Василев: Държавата не си събира парите и дава милиарди на няколко фирми

Проект предвижда ежегодна проверка на доходите и имотите на митничари
Обновена: 21 май 2021 12:29 | 21 май 2021 12:12, Веселина Йорданова
362
Василев: Държавата не си събира парите и дава милиарди на няколко фирми
Снимка: БГНЕС

Притеснителна картина на системно несъбиране на данъци от държавата, премахнат последващ контрол над фирмите и на дефицити, натрупани чрез измами и избягване на плащания, очерта финансовият министър Асен Василев на пресконференция.

От днес започваме системна работа да решим тези проблеми, защото, ако държавата не си събере вземанията, няма как да има пари нито за пенсии, нито за здравеопазване, нито за образование, подчерта той.

При направения преглед в Агенция "Митници" се оказало, че през 2019 година е премахнато звеното за последващ контрол, което затруднява проверките на границите и впоследствие.

В нов правилник, с който той се възстановява, е заложено още всички служители на Агенция "Митници" ежегодно да минават проверка, която да сравнява техните доходи с имотното им състояние и влогове.

За целта те ще подписват декларация, с която се отказват от банкова тайна в български и чужди банки и позволяват на НАП да достъпва информация от имотни и търговски регистри за техни имоти и сметки, обяви Василев.

Проектът ще бъде публикуван за обществено обсъждане през следващите 30 дни и след това ще бъде предложен за одобрение от правителството. Василев каза, че и досега такива проверки са правени, но не на всички, а на когото е преценил съответният директор. Той и шефът на митниците смятат, че към тази администрация трябва да има пълно доверие, че не се поддава на корупционен натиск.

От прегледа на фирмите, които са получили публични средства по обществени поръчки и плащания по програми се оказало, че има доста силна концентрация на публичнте средства.

През 2020 година държавата е платила на частни фирми директно 15.8 млрд. лева, от които 3.4 млрд. лева са платени на 7 фирми. Тази година за първите три месеца три фирми са получили 1.3 млрд. лева публичен ресурс и плащания, каза Василев. Проверките на фирмите от НАП ще започнат от тази концентрация през всички подизпълнители до края на веригата, за да се провери дали всичко е изрядно, съобщи министърът.

Изискваме от всички агенции и министерства и държавни предприятия разрешение, за да направим списъка с тези фирми публичен, така че гражданите да видят кои са те, каза още той.

Василев обяви и че годишно НАП прави отписвания на 2-3 млрд. лева задължения, тоест такива, които не са успели да съберат. За три години така са отписани общо 10 млрд. лева в периода 2017-2020 година.

Вместо да отидат за пенсии и здравеопазване, са били отписани и НАП не са успели да ги съберат. Публикуваме и списък на длъжниците, тоест фирми, които към момента дължат над 5 хил. лева към НАП. Общо сумите, които се дължат, са 9.9 млрд. лева. Най-големият длъжник дължи 160 млн. лева, съобщи той. По думите му част от тези дългове са на работещи предприятия и трябва да се съберат.

Първите 100 фирми в този списък дължат над 2 млрд. лева.

За да се преодолеят тези проблеми, финансовото министерство започва проект за електронно фактуриране, тоест обмен на фактури в реално време, а не до 14 дни по-късно. При регистрация по ДДС, фирмата да бъде наблюдавана, ако е рискова, за да не се създават такива, чиято цел е източване на данъка, още - публичен контрол на получателите на пари по обществени поръчки, включително от НАП, както и последващ контрол, че се харчат за това, за което са били получени по процедурата.

На брифинга с шефовете на приходните агенции министърът съобщи още, че приходите като цяло вървят по план, има малко изоставяне на тези от акцизи в Агенция "Митници" - с около 68 млн. лева.

По разходната част на бюджета за момента също се движим по план. Голяма част от възможностите за престуктуриране на бюджета са изхабени в първите четири месеца. Причината е, че те не са направени чрез актуализация, а именно чрез преструктуриране - по мерките и за парите за пенсионерите. 


362
Още от Общество
"Пирогов": 70% от имунизираните по празниците избрали иРНК ваксина
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
319
0
 
1
 
! Отговори
лястовицата и вранат преди 2 седмици
Заглавието е тенденциозно. То твърди че Държавата дава, а по-надоло се оказва че плаща. Това е отживелица от социалистическото мислене където държавата раздава.
318
0
 
4
 
! Отговори
Кой го казва? преди 2 седмици
Човек със задължения за 9 милиона паунда към данъчнатаслужда във Великобритания!Човек, който назначава за директор на НАП лице, което е продалона кошар фирмата си с 1 млн. задължения към бюджета!
317
0
 
4
 
! Отговори
народа вижда преди 2 седмици
Аз не харесвам ББ, но той работеше и имаше резултат.Той работеше под непрекъснато овикване като в затвора. КН всеки ден крещеше че крадял, без нито един документ през всичките тези десет години. Пущаха слухове с невярно съдържание и този човек работеше. Сега започват да вадят кирливи ризи, но ние ще видим по това което са построили и по покупателната стойност на заплатите си.Нека направят ревизия. Нека това стане практика и нека поканят ревизия като сдават на следващото правителство.
316
0
 
4
 
! Отговори
фактите преди 2 седмици
Така прокламираните 10 млрд. са за периода 2006 - 2007 г.,тоест в периода на купуване на фактури от Илиенци!Кой прекрати тази практика - кабинетът на ГЕРБ.През първия си мандат, когато управляваха сами направихамного и не случайно олигарсите, свързани с петрола предизвикахапротестите и Борисов си подаде оставката.Във втория мандат сегашните кресльовци от протестите бяхакоалиционни партньори и дума не дадоха за смяна на законодателствотов тази посока.
315
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ДС управлява България чрез Доган и Пеевски. Бойко Борисов е тяхна марионетка. ДАНС е ДС. Прокуратурата е ДС. Крепостта на ДС е ДПС. Годишен оборот на корпорация ДС - около 120 милиарда лева. Годишни кражби на корпорация ДС - около 15 милиарда лева.
314
0
 
4
 
! Отговори
Омерзен преди 2 седмици
До до 295Дълговете са направени за период преди 10години т.е. 1996-1999год. - 2006-2009 год. Хайде да видим кой бе на власт в периода до 1996год и 1999год. , какви закони имаше , какви заплати , пенсии ! Много е лесно да се изтипосаш неподготвен и да говориш глупости дори да си завършил Харвард или УНСС ! Това говори , че не си запознат с материята !!!
313
0
 
6
 
! Отговори
Диана преди 3 седмици
Пореден популистки удар на БСП - всички знаем от кого беше въведено и от кого се изискваше несъбирането на данъци, социални осигуровки...Едно трайно решение на въпроса не може да бъде ударното-с неговото решение са свързани решения на много други проблеми, които по никакъв начин не могат да бъдат подценявани..Бойко се справи донякъде, особено със социалните осигуровки на работниците и служителите в частните фирми, но това не става изведнъж, без решението на останалите свързани с тях ги проблеми!
312
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Горещи тийнейджъри без *** - ***
311
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
apropo darjava e i jenski pazar, dimitrovgradski pazar...ta vasilev ne e proglednal dnes...za angliiskia monopol na bulgartabak i belgiiskia monopol na sodi kakto i drugite monopolisti koncesioneri v bg, v tova chislo i energiinite vampiri v bg...
310
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
mda...i tea komsomolski i pionerski sinove na komunisticheski firmadjii posle dirijavata odi da gi diri i lovi v ispania, francia, italia, turcia, garcia, sarbia, macedonia, arabskite sultanstva, usa, uk, ujna afrika...;-)))) s nejni pesni...kaji mi, laji me...100 patrona ste ti sloja...ludi jabi...edno ferari za tebe i edno ferari za mene...iskam da napravia nesto otkacheno...da mina na cherveno ;-))) nazad, nazad, mome ;-))) ludi, mladi...
309
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
а бре Асане ми сабери ги де айде сбери ги за два месеца нали така правят у Арварда
308
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Василев, НА НАРОДЪТ МУ ХАРЕСВА!!! ПРЕИЗБИРА ЛИ СИ ПРЕИЗБИРА ВСЕ СЪЩИЯ ГРОБ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
307
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тая от НАП не е събирала данъците на милионерите и включително и на Божков ,защо така бря ?
306
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най- големите мошеници са в Данъчното- НАП.. Тия са ОТКРАДНАЛИ данните на всички българи и са ги дали на някакви ЧАСТНИ фирми... Затуй, за НАКАЗАНИЕ, всички данъчни трябва да започнат да ходят с Табела на гърба си- Данъчен. И с описание, КОЛКО пъти са ги ХВАЩАЛИ с ПОДКУПИ и колко пъти са ги СЪДИЛИ за корупция.... Дори и да не са ги осъдили, НЕ означава че са невинни. Сигурно са давали ЧАСТ от взетите ПОДКУПИ на съдията , за да не ги осъдят... Всичко написано на табела на гърба на всеки данъчен !
305
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като ги съберете вие тогава ми се хвалете, да видим резултати и стига с тези манипулации от елементарен тип, можете да почнете да си вършите работата.
304
6
 
4
 
! Отговори
Бай Тиквунгер преди 3 седмици
За всичко е виновен бай Тиквунгеров
303
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ние си плащаме данък ДДСДържавата им пуска да не плащат задължения
302
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо за министри избират все пропаднали и неуки хора с нестабилна психика?
301
0
 
1
 
! Отговори
за нарозда преди 3 седмици
От народа за народа!
300
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тази кържалийска фирма да не е оня оловни-цинков комбинат купен от оня човек на Костов, на когото беше подарен Кремиковци, а той малко по късно го продаде за 100 милиона долара на индиец. С част от тези пари купи ОЦК и го фалира явно тогава за влече и държавата. Нека изкарат тези фирми да обяснят от коя дата са задълженията и поради какви причини не са платени. Вероятно и Кремиковци остави милиард неплатени задължения към НАП и други доставчици... А да не говорим за фирмите на Банев