Запорират сметки и активи на попадналите под ударите на "Магнитски"

Какви ще се последиците за санкционираните, но и за страната ни?
157

Блокирани сметки, конфискувани активи и забрана да работят с американски банки и системи за разплащания. Това очаква българите, попаднали под ударите на глобалния акт "Магнитски".

Какви ще се последиците за санкционираните, но и за страната ни?

"Задължението на всички субекти, подчинени на американското законодателство, или такива, които попадат под американска юрисдикция, е да нямат трансакции с тези лица", заяви преподавателят по европейско право Христо Христев пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Още по темата
Санкциите обхващат също така близки и бизнес партньори на санкционираните. Могат да се разпрострат и до банките, в които имат сметки",

Според Христев финансовите операции на санкционираните български граждани ще бъдат силно ограничени. Ако искат да развиват някаква икономическа дейност зад Океана, ще трябва много внимателно да прикриват самоличността си.

Eкспертът е категоричен, че процедурата е надеждна и не може да бъде политически мотивирана. На същото мнение е и бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова.

"Не е политически актът, въпреки че са замесени политици. Истината е, че са взети мерки това да бъде изцяло правно действие. То стъпва на закон, на процедура. Очевидно внимателно е премислено да спази процедурата за едно правно действие. Смятам, че той е с отворен край. Ще има продължение", коментира тя.

До момента санкциите срещу тримата български граждани са най-мащабните въз основа на глобалния закон "Магнитски". Така България се нареди до страни като Саудитска Арабия и Китай.

Целта на закона "Магнитски" е противодействие на злоупотребата с човешки права и на корупцията, чието разрастване застрашава стабилността на международната политическа и икономическа система. Той е кръстен на Сергей Магнитски, който умира в руски следствен арест, след като разкрива данъчна измама, чрез която руски държавни служители на практика са откраднали бизнеса на един от неговите клиенти.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
14
 
! Отговори
нЕкой преди 2 години
Евала на американците. Малко да ги натиснат шиши и черепахата. Има обаче още в списъка. Шиши е слугата на доганя, трябва и него да го понамачкат. А има и бая *** и к-омуняги за разстрел.
58
6
 
6
 
! Отговори
Дацо преди 2 години
Така и така в България всичко става както наредят Американците , предлагам да закриваме парламента , президентската институция и да започва да командва оная с турското име , поне ще спестим от заплатите им !
57
3
 
1
 
! Отговори
Ще чуете: преди 2 години
"Сакскобурготски ни е продал да си спаси кожата""Май Симеон е получил катарзис не аз""Казах ви с тия двамата по-горе да си нямаме работа"
56
8
 
7
 
! Отговори
Моля преди 2 години
Трябва да си много шашав за да верваш на едни кравари, които не могат да си оправят собствената държава с всеки ден масови убииства, а тръгнали да оправят Европата.
55
2
 
4
 
! Отговори
Ако видите: преди 2 години
Пеевски да проси на улицата - не му давайте нищо - заради "Спомени от концлагера"
54
0
 
8
 
! Отговори
Много интересно: преди 2 години
Тия в списъка как ще усетят пълното значение на думата репресия.Каквото повикало такова се обадило!
53
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тоз Магнитски му взели бизнеса в Русия както на Божков му го взеха тука. Трябва да се казва закона Божков в България. Сега пак има залози и хазарт само че на правилния човек са дали бизнеса на Божков .А шефа на Али Баба са оплаква че го глобили два милиарда. Ако беше в България американските социалисти щяха да му вземат целия бизнес. Добре че е в капиталистически Китай щото тука социалистите са много силни от както спечелиха срещу Тръмп ;)
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 60 защото вече са ги взели от взелите. Все пак имат финансов министър от Харвард
51
0
 
4
 
! Отговори
Съдбата: преди 2 години
Има странно чувство за хумор!Чакай бе какво искаш да правиш , ама ти си "комунист" бе, ние сме демократи.Чакай бе ти какво искаш да правиш тука?Ооо ама ти си в списъка Магнитски , враг на САЩ и НАТО - тия ако те предам ще ми дадат награда за главата ти!Нещата се повтарят в някой времена.
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глиганеевски щял да си поизкърпи опелчето дето го декларира и да си го кара на газчица.
49
7
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Радев се гъне под Американския ботуш и само срича"Йес,Иес"Фигурант.
48
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един приятел пита дали сменят и ключалки на чекмедже?
47
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странна работа е този закон Магнитски, санкционират само даващите парите а не тези които са ги прибрали?!?! Някой има ли идея защо?
46
3
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
А Васил Божков за малко да влезе в парламента.Сега му го набиха четвъртит и "нашите приятели от Америка"
45
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-лошото за новите управляващи е, че финикийските знаци откъм Дубай току виж секнат. И ше трябва да го карат на гол ентусиазъм. Кофти, ама това е животът.
44
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
На Васил Божков му се ***
43
3
 
7
 
! Отговори
Принципно: преди 2 години
Тоя списък върви с неофициални смъртни присъди за включените в него - по един или друг начин. Пеевски ще ми се да го чуя как пищи ....Единственото лошо нещо на тоя списък е че е твърде кратък....
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закона Гранитски разказа ммта на българската действителност.
41
13
 
5
 
! Отговори
Radi преди 2 години
Хитър Петър Боко най - после си намери майстора.
40
1
 
5
 
! Отговори
Писъците: преди 2 години
"Аз съм човек и имам права" от Божков, Шиши и Саксии ще замлъкнат съвсем скоро!!!