗПЛОДИЕ И С М Р Т
50
0
 
4
 
! Отговори
Ая преди 2 години
Мисля си, значи от дълго боледуване е възможна мутация на вируса ....а от ваксиниране??
49
0
 
3
 
! Отговори
Вуте преди 2 години
Тодоре, пий си водката с доматен сок против вируси и не давай повече акъл на другите!Наздраве!!!
48
1
 
6
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Престани да плашиш хората бе, Тодоре! Никой вече не ти се връзва!
47
0
 
2
 
! Отговори
лекар преди 2 години
До възрастен на 87г Ей, възрастен, за да се получи имунитет са нужни поне 2 седмици. Освен това грипната ваксина предпазва само от 1 вирус от стотиците, вярно от по-опасните, а има и много бактерии, които могат да Ви докарат пневмония. Затова преди да говорите, си направете справка или по-добре мълчете.
46
0
 
0
 
! Отговори
До Леша преди 2 години
Не може да има бум от лекарства за автоимунни заболявания, защото за повечето изобщо липсват лекарства. Единственото ефикасно средство е диета.
45
0
 
1
 
! Отговори
До 33 преди 2 години
Много адекватен въпрос. Коронавирусът се държи по подобие на EBV вируса и също като него предизвиква цитокинна буря. EBV се активира при всеки имунен спад и нищо чудно с коронавируса да е подобно.
44
0
 
1
 
! Отговори
До 42 преди 2 години
Пише се "тръбя" и "типичен", но който не е завършил 4-ти клас, не знае как се пишат тези думички, само ги е чул-недочул...
43
0
 
1
 
! Отговори
До 41 преди 2 години
И аз се ваксинирах преди 2 месеца. Сега ме чакай да мра. Като секнат репликите срещу антиваксърите, значи ми е дошъл краят, ако ли не - значи си на грешен път.
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уж, британският щам върлувал в България, а числото на заразените пада а го трабиха, че бил много по лесно разпространяващ се. Такова въртене такива *** обяснения тепични за бавноразвиващи умът ми не го побира.
41
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля, че това са пълни глупости. Точно хората, които дълго време се лекуват, както и възрастни хора със слаба имунна система, което е нормално за годините им, най-лесно ще гушнат букета, ако се ваксинират, защото организмът им няма да понесе ваксината. Много ми е интересно - от тази статистика, която вадят за починалите всеки ден, защо не казват от тях колко са ваксинирани, за да се изясни картинката. Защо ли подозирам, че поне 90 % от тях са ваксинирани.
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При положение че прототипа на нашата е готов и чака пари за клинични проучване, вместо да я финансират те ще ме карат да се боцкам с американски *** дето причиняват тромби и смърт. Продажници!
39
3
 
16
 
! Отговори
скрийте го тоя преди 2 години
Мустака...явно е почитател на Жак Атали. Най-напред....възрастните и инвалидите/да не се харчат пари за пенсии и лекарства/...след това бременни/да помятат/.....след това деца//бъдещи аутисти/...и така да се намали популацията от непълноценни и излишни индивиди...най-малко с 15 %.
38
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Eй не ги ли уволнихте тия какво дават мнение ае у лево...
37
0
 
8
 
! Отговори
До 23 преди 2 години
До възрастен на 87гАз съм на 68.Още преди десетина години пих бронховаксом и след 5дни-бронхопневмонияКато казах на личната,тя ми каза-случайно съвпадение.
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка нова вирусна частица при боледуване съдържа средно по три вариации в генома си. Всички тези вариации се овладяват и асимилират след преболедуване, ако човек има силна имунна система - изчезват напълно. Но при тежко болни хора с прилагана кръвна плазма е възможно част от променените вирусни частици да "избягат" от антителата на самата кръвна плазма, която е от друг пациент. Това е една от хипотезите за възникването и на английския щам.

Спонсорирани публикации