Хиляди българи във Великобритания - все още без статут

Срокът е 30 юни. Има ли риск от депортиране?
95

"Основният проблем, пред който са изправени българските граждани във Великобритания след Брекзит, е придобиването на нов имиграционен статут. Срокът за кандидатстване е краят на този месец, 30 юни. До март месец тази година, 284 000 българи са кандидатствали и са придобили този статут, а в момента предполагаме, че общата бройка е над 300 000. Проблемите са свързани основно с това, че това е дигитална апликация и за да кандидатстваш и за да можеш да докажеш своя статут, защото това са две различни процедури, необходими са определени компютърни умения, достъп до техника, владеене на английски език, познания за самата процедура. За огромно съжаление, това е препятствие пред една огромна част от българите във Великобритания в момента." Това заяви в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR Нишан Джингозян, който отговаря за ресорната програма на Home Office в кметство Евфийлд в Лондон.

Още по темата
"Това е препятствие пред хора, които са с по-нисък образователен ценз, възрастни хора, инвалиди, хора, които нямат достъп до интернет. Но огромният проблем е неяснота по процеса за получаване и доказване на този статут. Гражданите няма да получат физически документ или виза в техния паспорт, която да доказва техния нов имиграционен статут след Брекзит. Единственият начин да го докажат е чрез системата на Вътрешното министерство на Великобритания. Системата генерира един код, който се изпраща в институцията, която изисква от вас доказателството. Не е трудна тази процедура, но изисква определени умения, за да се направи коректно и да се получи потвърждение за този нов имиграционен статут," изясин Джингозян в разговор с водещата Милена Милотинова.

"Има разяснителна кампания, която се води във Великобритания от страна на локалните кметства и някои организации, които са получили финансиране от министерството на вътрешните работи на Великобритания. Аз мисля, че в България трябваше да бъде подета една информационна кампания от българските институции, с подкрепата на медиите, която да стигне до гражданите на България във Великобритания, защото не е тайна, че една голяма част от тях гледат български медии," смята експертът.

"Има почти три седмици до 30 юни. Аз бих отправил отново призив към всички българи - моля, кандидатствайте по тази система, опитайте се да подсигурите вашия нов имиграционен статут във Великобритания. Ако не го направите, няма да имате достъп до никакви услуги във Великобритания – няма да може да пътувате, да работите, да ползвате здравната и  осигурителната система на държавата, да наемате жилище и така нататък.

Училищата и локалните кметства във Великобритания получиха много стриктни инструкции от МнВР на Великобритания. Според тези инструкции, всяко училище или локално кметство, което изпитва съмнения, че дадено дете или неговите родители не притежават този нов имиграционен статут, са длъжни да уведомят властите, а те според закона са длъжни да реагират в рамките на 48 часа. Не мисля, че ще бъдат депортирани хиляди българи, но това е една съвсем реална възможност," заключава Нишан Джингозян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
5
 
3
 
! Отговори
И.Б. преди 2 години
За съжаление съществителното "статут" се смесва в българския език със съществителното "статус". Статутът е устав на орган/организация/кооперация, статусът е положението, в което се намираш спрямо устава или законите. Така че трябва да се говори за статуса на българите в Англия.
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2019 Юли получих моя т.н settled status.Самия процес ми отне 15 мин.,извършва се с помощта на app.Сканираш и изпращаш всички доказателства(документи),снимаш се със самия app изпращаш и си готов.След 2-3 дни получих email "честито имате settled status".Не съм имала нужда от помощ и процедурата беше бърза.Е зная перфектно английски и 8 години живея и работя в кралството.И зная правата си и във Великобритания и в България.
32
0
 
9
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
Берачи мерачи кво значение трудят се хората. А вече испанци ,португалци не е нещо необичайно да видиш. Да не говорим за поляци унгарци и прочие.
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тва тоз статут нищо не значи пак си емигрант и няма да е както в ЕС просто няма да има кой да ти брани правата.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахах хора немогат без емигранти тука . Дали ще са европейци или пакита взе едно за тях . Реално като имаш другите документи и история не е голям проблем . Но и ук е общо казано едните нете искат другите в ук си добре дошъл.
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичките шведи които ще ни върнат юли ще плъзнат в София!! 20-30 хиляди нови парчета!
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уж сме приятели с Англия и САЩ а ни гонят и визи.
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си стоят в к очината и хич да не се връщат в България.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали сме в НАТО и Англия ни пазят.
25
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Част от тези българи ако ги депортират в България по нищо няма да разберем че са българи.
24
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради безработицата в бг много българи ще предпочитат затвор в Англия.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чака ги затвор с принудителна депортация както е в САЩ
22
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тц, тц, тц... народа е готов да робува, само и само да избяга от резервата Бг.
21
4
 
9
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Аз да попитам, как така съвпадна затварянето на бардаците, ресторантите и нивите за ягоди с намалените изпратени пари от умно-красивите, нали всички са много успели и богати там ;) ???
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мдааа хората бягат от светлото бъдеще на еврог.ейския .Защо ли ? Нали тука щеше да светло ? Брюксел ино ?
19
1
 
9
 
! Отговори
Лили Барута преди 2 години
На Англия и е дошло до гуша от индийци...
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
""""за да кандидатстваш, и за да можеш да докажеш своя статут са необходими определени компютърни умения, владеене на английски език, познания за самата процедура. """ - Хитро!!!!! Това е един вид "Сито", тоест, Пресяване!!! По този начин чистят "Ненужния Матрял"!
17
6
 
2
 
! Отговори
До 16 преди 2 години
Много си про ст. Миячите на чинии, такива бок луци като тебе си седят там в *** и по добре да не ръсят тъпотии че ставате смешни. Излез първо от селото си да видиш свят и тогава се мъчи да кажеш нещо ама умно, а не поредната ти тъпотия
16
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се прибират и да се захващат за работа.И тука имаме нужда от миячи на чинии.
15
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо чакат последния момент. Вече колко години станаха от както се знае за този статут. Аз кандидатствах в самото начало и ми го дадоха след 24 часа. И на познати и роднини също. Даже ми е много чудно че има такива хора да чакат последната минута и само да се оплакват. Даже трябва и да не им дадат на такива