Как да преиздадем сертификата си за ваксинация в европейски формат?

Това ще е възможно от 4 юни
31 май 2021 17:00, Нели Христова
90
Как да преиздадем сертификата си за ваксинация в европейски формат?

Всички граждани, които вече са получили сертификат за успешно преминал ваксинационен цикъл срещу COVID-19, ще могат да преиздадат своя документ в европейския формат безплатно на сайта на Националната здравно-информационна система www.his.bg, в секция „Аз и моето семейство“.

За улеснение на гражданите „Информационно обслужване“ разработва функционалност, която ще позволи на притежателите на старата версия на сертификата да получат документ, отговарящ на регламента на Европейската комисия, без да е необходимо да притежават квалифициран електронен подпис (КЕП). Очаква се ваксинираните да имат възможност да изтеглят новия формат след 04 юни 2021 г.

„Преиздаването на старата версия на сертификата в новия формат през сайта на НЗИС е направено за удобство на гражданите, което ще им спести време за посещение при личните лекари или ваксинационни центрове и ще предотврати струпването на хора“, каза изпълнителният директор Ивайло Филипов. По думите му ще има възможност електронният документ да се запази директно на мобилно устройство или лаптоп, което ще улесни ваксинираните при евентуални проверки от оторизираните органи.

Всеки гражданин, който вече разполага със сертификат, ще има възможност да се сдобие с електронен вариант на новия европейски формат като въведе своя единен граждански номер (ЕГН), номера на личната си карта и националния референтен номер (НРН) на една от двете ваксини, които са описани във стария документ. НРН се намира в долния ляв ъгъл на стария сертификат. При чуждите граждани се попълва съответно личен номер на чужденеца и номера на документа за постоянно пребиваване в България. Системата ще позволи изтеглянето на документа единствено ако всички въведени данни са попълнени коректно.

Гражданите, които са преминали пълния ваксинационен цикъл за имунизация срещу COVID-19, но все още не са получили сертификата си, могат да се сдобият с него през електронното медицинско досие на пациента, което се достъпва с електронен подпис през www.his.bg, от личния си общопрактикуващ лекар или от ваксинационния център, извършил ваксинацията. Сертификатът може разпечатан на хартия, както цветно, така и черно-бяло. Новият формат се прегъва на четири, така че основната част от личните данните да е във вътрешната част на хартията, за да се защитят личните данни на притежателя. Документът може също така да бъде съхранен като файл в PDF формат, което позволява да бъде разпечатан по-късно или да се съхранява на мобилно устройство.

 


90
Още от Страната
НЗОК отказа лечение на национален консултант по педиатрия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
адолф меркел преди 1 седмица
Важното е да сте здрави. За какво са ви сертификати. Жълтите значки са по-добре.
54
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Я си представете че открият лек за рака, мислите ли че ще ви го дадат безплатно, че и насила?!" - Ще го забранят със закон... :) ... Колко пари падат покрай тези химиотерапии, особено в САЩ. Те ваксърите си мислят, че фармаиндустрията печели от здрави хора. Ами не скъпи ваксъри. Ако някой има изгода хората да са болни, това е фармаиндустрията, а не комунистите, руснаците, антиваксърите или марсианците. Ако някой открие ваксина/хапче/болест, която да прецаква имунната система, ще го позлатят!!!
53
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До АЗ СЕ ВАКСИНИРАХАко някой още се чуди дали да се ваксинира или не, силно се надявам да прочете твоя коментар. Най-вероятно имаш нужда от специализирана психиатрична помощ. Преди или след ваксинацията те обзе желанието над 60% от българите да ум_рат, защото не мислят като теб? Ако е след, значи ти си живото доказателство, че ваксината е вредна, особено за мисловната дейност. Или може би само хора с проблеми с мисловната дейност се ваксинират. Яйцето или кокошката? ... :)
52
3
 
8
 
! Отговори
11 преди 2 седмици
Ами как - завирате си го отзaд и става в европейски формат.
51
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"С кеф си минавам границите. Баламите седят и се редят за PCR, а аз си минавам на спринт." - Щом заради единия спринт си готов да станеш опитно мишле, значи си ясен. Поне и пари да ви даваха, както обикновено се прави с доброволците. В САЩ май даваха по една бира. Минал си се. Трябваше там да се ваксинираш.
50
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Айде без празни приказки. Нищо не е тествано 10 години. Последният писък на модата- ротавирусната ваксина е тествана точно 6 месеца върху 10 пъти по-малко пациенти. Скрий се някъде със смешното си мислене." - Личи си кой не е чел учебниците на фармацевтите. Тук не става въпрос за моето мислене, а за мисленето на тези, които са ги писали. Обърни се към тях! Бийте си ваксинките и така. След време ако имате проблеми с отслабена имунна система не се оплаквайте и си спомнете какво сте подписвали!!!
49
8
 
12
 
! Отговори
Дититалчо преди 2 седмици
Как не се усещат хората с каква лекота светкавично ще си загубят европейските права и свободи. Всеки който се ваксинира подкрепя сертификатите с идващата нова диктатура и лишаване от свободата си за свободно пътуване.
48
1
 
2
 
! Отговори
Евро Дигитал преди 2 седмици
Това ако ни е дигитализация с толкова много хартия - пълна трагедия срам и позор! Никаква защита на лични данни покрай тая система силно предразполага към злоупотреби и за други цели както и изнудване на хората да предоставят лични и интимни данни касаещи здравето.
47
3
 
3
 
! Отговори
дo 29 преди 2 седмици
Ей смeшниk, ти ли си най-големият тарикат? И ти ли си от тези, които наричат всички "ганьо" а на произведението си имал само двойки? Другият път с кеф мини пак, ако изобщо отиваш по-далеч от кварталния магазин, и като минеш граница, дано не се върнеш!
46
4
 
2
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 2 седмици
=Всички граждани, които вече са получили сертификат за успешно преминал ваксинационен цикъл срещу COVID-19.......=//// Ха!!! А добрата новина за тия дето не са го изкарали успешно е, че няма да са починали от ковид. Все файда.
45
2
 
1
 
! Отговори
Бау преди 2 седмици
До ХахахахахахахахаСпоред теб как написах коментара? Геният ми той :D
44
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
'Ваксинирай се, прегърни живота!' - всеки път като го видя се сещам за един филм, Островът (2005) - 'вие сте избрани да отидете на острова...' а красивият остров какво се оказва...
43
24
 
20
 
! Отговори
АЗ СЕ ВАКСИНИРАХ преди 2 седмици
ЗА АНТИВАКСЪРИТЕ ИМА СВОБОДНИ МЕСТА В РАЯ НА Т.ЖИВКОВ В ОРЛАНДОВЦИ.....А, ТОВА МЕ РАДВА------САМО ТОВА Е НАЧИНА ДА СЕ ИЗЧИСТИМ ОТ КОМУНИСТИ!
42
7
 
2
 
! Отговори
Бау преди 2 седмици
ще се възползвам. Щях да ви благодаря за информацията ама съм банат за 24 часа ...
41
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Я си представете че открият лек за рака, мислите ли че ще ви го дадат безплатно, че и насила?!
40
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мислех по някое време есента да се ваксинирам, че да ми извадят СЕРтифиКАТ, ама като гледам как са се оплели - ще изчакам до 2025-та, за да си оправят системата за издаване на СЕРтифиКАТИ...
39
42
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много добре! Всички ваксинирани ще можем да пътуваме без обструкции! Вече има над милиард ваксинирани в света. Жалко е, че някои в Бг все още вярват в разни чипове и прочие конспирации. Ако толкова ви е страх от РНК ваксините, сложете си векторна, поне сега има избор. Или вас ви е страх по принцип? С това мислене на есен пак ще имаме епидемия и локдаун, докато в Европа ще си живеят нормално.
38
24
 
21
 
! Отговори
Аз преди 2 седмици
Няма никакви ковид ваксини. Това са отрови.
37
5
 
14
 
! Отговори
ДО 29 преди 2 седмици
Сертификат се дава след втора игла а ти си на първа! Още ти бъркат в носа ! Израел са ''специален народ" ... Не знаеш какво има в техните партиди пфайзер
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всичко друго с вирусите се сертифицира по вид за дейности,характеристики,параметри що за срок,обем заради дейностите на човек,а общо на хората,като тези заветни 70% как общ имунитет,но не хората,животни живи,които трябва да се лекуват с излекуване от болестите на сертифицирани причинители,огнища от сертифицирани медицински изделия,продукти.