НЦЗПБ: Кантарджиев е незаменим лекар, учен, учител!

Служители с отворено писмо в подкрепа на пенсионирания професор
8 юни 2021 18:21, Петя Славова
180
НЦЗПБ: Кантарджиев е незаменим лекар, учен, учител!
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Проф. д-р Тодор Кантарджиев е незаменим лекар, учен, учител и организатор. За девет години като директор той изгради новия облик на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Превърна го в жив организъм". Това пише в отворено писмо от служителите на центъра в подкрепа на професора, адресирано до президент, премиер, здравен министър и партийни централи.

"Ние, работещите в Националния център по заразни и паразитни болести изразяваме дълбокото си възмущение, недоумение и несъгласие с неочакваното освобождаване на проф. д-р Тодор Кантарджиев от поста директор на НЦЗПБ", се казва в писмото.

Още по темата

Там пише още, че отсъствието му без никакво съмнение, ще доведе до затруднение в изпълнението на редица ключови национални и международни ангажименти на НЦЗПБ.

"Ще бъде забавено изграждането на единствения по рода си Център за компетентност в областта на инфекциите и имунитета, както и на десетки научно-изследователски проекти“, казват служителите в НЦЗПБ. Те посочват още, че овладяването на пандемията в настоящия момент се дължи до голяма степен на неговите изпреварващи решения, разумни съвети и навременни действия. "Той и екипът му откриха британския вариант на коронавируса на наша територия и сигнализираха за него седмици преди третата вълна на Ковид-19. Проф. д-р Кантарджиев е човек, който не бяга от отговорност, който взима непопулярни решения и казва истината такава каквато е, поставяйки на първо място грижата за здравето на хората и националния интерес", пише в писмото. В него освобождаването на професора от поста се определя като ненавременно, неадекватно и неконструктивно.

"Това неоснователно уволнение, маскирано като законно пенсиониране, е опит за намесване на политиката в една надпартийна научна и академична институция! Настояваме проф. д-р Кантарджиев да бъде възстановен на поста директор на НЦЗПБ в името на науката и за доброто на хората!", завършват служителите на НЦЗПБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се организираме на протести срещу едноличната диктатура на Румен Радев!
27
12
 
5
 
! Отговори
Двойни стандарти преди 2 години
Радев-пенсионер.Янев-пенсионер.Обкръжението им е от доста бивши генерали и полковници-пенсионери.Рашков е на 67 г.(проф.Кантарджиев е на 65 г.). За едни може,за други-не.Това ли е новото начало в политиката?
26
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повечето от коментиращите нямат никаква представа какво всъщност работят тези хора в НЦЗПБ. Невежи сте. Не всичко е корона вирус. Има далеч по сериозни и смъртоносни вируси и благодарение на Кантарджиев и колегите му не сме ги виждали отблизо . Да го връщат на поста му, да не се излага министъра
25
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Позор за Радев и неговото правителство престъпници и българоубийци!
24
3
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Ще бъде забавено изграждането на единствения по рода си Център за компетентност в областта на инфекциите и имунитета--=======-- Да позная ли кой е основния лапач от строежа на центъра и доставките на оборудване, кой подписва разходите и кой има пари и влияние да изкара учените мага рета на протест?
23
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям рев , явно е нещо удобен. Обикновенните хора като достигнат пенсия в повечето случай ги изритват като кучета. Да си гледа пенсията едвали е малка
22
2
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Всичко, което са написали може да е вярно, но всички от щаба на Борисов имат огромната вина, че позволиха да бъдат политически употребени от Борисов, за прикриване на некадърността на правителството на Борисов по отношение на епидемията. Щабът пое негативите, а решенията ги взимаше правителството или някой от правителството.
21
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що, друг не може ли да свърши работата, каквато и да е тя.
20
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От всичките на брифинга този беше най-малко отвратителен. Но да си гледа старините, че е в рисковата ковид група. Ще дойде друг на негово място.
19
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига ни занимаваха с него. Да си гледа пенсията, като всеки пенсионер.
18
5
 
7
 
! Отговори
българка преди 2 години
След много години в национална медия, след повече от десет български и международни награди за творчеството ми, дойде времето. Е, работеше ми се още, но.....Букети, напитки, прегръдки, целувки и Чао.... Така е! Искаш, не искаш,отиваш си в къщи..
17
7
 
17
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Аз лично съм доволен до някъде от служебното правителство. Правилно разчистват дроновете на бай ***. Да смраддта трябва да се изчисти и дезинфекцира.Същото прочистване правят и герберастите през цялото време на тяхното царуване.Резултатите от това време е очевидно.
16
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберите са като ЗП болест, която трябва да се лекува.
15
4
 
3
 
! Отговори
То не е за прости преди 2 години
Хора да вземеш, че трябва да носиш маска и да не се струпваш. Нарочно не спазваха мерки и половината умряха.
14
6
 
10
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
За когото е незаменим - да си стяга бохчата и да напуска държавния институт - явно е, че научната му работа зависи само от началника Кантарджиев.
13
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се излагайте, хора. Всички се обаждахме до преди месец на Ангел Кунчев, когато трябваше да знаем нещо, защото Кантаржиев не знае нищо освен гъбички
12
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пенсионирайте и Борисов.
11
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво за смелостта на министъра.Така се слуша народа.Българина е хрисим и добър и затова търпя тоя гаменски човек,заедно с щаба да му се гаврят и подиграват в лицето.Да е щастлив,че си го взема мутрата,а не е в съда.Все пак да си знае ,че един ден все някой няма да е хрисим и може да се раздели с мустака.Който се подиграва на народа няма място начело.
10
9
 
4
 
! Отговори
Няма Съмнение преди 2 години
Трябва да си Уникално НеКомпетентен за да Разориш Държавата с НеАдекватните си Мерки!!
9
1
 
7
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Айде, айде..