Животновъди изхвърлят тонове вълна, никой не я иска

Освен загуби, това крие и риск от екологична катастрофа
78
Животновъди изхвърлят тонове вълна, никой не я иска
Снимка: Pixabay

Хиляди тонове вълна се изхвърлят годишно в реките и деретата у нас  или се изгарят,  алармират животновъдни организации.

Никой в държавата не търси решение на проблема, който носи финансови загуби на фермерите и крие рискове от екологично бедствие, твърдят те.

Почти никой, освен пряко засегнатите, не си дава сметка за мащабите на проблема, каза Михаил Михайлов от Националния съюз на говедовъдите пред БНР.

„Вълната не само че не може да се продаде и да получат фермерите допълнителни доходи, а дори не може да се изхвърли от фермите“, оплака се той.

Допреди 3-4 години вълната е изкупувана по 20-30-50 стотинки, през последните две години са вземали вълната, без да я платят, а сега вече никой не се интересува, разказва Михайлов.

„Тя остава при фермерите, задръстват се кошарите, трупат огромни количества. Тази вълна им пречи. Спасяват се поединично, изхвърлят я в долове, дупки, реки, където и да е, само да не е във фермата. Става дума за 3 хиляди тона вълна годишно“, призна той.

Загубата за фермера идва и от разходите по стригане на овцете.

Преди години не се налагало да се търсят нелегитимни начини за освобождаване от вълната, тъй като е имало работеща текстилна промишленост, която е изкупувала големи количества.

Според Михаил Михайлов обаче проблемът не е само в промищлеността.

„Овцете, които ние отглеждаме, които ние развъждаме, те не могат да произвеждат качествена вълна. Може да се използва вълната на 40-50 хиляди овце, вълната от останалите 1 милион овце никой не я иска“, поясни Михайлов.
Според него заради това вълната трябва да бъде изхвърлена.

Всички държави в Европа са на този хал, допълва Михайлов.

Оказва се, че има начин непотребната вълна да се превърне в конкретни продукти, например в тор.

„Нашите комшии, румънците, миналата година откриха една фабрика, която започна да произвежда тор. Торта е много хубава, защото се съхранява 6 месеца в почвата и е изключително благоприятно да се използва в райони, в които имаме суша“, каза той.

Непотребната вълна може да намери приложение още в изолации и опаковки.

Нормативно в Европейския съюз вълната е определена като отпадък. Това води до опасения дали в един момент фермерите няма да бъдат принудени да заплащат за депонирането й.

Според животновъдите държавата и браншовите организации трябва да потърсят варианти за решаване на проблема - или да се възложи на някой от научните институти да разработи идеи за приложението на вълната, или да се предвиди възможност за финансово подпомагане на фермерите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: овцевълнафермери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Хвърляме вълната и носим дрехи от поли естер.Парадокс на съвременната икономика. ДА НЯМА ЛОГИКА.
51
0
 
2
 
! Отговори
Кера преди 2 години
До МилиониПуловери Мдааа, ама далавера нямааа
50
0
 
3
 
! Отговори
Кочо преди 2 години
Поредният анормален процес. Тя и поговорката ни говори, че тази ситуация се повтаря: вода гази, жаден ходи. И до кога ?
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е като нямаме текстилна индустрия. Всичко беше ликвидирано след 10-ти ноември.
48
1
 
4
 
! Отговори
Краси преди 2 години
До СаtДа, точно Бойко е виновен за този проблем. Както и за това, че си прищипах просъта миналата година и ми падна нокътя... не чувам заветната дума, Оставка? Ама сеге не пищите против онея ***, дето смениха цялата държава за да седнат те, нали?
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това може да се прави само от хора които не познават истинския Бог, нямат мъдрост от Него и презират Неговите морални закони и дарове, каквито са всички живи творения на Бога като растения, животни и хора с изключение на някои опасни видове като влечуги, хищните зверове и нечестивите безбожни хора каквито са всички злодеи - лъжци, крадци,клеветници, изнасилвачи,крадци,убийци идолопоклонници,расисти и др. врагове на Бога и слуги на дявола. като не искат да използват вълна да я подарят на бедните
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фалшива евтина вносна вълна. Там е цялата работа. Така е и с меда и с много други работи.
45
0
 
6
 
! Отговори
читател преди 2 години
Вълната им е ***.Няма чисти породи овце.Да погледнат какви са овцете и вълната в Австралия и тогава да разправят.Има десетки категории вълна по дебелината, дължината и структурата на косъма.Съответно за различни цели.В Австралия се изкупува вълната от над 60 милиона овце.Овце, а не пасящи четирикраки.
44
0
 
4
 
! Отговори
Строг мили(ци)онер преди 2 години
Вълнен каскет му трябва на прокурора.
43
5
 
3
 
! Отговори
Животновъд преди 2 години
Гешев веднага посъветвал : "Не хвърляйте вълната - изпратете я на Фигуранта , за да може да плете зелени чорапи докато зема ареста през зимата .Ще му е студено там! "
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига бе, вълната била ***, отпадъци са тези които са написали това,няма по-качествена суровина за производство на дрехи и тъкани от вълната,разбира се след подходяща обработка. Идете да си купите пуловер или зимно палто от 100% вълна, под 400лв няма. Сега модерното е дрехи от пластмасови бутилки, които алергизират , запарват и са токсични, но за сметка на това суровината е стотинки а продават после с марж 500%.
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 40Баба ти само овце е гледа за вълна, предяла какво има. Сега пък породи
40
0
 
8
 
! Отговори
ДДТ преди 2 години
Има съвременни възможности за използване на овчата вълна. Например топлоизолация на фасадите с листове пресована вълна.Природата се е погрижила да сътвори почти съвършен материал ,щом е облекла с тях животните.
39
0
 
6
 
! Отговори
МилиониПуловери преди 2 години
"Става дума за 3 хиляди тона вълна годишно"...От 3 хиляди тона вълна стават 3 милиона плетени пуловери. В краен случай, вълната може да бъде раздадена на желаещи, които да си я обработят за прежда или филц.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То си е написано, че вълната не е качествена и за това, не може да се продаде! Такива породи овце гледат! Специално за месо, не за вълна!
37
0
 
8
 
! Отговори
БАЙ ШИЛЕ преди 2 години
Накалпав ..Й вълната му пречела
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 35По твоята логика утре и ако арабите спрат петрола и ще косите на ръка ли :) Или ако западните фирми си приберат тракторите, ще ореш с коня ли :) На какъв се правиш точно ?Имаш частен бизнес търси си ,къде да изнасяш стока, а не да обиждаш съгражданите си. ИТ сектора не ти е виновен ,че неможе да си намериш пазар, зашото си изостанал и чакаш от небето да ти дойде всичко. Всеки ден хиляди фирми рекламират и търсят пазари. Ти да не си по умен от тях.
35
0
 
6
 
! Отговори
МногоВъзможности преди 2 години
Най-добрите топли завивки и зимни дрехи се правят от вълнени тъкани. Вълната може да обработва до прежда или филц. Китайците могат да изкупуват вълната.
34
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 35Виждам кой е отпадака. Ит сектора си работи и наема всеки ден стотици хора. А вие само рввете... искаме пари , искаме пари .Ами хубаво ама ние отпадъците НЕ неискаме да ви даваме:)) Твоята вълна или Рози въобще не ме интересуват. Нито вълна ям, нито рози. Като искате да сте играчи работете, а не само да хленчите. Онзи ден турци идваха в съседна фирма да търсят стоки . Хората обикалят света и предлагат и търсят. Ти като искаш реви си... се там
33
3
 
7
 
! Отговори
Саt преди 2 години
При Бойко държавата направо е загинала, изчезнала, няма я, изпарила се е!! Тоз само за пари говореше за някакви несъществуващи 'магистрали'. Уот да фак? На същия хал са и розо производителите и кой знае още кои производители и какво!Чакам следващите..

Спонсорирани публикации