Румен Радев: България винаги е вървяла напред чрез просвета, знание и духовност

Президентът призова 24 май да не се политизира
Обновена: 24 май 2021 11:13 | 24 май 2021 10:00, Нели Христова
167

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Днес честваме най-голямото духовно достижение на нашия народ - създаването на собствена писменост. Това заяви президентът на България Румен Радев, след като положи венец пред паметника на светите братя Кирил и Методий.

"Трябва да помним, че преди повече от 1100 години именно България бе държавата, която спаси тяхното дело. Започнатото от Кирил и Методий бе продължено от Климет Охридски и Наум Преславски, които със своите ученици и хиляди последователи направиха така, че България да се превърне в духовния и културен център на Славянския свят през Средновековието. Затова нека днес да отдадем почит на всички творци, книжовници, хора на словото, които през вековете създаваха българската държава на духа, от която и днес продължаваме да черпим сили за нашето духовно възраждане", каза още Радев.

"Нека на 24 май поздравим всички наши учители, книжовници, хора на знанието, които продължават да укрепват българския дух и да разпръскват тъмата на подмяната. Държавата на духа никога не е загивала в България и от нас зависи да го предадем на следващите поколения. България винаги е вървяла напред чрез просвета, знание и духовност", допълни той и призова днешният ден да не се политизира.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма д говорите за никакъв Турски, Балкански поток. Ще се казва ясно всеки ден, че това е РУСКИ ПОТОК, ПОСТРОЕН ОТ ТИКВАТА ЗА НАД 3 МИЛИАРДА, ОТНЕТИ НАСИЛА ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. Тикво ,нещастна под-лого!
54
1
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Честитъ празникъ на Българският Езикъ, Българската Азбука(не алфабетъ) и Българската Култура. На склавините у г..о! Днесъ е и денъ на славянското невежество,защото славяните и преди да заграбятъ отъ Българите езикътъ имъ и култура имъ и следъ това никогаш не имаха честъ и достойнство да създадътъ свои такива. Честито на всички Българи- Наследници на Великото ни и безсмъртно Царство България !
53
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление, в страната на създаването си и 1000 години по-късно, кирилицата служи на видни представители на политическия елит само за да прочетат 1 (един) преводен текст от немски автор на *** тематика.
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 46Признавам си, че не съм много грамотен, признавам си :)) Ама тез дето се пишат на много образовани какви са ? :)) Или го имаш или си *** до края на живота си, просто човешко правило :))
51
3
 
13
 
! Отговори
Ушат зелен чорап преди 2 години
Защо? Защо превърна най светлия български празник Празника на Българските букви във военни почести пред Паметника на незнайния воин? Музика за починали, а не Върви народе възродени? Защо? КОМПЛЕКСАР!!
50
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 43Най-якия ВИЦ, комунисите унищожават интелигенцията в Бг?!?!?!Как се унищожава нещо което не съществува бе *** ?!?!?Интелигентен бугарин е като пингвин в Сахара, а дано ама надали !!!
49
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Просвета, знание, духовност" - през последните години тези думи в България губят все повече своя смисъл.
48
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е последна в европа защото комунистите са ни тъпкали, избивали и крали над 100 години. Денят в който се освободим от тях ще е нациоанлен празник.
47
4
 
24
 
! Отговори
протестъри преди 2 години
радев - цар на клишетата и на празнословието.
46
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко, че има такива еднокнижници като ББ
45
2
 
9
 
! Отговори
Хапчетата преди 2 години
Някой по-долу пише за крепители на Радев от ГЕРБ ?!? Ами пийте си редовно хапчетата преди да пишете глупости !
44
8
 
7
 
! Отговори
Боксьор преди 2 години
Президента вдигна - юмрук и герб падна в нокдаун Сьдията отброява - 9 секунди за да свири на изборите - нокаулт и прекратяване на срещата поради физическа невьзможност на конкурента да продьлжи мача
43
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без знание си нищо, които имат акъл се сещат за какво говоря :)) Радев си е железен челяк, не се огъна и за миг :) Каскета, Бойко се опитаха да му стъжнят живота, сега са в поза партер :))
42
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един мутреещ индивид с 2 прочетени книжки ни управлява над 10г, а ние призоваваме за култура, за просвета?! Напротив, трябва да кажем честно на децата - не учете, бъдете прости, така имате по-голям шанс за успех
41
6
 
20
 
! Отговори
Румен Грипенов преди 2 години
Всеки ден има протести пред президентството но съм забравил на медиите да ги отразяват! А са посмели, а Бойко Рашков ги е уволнил всички!
40
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На професор Минеков му свъртяха такъв мръсен номер че има всички основания да мрази Баце.
39
2
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
Оня с ковчезите стана министър, а оня с ковчежето не стана. Това добре ли е според вас?
38
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ ЗАЩО СЕ СРАМУВАТЕ ОТ РУСКИ ПОТОК? ТОЛКОВА БЪЛГАРИ ПЛЮХТЕ ЗА ДА ГО ПОСТРОИТЕ СЕГА ВИ Е СРАМ, ЗАЩО ТАКА? ИЛИ НЯМАТЕ СРАМ?
37
2
 
17
 
! Отговори
Отровна гад преди 2 години
Да ви е честита първата военна диктатура в държава от ЕС през 21-ви век!
36
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГОСПОДИН БОРИСОВ ОЩЕ ЛИ СЪБИРА ДЕЦА ОТ УЧИЛИЩАТА ДА ИГРАЯТ ХОРО И ДА ВЕСЕЛЯТ РУСНАЦИТЕ ЗАРАДИ ТУРСКИ ПОТОК?ВЕЧЕ НЕ МОЖЕ! НАРОДА ГО СВАЛИ!