Падне ли мораториумът върху кредитите, 20% няма да могат да ги връщат

Спестяванията се обезценяват заради инфлацията и отрицателните лихви
62
Падне ли мораториумът върху кредитите, 20% няма да могат да ги връщат
Снимка: Dnes.bg, архив

Около 20 % от хората няма да могат да обслужват кредитите си, след като изтече мораториумът върху тях. Това обяви по време на форума "Шумът на парите" Райна Миткова - председател на Асоциацията на колекторските къщи, цитирана от БНР.

Още по темата

Заради кризата с коронавируса много хора са задържали разходи, които не са от първа необходимост.

В същото време им се е наложило да преустроят домовете си, за да се пригодят към новата ситуация с работа вкъщи.

С облекчаването на мерките и напредването на ваксинацията срещу коронавируса много хора ще поискат да се върнат към високите харчове за забавления, но е добре да бъдем внимателни с личните си финанси, предупреди Райна Миткова от Асоциацията на колекторите.

С поетапното отпадане на мораториума върху кредитните задължения за всеки от нас ще се покачат разходите, предупреди Миткова.

"Трябва като кредитори да сме внимателни и да проявим малко повече гъвкавост към хората, които са изпаднали трайно в затруднения".

Голяма част от хората са опитали да спестят разходи в най-тежките месеци на пандемията.

"Бяха задържани разходи както за здраве, най-вече във формата на превенция, така и за обучение. Това пък са и перата, които голяма част от анкетираните казват, че ще наваксат вече - живот и здраве, когато ситуацията се подобри", каза Миткова.

В същото време спестяванията се обезценяват заради инфлацията и отрицателните лихви, допълни експертът по капиталови пазари Антон Панайотов.

"Мисля, че преди месец една от големите банки в България обяви минус 1,5% за средства над 200 000", каза той.

Най-добрият ход е да се обърнем към инвестиции в активи, но много внимателно и след съвет със специалист.
"Ако поемем по-голям риск, ще направим по-голяма възвращаемост. То така върви животът", посочи Панайотов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
1
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Значи някой ще се облажи от това ,че други са останали в неплатежоспособност,както винаги и живота си продължава. Преразпределяне на богадството.Кой не си е направил добре сметката може да изгуби ,а други ще спечелят.Такъв е живота.
36
1
 
7
 
! Отговори
Да си дойдем на дума преди 2 години
Да си дойдем на думата !! Кризата започва !!
35
1
 
3
 
! Отговори
до 33 преди 2 години
Надявай се, клошар. Всичко ще ти замине и пак толкова ще дължиш, точно по твоята система.
34
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вместо да си давате парите в банката ,купете си злато.Чисто злато,не бижута,монети или кюлчета.Ако ви е страх че ще ви ги откраднат ,заровете ги в бетонен малък саркофаг,с железен сейф във него.Така ще имате личен трезор под земята .Без разходи и без проблеми.Локацията я дайте само на най-близките Ви .Така парите ви ще запазят стойност и няма да ги давате даром на банката .
33
26
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не си дръжте в сметки спестяванията.Инвестирайте ги. Криптовалути. Стойността им само ще расте в дългосрочен план.
32
7
 
4
 
! Отговори
Боса преди 2 години
Утайките от Днес бг , герберови калинки и пишман партизани леви се хвалите кви сте баровци и бизнесмени живеете в оакана държава , теглите кредити да живеете в менте строителство хоросан у Шоплук , пия си рома под Палмата и се радвам че се махнах от успешните хора в Утайкистан .
31
2
 
5
 
! Отговори
ДАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ : преди 2 години
ОКОЛО ТРАГИЧНИЯ ИНЦИДЕНТ С БОЖКОВ/черепа/,, ПРИ КОЙТО ТОЙ Е ЗАГУБИЛ ВСИЧКО!
30
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам 80 бона кредит. Скоро мисля да спра да го плащам.Ще ми вземат на босия цървулите,щото нямам нищо на мое име.Къщата и колата са на името на майка ми.След 10 години ще изтече давността и няма да дължа нищо.
29
3
 
4
 
! Отговори
мен преди 2 години
до анонимка 31Ти пак не си в час, кредитите се обслужват редовно и са дадени напълно редовно в рамките на закона. Друго има ли което да ти бърка в задницата? Ако са дадени на теб, ще ги обслужваш ли??? ***
28
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 29...Абе,финансиста,БСП ли бяха на власт до преди месец,когато държавната ББР е раздала 1 милиард лева народна пара на трима олигарха,крепящи ГЕРБ-Домусчиев,Пеевски и Вълка.
27
6
 
6
 
! Отговори
Тото преди 2 години
и какво му дреме на радеф за това нещо? за него е важно да отстрани Гешев и да му паднат обвиненията. Толкоз. Другите ДГД
26
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП дойде на власт от задния вход и банките почнаха да се клатят. Не ми се мисли какво ще стане ако влязат във власта през парадния вход... коя банка ще изгърми първа според вас?
25
0
 
23
 
! Отговори
балонът гърми преди 2 години
Сега ще има богат урожай за частните съдебни изпълнители.Особено в София,където маса *** се помислиха за петролни шейхове и се назобаха с огромни кредити за луксозни имоти.
24
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който живее на кредит по принцип е рисков, така че нема ги мислим. Да са си правили сметката, особено тея с 30г кредити.
23
0
 
28
 
! Отговори
Споменавам преди 2 години
-Господине, защо откраднахте пари от банката?- Г-н Съдия, ама тя първа почна. Колкото виц, толкова и истина.
22
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега какво да правя- да тегла ли кредит и да съм тези от 20% , или пак да тегля, но и каиша цял живот да тегля? Това, че нашите банки са обирджии, всеки го знае. Нима в тези заеми има нещо случайно? Какво стана с кредитните милионери, от преди 30 год, някой да си е върнал кредита ? Или с тези, довели до фалита на КТБ, някой да е подсъдим? Каквото и да стане, банките са винаги на печалба.
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами всеки прош*як се показва, като бизнесмен, ама без бизнеса - на кредит. Завързали по някой лев и вече-ВИП, набързичко се обзавеждат с по пет кредита за скъп дом, кола, телефон, почивки и т.н и като се окаже, че в дългосрочен план нещата няма да им се получат, ох леле. Иначе жилище в БГ трябва да имаш, защото пансионираш ли се на наем, не ми се мисли.
20
0
 
20
 
! Отговори
Левона преди 2 години
Мили ми другарки и другари,Как мислите ?Всичко поскъпва,ама лихвите Ви по кредитите ниски ?Докога мислите че ще си хортувате така...месец,два,три ,,ще има ледени душчета за всички от сърце ..
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По темата за кредитите ,има две важни обстоятелства.Първо това се очакваше и второ пак заради голямата инфлация и поскъпване банките ще вдигнат лихвите защото кредита също ще поскъпне .В момента всички Централни банки в света са на старта да обърнат палачинката на ерата на ниските лихви.Коронавируса беше удобен за да скъсат веригите на доставки,да докарат инфлация и да имат повод за високите лихви.Който не го е разбрал да е разбрал
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите над 85% са собственици на имоти.=========---------------============ В Китай са 90%, в Македония и Непал - 89%, в Куба 90%. Какъв е изводът - кубинците, китайците и непалците са по-богати от нас?