НЦЗПБ: Кантарджиев е незаменим лекар, учен, учител!

Служители с отворено писмо в подкрепа на пенсионирания професор
8 юни 2021 18:21, Петя Славова
180
НЦЗПБ: Кантарджиев е незаменим лекар, учен, учител!
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Проф. д-р Тодор Кантарджиев е незаменим лекар, учен, учител и организатор. За девет години като директор той изгради новия облик на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Превърна го в жив организъм". Това пише в отворено писмо от служителите на центъра в подкрепа на професора, адресирано до президент, премиер, здравен министър и партийни централи.

"Ние, работещите в Националния център по заразни и паразитни болести изразяваме дълбокото си възмущение, недоумение и несъгласие с неочакваното освобождаване на проф. д-р Тодор Кантарджиев от поста директор на НЦЗПБ", се казва в писмото.

Още по темата

Там пише още, че отсъствието му без никакво съмнение, ще доведе до затруднение в изпълнението на редица ключови национални и международни ангажименти на НЦЗПБ.

"Ще бъде забавено изграждането на единствения по рода си Център за компетентност в областта на инфекциите и имунитета, както и на десетки научно-изследователски проекти“, казват служителите в НЦЗПБ. Те посочват още, че овладяването на пандемията в настоящия момент се дължи до голяма степен на неговите изпреварващи решения, разумни съвети и навременни действия. "Той и екипът му откриха британския вариант на коронавируса на наша територия и сигнализираха за него седмици преди третата вълна на Ковид-19. Проф. д-р Кантарджиев е човек, който не бяга от отговорност, който взима непопулярни решения и казва истината такава каквато е, поставяйки на първо място грижата за здравето на хората и националния интерес", пише в писмото. В него освобождаването на професора от поста се определя като ненавременно, неадекватно и неконструктивно.

"Това неоснователно уволнение, маскирано като законно пенсиониране, е опит за намесване на политиката в една надпартийна научна и академична институция! Настояваме проф. д-р Кантарджиев да бъде възстановен на поста директор на НЦЗПБ в името на науката и за доброто на хората!", завършват служителите на НЦЗПБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
14
 
! Отговори
За Затвора преди 2 години
кви са тия НеЗаменими само в тая Държава?!
7
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Веднага да се направи пълна финансова ревизия на института и преатестация на сътрудниците + закриване на излишните проекти. И на лицето, тоест гьзът Кантарджиев - повдигане на обвинения за участие в ОПГ.
6
2
 
10
 
! Отговори
аааааааааааааз преди 2 години
А дали е незаменим началник ?!?
5
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
незаменими няма! Правилно го пенсионираха тоя клооун! Да се пробва в цирка - има заложби!
4
14
 
14
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Тази гни да Кантарджиев от екрана се подиграваше с целия народ, благодарение само нацтова, че е лекувал гъбичките на Тулупа.
3
13
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Изчегъртвайте тоя садист и ***, защото вече интригата става гнус на. Прекалено много внимание се обръща на тия гни ди. Още малко ще ни карат да му целуваме ръка на това изчадие адово.
2
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка, съд и затвор за мракобесния тиранин румен радев - ветото!
1
18
 
17
 
! Отговори
Няма преди 2 години
Незаменими хора.Катранджиев се беше превърнала в знахарка:пийте ракия,който си пуши ,да продължи да си пуши,да пие витD,лимонов сок,доматен сок и други простотии,които не само нямаха никакъв ефект при Covid19,но в големи количества може и да са вредни.