Мъж от Ню Йорк прелетя океана, за да учи каба гайда в Родопите

Чул звука на инструмента и почувствал магията
70

Математик от Ню Йорк от три месеца се учи да свири на каба гайда от известния родопски гайдар Петър Янев. 34-годишният Матю Паркс е в Родопите и усвоява майсторлъка с ежедневни уроци, като същевременно работи дистанционно. Вече говори и малко български.

В Ню Йорк Матю Паркс най-напред се записал на български хора. Чул звука на каба гайдата и почувствал магията, влюбил се в инструмента. Започнал първи стъпки с негови приятели и под ръководството на Кирил Кетев. Той го насочил за обучение в България при известния гайдар Петър Янев.

Така Матю решил да научи и български. Уроците по каба гайда са ежедневни вече от три месеца.

Паркс е за първи път в България. Освен, че се учи да свири на инструмента, той попива и от българската история.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На какво да учи каба гайдата?
33
0
 
0
 
! Отговори
Евала, Ганьо преди 1 месец
До Анонимен, всичко ти е ясно на теб ;)
32
0
 
8
 
! Отговори
готин преди 1 месец
Едва ли си даваме сметка как останалият свят възприема българския фолклор. Впрочем нищо чудно, ние сме му свикнали, дето се казва... Но за чужденците народната ни песен и танците са нещо изумително. А японците /четох някъде/ смятали, че българите, като станат сутрин, излизат на зелените поляни, ядат кисело мляко и пеят народни песни! Човекът е прелетял океана, за да я види, чуе и да я научи тая българска гайда, можем само да се радваме и да се гордеем...
31
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
в САЩ раздаваха по 600$ на седмица на безработни покрай короната, и така вече 1 годиниа. Един познат ми се похвали че не е работил една година и е спестил 15000$.Та и тоз така, видял, чул и решил да се разходи че му е доскучало от Ню Йорк. Ходих там 2004 и 2017 и нищо особенно, голяма смрад, хора тълпи, мръсно. За туристи става, за живеене не ... о и наемите бяха $3500 на едностаен в Манхатан, наем гараж 500$
30
0
 
4
 
! Отговори
какво толкова преди 1 месец
имал пари и време човекът да си го позволи това удоволствие да се учи да свири на интересен за него инструмент и ей го на дошъл в родопите. какво толкова му е странното. въпрос на стандарт на живот и лични интереси.
29
2
 
1
 
! Отговори
От бореца преди 1 месец
Имаме единствения човешки фолклор, от хора за хора , другото по света с претенции за автентичност, са най - вече гротескни имитации на животни, чапли, щрауси, паяци и разни видове гоооведа, а в Африка откровенно разгонени мамуни, е, и?!?!?!
28
0
 
11
 
! Отговори
м дааа преди 1 месец
Похвално, и тъжно на фона на заниманията , с които си запълва свободното време обикновенния българин- поркане, оплакване , плюене по съседа дет му е паркирал на мястото и все подобни пълноценни дейности.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм играл народни танци в 1-ви и 2-ри клас, после се записах на бойни изкуства и ги отписах :) За нас е напълно естествено да не се трогваме от нашата народна музика, обаче чужденците слушат и гледат с отворена уста, просто уникално :)
26
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам как съм живял без тази новина.
25
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей това е една хубава и позитивна новина, на фона на останалата простащина с която ежедневно ни заливат в тоя ( и не само) сайт!!!
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До От борецаНе е само гайдата братле, на Запад като чуят народна музика, все едно се докосват до Господ, уникални сме в това :) Имаме фолклор който е много различен от останалите, с една дума уникат :)
23
4
 
5
 
! Отговори
От бореца преди 1 месец
Когато Родопите прелетят океана за да учат каба гайда при мъж от Ню Йорк, това ще бъде новина !!!
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на братлето янки, знае къде да гледа :) Иначе има само 2 народа с гайди - ние и шотландците :)) Разбира се имаме много по добри умения от Уилям Уолъс :)
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бареков може да го научи да свири на кавал.
20
2
 
40
 
! Отговори
blah преди 1 месец
Евала! Освен гайдата, историята и езика ни е научил! Ама като ви чета простотиите под статията чак срам ме хваща. Ей точно затова сме все бедни, нямащи и на последно място по всякакви критерии - защото сме разединен народ. Не стига че никой по света не го интересува малката ни държава, ами като все пак се намери някой да дойде, една добра дума няма да кажем за него. И аз съм *** - щото си губя времето да ви го напиша това, като знам че файда няма.
19
7
 
2
 
! Отговори
New Yorker преди 1 месец
Сигурно ще създава партия , в Америка са само две . А може да оглежда района за строеж на летище , нали чакаме за новите Ф-35
18
8
 
5
 
! Отговори
Нелегален преди 1 месец
Американците са шпиони. Ако беше от нашите северовасточни "приятели", щяха да го именуват "разведчик", демек разузнавач. Та тъй стоят нещата.
17
2
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
До Анонимен 6 да има!! СИДНИ АВ$ТРАЛИЯ ПО ИЗВЕСТЕН КАТО ВАРГ!
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Честито Възнесение Господне - Спасовден!
15
6
 
8
 
! Отговори
Анализатор преди 1 месец
Знае човека къде да дойде,ако беше отишъл в россията щеше да надува гайди с терпентин и одеколон,докато черния му дроб стане на кайма от поррканне,и да гризе кабелите на колите,за да не умре от глад,абе друго си е в Европата и на запад от рушката кооччинка!