Проф. Близнашки за "Магнитски": Развръзката е неизбежна

Юристът за безпрецедентната по обем санкция на САЩ
3 юни 2021 09:28, Петя Славова
120
Проф. Близнашки за "Магнитски": Развръзката е неизбежна
Снимка: БГНЕС

САЩ наложиха санкции по закона "Магнитски" на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.

"Голямата изненада за управляващата върхушка е името на Васил Божков, което създаде много проблеми, защото управляващите и президентът Радев не успяха своевременно да се разграничат от него". Това обясни пред БНТ проф. Георги Близнашки, юрист и бивш служебен премиер.

По думите на проф. Близнашки Васил Божков винаги е имал огромно влияние в политическия живот на страната.

"Сега ще трябва да се пренастроят и журналистите, и политическата върхушка, ще трябва да се разграничават от Васил Божков. От Пеевски се разграничиха доста по-рано", отбеляза той.

Още по темата

Според бившия служебен премиер няма да се спре до тук, но по-важно е как ще се използва всичко това, за да се въведе ред в държавата.

 "Кое е важно да се разбере към днешна дата - че тези олигарси, които смятаха, че като започнат война срещу собствената си държава и я злепоставят зад граница, вече са се позиционирали на страната на доброто и никой няма да се занимава с тях, допускат груба грешка и те ще платят висока цена", заяви проф. Близнашки.

Според него изначалният замисъл от началото на прехода е бил тези олигарси да формират един икономически гръбнак, който да гарантира икономически суверенитет, но след убийството на Андрей Луканов тези хора излязоха извън контрол и решиха, че това, което им е предоставено, е за лично ползване, не разбраха, че трябва да връщат на държавата.

По думите на юриста, Пеевски е наследник на Илия Павлов, а Божков е фигура от началото на прехода.

"Развръзката е в определен смисъл неизбежна, въпросът е, че олигарсите не разбраха какво ги чака. Те смятаха, че ще парализират работата на прокуратурата, ще бъдат оставени на спокойствие, те ще дирижират политическия живот", коментира Георги Близнашки.

Юристът подчерта, че с тези санкции САЩ преследва свои цели, преследват техните геополитически сфери, България далеч не е толкова важна - "на тях им трябва държава, която да изпълнява указанията, които идват по веригата от задграничните фактори".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пеевски и И.С. си заслужават участта. В.Б. е олигарх, но е умен, пресметлив и съобразяващ екземпляр.Поведе борба срещу рекета на ББ и Вл.Г., като първият и С.Ц. включиха в нея новия гл.прокурор, който не се отличава с особен ум, а с бруталност. Ако ББ се окаже действащият виден политик, то максимум 3-4, нека да са 6 месеци след неговото падане от специализираното звено прокуратура-съд нищо няма да остане. След него ще се сгромоляса КПККОНПИ и постът гл.прокурор ще се заеме от випусник на ЮФ
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В.Божков някак си ми е по-симпатичен от ББ, министрите Петкова, Захариева, Каракачана, трите вицета и определено на по-високо ниво от гл.прокурор, говорителката и онези човекомразци от СпП , СНС,АСНС.Никога не съм трил фишовете с надежда да стана милионер, с неприязън се отнасям към МВР и ВКП, които чрез Илчовски ни отнеха 243 дка земя и ми оставиха 63 дка.С участието на СпП, РП-Червен бряг, ОкП, БОП и ИП към РДМВР-Плевен.Това си беше пладнешки грабеж от Илчовски с участието на посочените служби
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната уродлива физиономия която ни учи на ум и разум. направо съм потресена какво ни готви бъдещето. Това ме хвърля в униние. не виждам въобще светлина в тунела. тези които така старателно се готвят за политическа победа ще загробят и малкото останало достойнство на България. Но не се учудвам. Жаждата за отмъщение води до това. но защо аз трябва да понасям тези изродии, кой ме наказва и за какво? как ще ги понасям тия виждайки какво правят? не знам, много ми е гадно.
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен, # 87Оправи си правописа, ужасен е : кОмОнисти, "от кАде са", "псевдо соц комунистите", "РОсия".... Ти да не си братовчед или племенник на Боце Бъ от Банкя?
78
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРофесорът не внимава какво говори: няколко години В.Б. е снасял 40пари и то много, на премиера и фин.министър,за да си осигури яка печалба и такса спокойствие.Накрая двамата му вземат доходната работа, а тяхната маша го погва с милиционерско настървение. Дължи около 700 хил.лв, а гешевтурата му конфискува истор.сбирка оценена на 2 млрд. и му пришива 18 обвинения! И не олигарсите пречат на ГлП, а тя по указание на ББ работеше с част от тях, другите под ножа. А ББ се кълне,че лев не е взел! Божее
77
1
 
7
 
! Отговори
Манoлова - жалка преди 2 години
Мая Манолова беше заснета тази година в офиса на Черепа, дали американците нямат предвид и нея ???
76
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички проблеми на държавата идват от БКП и наследницата и БСП Божков Трошков и Пошков всички знаем много добре кой са от каде са и на къде са помита идва единствено от псевдо соц комунистите.НИ са комонисти ни са социалисти ни са за Росия те са едни крадливи крадливи крадци.
75
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е да пьрво налагат санкции след това започват арестите
74
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Vinetu------------------------------------------------------------------------------------------------------ Магнитски не гони кратуната тиквунска, защото тя 20 години безпрекословно изпълнява заповедите на Началника и е назначена за гл. секретар, за кмет и за премиер от Началника и краде от мат'ряла с неговото мълчаливо съгласие. Вчера се разбра, че кратуната тиквунска е привикана в господарските покои с паметника на летците за получаване на ценни указания без преса и телевизии.
73
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До88.Васил Божков и Д. Пеевски са служители на ДС. Същите забравиха, че притежаваното от тя имущество е собственост народа. Това е цената на прехода от социализъм към капитализъм
72
5
 
4
 
! Отговори
ето на кой преди 2 години
До питам"Благодаря на САЩ, че са обърнали внимание на сигнала ми. Той бе първото официално свидетелство за рекет и изнудване в особено големи размери от страна на управляващите в лицето на Бойко Борисов и Владислав Горанов.От всички засегнати от хунтата , аз съм първият, подал официален сигнал до българските, както и до всички международни правораздавателни институции.Днес в 16:00 ще се проведе пресконференция", написа бившият хазартен бос Васил Божков във Facebook.
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"на тях им трябва държава, която да изпълнява указанията"------------------------------------Държава и изпълнява указанията са несъвместими понятия. В независимата и суверенна държава има концептуална власт и тя не изпълнява указанията на външно управление. На тях не им трябва държава, а разграден двор - територия, населена със слуги, които да изпълняват указанията на Началника. --------------------------Да изпразнят държавата ни от съдържание беще първото, което направиха след демократизацията.
70
5
 
9
 
! Отговори
питам преди 2 години
Близнашки, САЩ санкционират Божков, че дал пари на един партиен лидер. Божков каза на КОЙ дал парите.Ти сещаш ли се КОЙ беше това?Радев или Борисов спомена Божков, че и Севдето ходила май да ги взема.
69
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 2 години
ко става бе преди няколко години беше един съдия , тая година трима
68
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Закона Магнитски -"- изпуска всичкото злато и евраците по 500 в чекмеджетата ! Ние за Певски сме чували ,ама за чекмеджето не знаем как се зарежда ,тоя закон да вземе да ни разясни" - Искаш да ти разяснят как работят руските служби ли? :)))
67
4
 
2
 
! Отговори
Закона Магнитски -- преди 2 години
-- изпуска всичкото злато и евраците по 500 в чекмеджетата ! Ние за Певски сме чували ,ама за чекмеджето не знаем как се зарежда ,тоя закон да вземе да ни разясни .
66
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кой ..кой ..кой... 64 Цялата врява е по донос на Руменобузко Прокопсалия (защото Черепа спря парите на Грипена и сега Грипльо се ориентира към нашите си мут..ри) , и "американците" казват, че Черепа е ДАВАЛ подкупи, но НЕ и че някой е ВЗЕЛ подкупите.
65
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ами като искат да дойдат и да ни окупират като Ирак.Аз по друг начин не виждам как ще свалят Доган и цялата БКП мафия."Първо трябва да се разберат с руснаците. Тука си е руска територия и без да питат Москва няма как да дойдат. Иначе ще стане калабалък.
64
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е Бойко да излезе, да изпъчи корем и да се изкаже. Да даде малко акъл на американците, да погледне подигравателно към американския посланик, да се изхили доволно и да обясни, че с Божков и Пеевски никаква грешка не е допуснал, а американците действат незаконно. Няма ли да заплаши, че само след месец ще се върне на власт и ще оправи всичко?
63
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами като искат да дойдат и да ни окупират като Ирак.Аз по друг начин не виждам как ще свалят Доган и цялата БКП мафия.