Телеком изпращал на малолетен нецензурни съобщения и така... 127 пъти!

За случая алармира Националната асоциация за защита на потребителите
89
Телеком изпращал на малолетен нецензурни съобщения и така... 127 пъти!
Снимка: Pixabay

Момче на 13 години е получило от мобилен оператор 127 SMS-а с нецензурно сексуално съдържание само за час и пет минути срещу „скромната“ сума от 256 лв. За това разказва бащата на детето в жалба до Националната асоциация за защита на потребителите.

„На 13.12.2020 г.около 23.30 вечерта детето ми е атакувано с СМС-и от номер 144344, които са с нецензурно сексуално съдържание. В първия СМС имало съобщение, че са безплатни и могат да се спрат с изпращане на СМС
с текст „STOP”. След като детето ми изпраща СМС със STOP, до 1 часа сутринта на 14.12.2020 номерът му постоянно получавал от 144344 СМС-и с посоченото съдържание, които детето ми е изтривало. Общо е получило за 1 час и пет минути 127 (?!?) СМС-а от въпросните мошеници“, пише бащата на невръстното момче и допълва, че след това телефонът е бил блокиран поради „значително надвишен кредитен лимит“.

Тогава става известна още една нелоялна практика – мобилният оператор не е спазил уговорката в договора за кредитен лимит от 100 лв., не е изпратил предупредителни съобщения и е допуснал начисляването на сумата от 256 лв., като чак след това е блокирал изходящия трафик. В общите условия изрично се посочва, че при достигане на 75% и 90% кредитен лимит, абонатът получава СМС с предупреждение.

На телефона за клиенти в четири последователни разговора изнервеният родител е получил „разнопосочни, неясни и противоречиви обяснения за високата сметка“ - от „софтуерът на телекома реагира на превишен лимит в рамките на 24 часа ” до „не носят отговорност за СМС-и от трети страни”.

В опит да разнищи казуса, бащата установява и трето нарушение – телекомуникоционната компания не се е съобразила с изрично изразеното от него писмено искане въпросният телефонен номер да не бъде предоставян за целите на нейния маркетинг и на него да не се изпращат такива съобщения.

Това е потвърдено с даденото от един от консултантите на телефона за клиенти обяснение относно изпратените непоискани съобщения, а именно, че мобилният оператор „осигурявал само ползване на мрежата към външна
фирма, която използвала СМС-и от номер 144344“.

„Измислените обяснения на служители на телекома, че компанията им само предоставяла мрежата си на трета страна са умишлени и целенасочени лъжи, защото няма никакво логическо обяснение защо ако само се ползва мрежата на оператора, тарифирането се извършва към договор на клиент на този доставчик“, коментира потребителят и определя това като „порочна търговска практика“, „злоупотреба с лични данни“ и „форма на психически тормоз и насилие над едно малолетно дете“.

„Изпратих до КЗП жалба, на която въпреки предоставените доказателства, ми отговориха формално, че „доводите на другата страна били, че от посочения номер били изпращани СМС-и”. Няма кой да ме убеди, че чисто физически дори възрастен човек, в полунощ, ще успее да изпрати 127 СМС-а с текст към номер. Някои от СМС-ите са с интервал от 3-5 секунди“, пише още бащата до НАЗП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Десетки пъти съм се карал с един оператор с буква и цифра в името!Всеки път уж ми спират въпросните реклами с СМС СТОП, но никога не спират реално!Разликата е , че и аз никога не пращам СМС с текст стоп, а ходя да им вдигам скандали, които обаче не са особено ефективни. Много пъти са ми обяснявали, че всичко е спряно, но издържа най-много месец и после пак!Мафията наречена КЗП само си клати краката и вземат заплати от държавната хранилка!!!
29
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен оскърбително, това е и незаконно! Това е просто нечувана наглост! И телекомът и съучастниците му заслужават да отидат в затвора за това поведение! За какво правосъдие става дума? Искрено съчувствам на ограбеният баща и сина му и им пожелавам да не се предават, докато не осъдят лъжците!
28
0
 
16
 
! Отговори
Теле в люцерна преди 2 години
Всички телекоми в бг-то отдавна си позволяват да ви работят без да спазват каквито и да било закони и европейски регулации, в КЗП и при омбудсмана сигурно над 50% от жалбите са срещу тях, обаче си имаха лоби в парламента.Вече както и да се ребрандират, си имат дългогодишна репутация на изпечени мошеници.
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей затова съм приел малко по-дефанзивна тактика - всички входящи са блокирани, освен за записаните ми контакти. И настана мир и спокойствие!
26
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста глупаво и наивно обяснения. Няма кой да повярва. Момченцето на 13 години е звъняло на телефона на доверието и после, за да не го пляска тати, казало, че пратило SMS с текст "СТОП". Айде нЕма нужда. Никой никого не *** ей така целенасочено. Това са автоматични системи. Някой седнал Бай *** да го измами умишлено и да му направи сметка 1000лв. на телефона. Айде тия празни приказки някъде другаде.
25
1
 
13
 
! Отговори
родител преди 2 години
През сайтове за детски, игри прихващат номера и после се късат да изпращат реклами на "Каки". Бях дал телефона си на хлапето да си играе, на другия ден ме скъсаха от "неприлични предложения".
24
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В белите държави пращаш смс и блокираш всички услуги с добавена стойност. Ако оператора след поставена блокада ти прати 1 смс глоба за него 250000 евро
23
2
 
11
 
! Отговори
мисирки долни преди 2 години
Абе каква тая статия, кой какво казва не става ясно. Последно тия обяснения бащата ли ги е давал, оператор на 123 или филанкишията?
22
12
 
14
 
! Отговори
Заглавие преди 2 години
Независимите професионалисти, т.нар. Журналисти от днеса написали заглавието така, че да подбуди реакция на възмущение. Не се прави журналистика така. Дори не са дали втората гледна точка - тази на оператора. Това е таблоид и жълт сайт. Срам и позор.
21
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
при мен идват от 157715 - виваком. внимание не отговаряйте, въпреки че първото съобщение е подвеждащо- искат потвърждение че сте реален човек или нещо от сорта, лесно може да се подведете че идва от фейсбук или гугъл с код за сигурност. Дал съм жалба в прокуратурата срещу Виваком това е пътя да спрем тази банда
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Секс мобилен оператор си имаме на територията
19
0
 
7
 
! Отговори
Макарити преди 2 години
Е не се ли досещаш. Има само едни най-големи мошенници..
18
29
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малкия е искал да топне чушлето, няма лошо :)
17
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажете кой е оператора
16
0
 
15
 
! Отговори
СМС- ГУМИ преди 2 години
СРЕЖИ ГУМИТЕ НА КОЛА НА ОПЕРАТОРА И СТЕ КВИТ И МУ ПОСТАВИ ЕДНО ЯЙЦЕ В ДВИГАТЕЛЯ
15
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам как може всякакви мошеници да се включват в операторите и да помпат пари, "без съгласието и знанието на оператора".....!!!
14
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обикновено Гугъл дава т.нар насочена реклама. Това означава, че ако сърфирате в нета и търсите пералня, да речем, след това ще ви залеят с реклами и предложения за перални.В случая, малкия героя очевидно е сърфирал в порно сайтове или нещо от сорта, за да почнат да му предлагат по телефона и услуги от този вид
13
38
 
2
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 2 години
а ти си сигурен, че синковеца ти не търси секс услуги и бързаш да упрекваш оператора...Виж си първо стоката какви ги върши по нощите и къде праща смс-и
12
1
 
20
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
Тези ако не са ТЕЛЕНОР ще си отрежа главата. Преди години като бачках за тях (тогава бяха глобул) по същия начин бяха "изкъртили" хората от сметки със същата схема!
11
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това се случва от 4-5 години в мрежата на А1. Ако фирмата наистина не е замесена, защо досега не е взела мерки срещу измамата??? Самото съдржание на смс е различно - важното е, че тел. номер е един и същ!