Могат ли да бъдат доказани обвиненията срещу бившия премиер Борисов?

Коментар на доц. Наталия Киселова и проф. Антоний Гълъбов
Обновена: 31 май 2021 11:19 | 31 май 2021 10:35, Анисия Иванова
411

Нови словесни престрелки между служебния министър на вътрешните работи и бившия министър-председател. В социалните мрежи Бойко Борисов обвини Бойко Рашков и служебното правителство в атака срещу ГЕРБ, обслужваща президента. В интервю пък вицепремиерът по сигурността отговори с остри обвинения срещу експремиера. Могат ли да бъдат доказани обвиненията срещу бившия премиер?

"Свидетели сме на политическо противопоставяне. Правото е предвидило правила, по които ако има данни, да се направят проверки, ако има сигнал - да се самосезира прокуратурата. Останалите членове на правителство на са толкова ярко изразени политически фигури, явно доц. Рашков ще поеме ролята да се противопоставя на бившия министър-председател", каза докторът по Конституционно право доц. Наталия Киселова в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Тя поясни, че прокуратурата има правомощия както на предварителни проверки, така и да бъде образувано наказателно производство, ако има достатъчно данни.

"Имаме изключително ярък език на омразата. Това означава, че Комисията по дискриминация трябва да се самосезира за Бойко Рашков. Временно изпълняващият длъжността вицепремиер и министър на вътрешните работи си позволява недопустими квалификации по отношение на прокуратурата. Румен Радев си позволи същия език. Няма как под девиза за укрепване на държавността и спасяване на демокрацията да бъде допустимо подобно отношение към прокуратурата", подчерта политологът проф. Антоний Гълъбов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му, в прокуратурата работят доказани професионалисти и подобен стил на отношение е абсолютен недопустим.

"Чухме Рашков да обяснява, че той се колебаел дали да подаде сигнал до прокуратурата, защото тя за нищо не става. Този човек, който има още само месец и 10 дни, в които е овластен да прави каквото някой е поискал, трябва да бъде поставен на мястото му. Този, който го е назначил, е този, който носи отговорност за неговото поведение. А самият Румен Радев не носи отговорност пред никого", категоричен бе той.

Доц. Киселова допълни, че прокуратурата има законен повод да се самосезира.

"Въпросът с отговорността е въпрос, който в последното десетилетие е сериозен. Предишното Народно събрание имаше инструментите, имаше и институциите, през които да има контрол върху тогавашните управляващи. Г-н Борисов за последен път е бил в Народното събрание на 28 април 2020 г. Дали сега ще кажем, че г-н Радев не осъществява контрол, не е вярно. Има правила, по които може да се носи отговорност", каза още тя.

И подчерта, че Бойко Рашков няма имунитет.

"Ако някой е решил, че той е извършил правонарушения, не е проблем срещу него да бъдат предприети действия. Свидетели сме на политически език. Дали е език на омразата - това е въпрос на конкретни детайли. В момента сме свидетели на връщане на политиката в политическия живот, защото в последното десетилетие политиката беше изведена. Имаше мълчание от страна на мнозинството", добави доц. Наталия Киселова.

А според проф. Гълъбов новината за подслушванията е фалшива.

"Онези, които го обявиха, веднага след това казаха, че доказателствата са унищожени. Това не е политика, това е опит за овладяване на институциите на държавата, без какъвто и да е елемент на отговорност. Действията на служебния кабинет са насочени във всичко друго, но не в и основната отговорност. Цялата ЦИК има нужда от спешни решения, които не получават. Тя започна да се надява Конституционният съд да отмени поне част от промените в Изборния кодекс", каза той.

"Г-н Рашков не е политическо лице, той е временно изпълняващ длъжността вътрешен министър. Време е тези хора да разберат къде се намират, това е европейска страна, ние сме граждани на Републиката и ЕС", коментира проф. Антоний Гълъбов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


411
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
304
2
 
3
 
! Отговори
АУУУУ преди 2 години
голямо тегло голяма мъка. То за тоя измислен професор Антонийй Гълъбов работата е ясна отдавна. Те с Харлан са от едно кутило и на една хранилка,но това не е болка за умирачка. Ако излезе истина,че Сретан са го пуснали вчера на свобода ойде коньо у ряката . Баце никакви избори и глупости,ами да хваща първия самолет за някъде и дим да го няма .Сигурно за това не се е обаждал вече 2 дни,търси си билет човека. Ами да му пожелаем лек път и успех на Баце и да ни пише.
303
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СТЪКИ-ПРЕЗИДЕНТ.КУБРАТ оПУЛЕВ-СЪЩО.
302
2
 
3
 
! Отговори
диво преди 2 години
На всичко отгоре са пуснали и преятеля Сретен Йосич от затвора....
301
1
 
2
 
! Отговори
иво преди 2 години
Б О Й К О - П Р Е З И Д Е Н Т !!!
300
2
 
4
 
! Отговори
Mitaka преди 2 години
Ако имаше каквито и да е данни до сега да са го арестували 1000 пъти.Комунистите само могат да лъжат, притискат, манипулират. Понеже няма за какво и ще го пуснат до 24 часа явно си го пазят за изборите, да е арестуван баш тогава.Мислехте си, че като се махне Бойко ще стане по-добре, то стана 10 пъти по-зле.
299
2
 
2
 
! Отговори
Ауу преди 2 години
И Божков се мести в Румания-на 75 км от България-в Букурещ.Обещал е да докаже каквото трябва.
298
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДАНО КЬОВЕШИ НАПРАВИ НЕЩО И ДА ПОМОГНЕ ЗА СВАЛЯНЕ НА КАСКЕТА.ТОГАВА ЩЕ МУ ЛЪСНЕ ГОЛАТА ИКВА.НИЙ ВСЕ ЧАКАМЕ НЯКОЙ ДРУГ ДА НИ ОПРАВИ.
297
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бобоков спомена за 4 млрд. в джобчето на вожда.Кой смее да го пипне,ако е така.Нека потърпевшите да представят доказателства и да се свършва тази приказка без край.
296
1
 
3
 
! Отговори
Дотогава преди 2 години
Кой казва, че има обвинения? Такива може да отправя само един орган и това не е нито президент, нито министър, нито който и да е друг. Това г-н Гълъбов са кьорфишеците на болше'виките по кагебейски. Хвърляш стръвта и чакаш шараните да клъвнат. А шарани в България дал Бог,има ги във всички заблатени язовири, затова и миришат на тиня. Радевистите ги хвърлят в пространството, а пък ти доказвай, че не си камила. И, така ще е, докато поне един не го чукне съдебния жезъл. Дотогава ще си лафен зимухен!
295
2
 
5
 
! Отговори
Чери преди 2 години
Киселова и Гълъбов очевидно са на хранилката на ГЕРБ и затова със зъби и нокти драпат да не си загубят хлебеца. Законосъобразни ли са чекмеджето и златните кюлчета или пък е нежна и роматнична лирика изказването за "........ с 200" "проста кърджалийска....." Тези май имат хората за ***!
294
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един изключително *** човек като лицето Бойко Методиев Борисов занимава какви ли не учени хора да се занимават с неговия имидж. Бойко е доказан криминал хора, мястото му е при другите местни криминалици а не да го слагаме да ни управлява държавата.
293
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бойко е ***, ама слави е 5 пъти по ***- вчера се опитах да му гледам шоуто. като излезе оня *** радков ли беше, като почна едни вулгаризми, в ефир директно казва името на женския полов орган и пр... Тоя е каймака на простотията, няма да гласувам за него!
292
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само ми дайте власт да видите дали няма да докажа за Борисовю1 само записите и снимките да набарам и ще му скъсам г..за от лежане в затвора!
291
12
 
6
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
След толкова аджамийски и будалешки изказвания, с малки изключения,народа 100% ще е съгласен само в едно: Бойко ще остане в историята като последен мохикан на съвременната Българска демокрация От тук нататък следва терор,комунизъм доносничество предателство,телени мрежи конфискация национализация ограничения,продажничество инфлация и кротко послушание
290
4
 
4
 
! Отговори
= преди 2 години
радевчето и чалгаря така ще съсипят държавата за 1 - 2 години че ще има много сълзи да леете.леваците от моето поколение се довериха на жан и компания през 1994 г. та още плащаме цената на простотията на тогавашните наивници.утре вие ще се чудите как да си нахраните децата,както се чудехме ние тогава.
289
4
 
7
 
! Отговори
1 преди 2 години
Абе, Баце къде изчезнА? Да не аранжира кюлчета и пачки в шкафчето?Тюх, спряха да емитират купюра от 500 евро. Ще трябва да му носят от 200.Няма да му стигнат шкафчетата, ще се наложи да си купи нов гардероб в зайчарника.То и с Гешев кво станА. И той се покри някъде. Снишават се двамцата, да мине бурята.Барем да бяха се изказали за подслушването на немски политици. Нещо Баце звъннАл ли е е приятелката си Ангела. Скоро не са си дремвали на някоя конфернция.
288
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам, ама в 24 часа имаше статия, че Сретан Йосич е излязал днес от затвора и нашите служби били нащрек.
287
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя Гълъбов да отиде на площада да храни гълъби.За друго не става.
286
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко е дете невинно!
285
4
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Г-жо пристрастен доцент защо след като всичко е идеално в България и прокуратурата си върши "чудесно" работата не се самосезира и провери откъде е взел кюлчетата злато и пачките с евро Бай-***? За оръжието не питам.