От Малта до живот в бобовдолското село Големи Фуча заради любовта

Кристина и Антон се срещнали за първи път през 2014 г.
11 юни 2021 17:45, Петя Славова
74
От Малта до живот в бобовдолското село Големи Фуча заради любовта
Снимка: Кадър, БНТ

Любовта доведе жена от Малта в бобовдолското село Голема Фуча. От няколко години Кристина е избрала спокойния живот на село, вместо забързаното ежедневие на пренаселения остров в Средиземно море.

Кристина Валлетта за първи път идва в България през 2014 година, на гости при сегашния си мъж Антон. Тогава, освен в мъжа си, се влюбва и в нашата страна. След първото си идване е впечатлена от красотата на българската природа и се връща няколко пъти.

"Дойдох за първи път в Банско, където той работеше инструктор. Впечатли ме много красотата на планината Пирин и си казах "ще се върна и ще живея в България", споделя пред БНТ Кристина Валлетта.

Тя решава да напусне пренаселена Малта, след като в няколкото си идвания в България успява да обиколи голяма част страната ни. Намира своето място в спокойствието на българското село.

"Впечатляват ме много старите села, които са ми много на сърце, като ми е мъчно, че няма много хора и селата изчезват", допълни Кристина Валлетта.

Български език започва да говори още докато е в Малта, където имала приятели от България.

"Не съм взимала никакви уроци, всичко каквото знам съм учила сама. Мисля, че се справям добре, защото чета и пиша на кирилица. Това е един от най-красивите и стари езици на света", добави Кристина Валлетта.

В бобовдолското село Голема Фуча, Кристина открива своя рай заедно със съпруга си и малката си дъщеря, която кръстили на Света София. Местните помагат на малтийката, учейки я как сама да си отгледа биологично чисти плодове и зеленчуци.

"Тази година съм съдила праз, лук. Има люти чушки, пипер, домати. Ще добавим нататък боб, грах и всичко каквото ядем. Природа, чист въздух, какво може да искаш повече. Направо мечта!", каза още Кристина Валлетта.

Природата и чистият въздух са чудесно място да расте едно дете, казва Кристина. В бъдеще, когато порасне обаче малката София, нейната майка иска тя да обича, както красотата и спокойствието на България, така и малкия пренаселен остров в Средиземно море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък бях в пренаселена Малта за 4 дни у я предпочитам пред *** и безхаберна България.
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"съдила праз, лук"Не знаех, че можеш да заведеш дело срещу праз и лук. Това да не са прякорите на някои черноморски мутри?
41
0
 
3
 
! Отговори
malart преди 2 години
Не схванах какво е вълнуващото в тази история? Че детето се казва Света София?
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГошоСъвсем нормално е да са зареждали там, зареждали са също в Куба, Бразилия, Колумбия, Венецуела и т.н.... :)) Малта е малко островче, само камъни има там, бивша британска колония, не ми ги хвали ако обичаш :)
39
1
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До Не е сериозно...Това го правеше ,Аерофлот зареждаше в Малта при полетите до Африка
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Секнах модчето, не съм удобен :))
37
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Не е сериозно...Малта е бивша британска колония мен, какви руски самолети са зареждали там :)))) Все повече се убеждавам, че бай *** е жив :))
36
1
 
1
 
! Отговори
СЛЕД десет ГОДИНИ... преди 2 години
До СЛЕД ПЕТ ГОДИНИ . . Ееее........ще Остиска!
35
2
 
1
 
! Отговори
До 28, cfh преди 2 години
До cfhАааа, ти недей сега така; те пък може да искат да се сАдят в съда, не им отнемай тази гледна точка върху нещата. На мисирките точката...
34
3
 
10
 
! Отговори
Не е сериозно... преди 2 години
Малта вече е историческа майтап работа. Няма това значение, което имаше в миналото. Когато бяхме млади.В ЕС са само, за да не вземе Русия да зарежда и акостира/приземява там кораби и самолети. Нито изповядват "европейски ценности", еле пък "атлантически".
33
2
 
20
 
! Отговори
Добре ли сте?! преди 2 години
Малта? Модел за българи?!Ако ще си сменяте родината, този остров, насред Средиземно море, е последното място, където искате да работите.Там се ходи, за да си харчите парите. Щото е относително евтино. Пари там няма да спечелите.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опитваш се нещо да направиш ли *** :)) Иначе за модчето дето се оплаква че е насухо, бих му препоръчал Бургас, там жените не са толкова надути колкото варненки :))
31
4
 
10
 
! Отговори
СЛЕД ПЕТ ГОДИНИ . . преди 2 години
След пет години да видим какво ще и бъде мнението . Ако остиска до тогава . . .
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на момичето!!!
29
1
 
14
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Де да можех и аз да си намеря такава мацка :). Несериозни са, все попадам на греди.
28
5
 
11
 
! Отговори
До Шуши преди 2 години
Отиди до Малта да видиш.И най-вече опитай да шофираш. Всеки има кола, територията е много малка, пътищата тесни.20 км колкото е горе долу от единия до другия край на острова може да отнеме часове. Освен това Малта е доста по-рсзвита икономически от нас. Та движение има. Нищо общо с някой заспал туристически остров, където е оживено 4 месеца годишна
27
1
 
32
 
! Отговори
cfh преди 2 години
Всичко хубаво, добре написано...ама неграмотно!! Не знам докога разни списвачи по интернет медии ще пишат неправилно думи??!---- "Тази година съм сЪдила праз, лук..." Думата е "сАдя"-"сЪдил-сАдила-сАдили"....Не вярвам да сте искали да кажете, че жената е завела дело срещу праз и лук?!?!? Ограмотете се, ***......
26
2
 
12
 
! Отговори
Хипиленд преди 2 години
До хипи - така е хипи. Дето има една повеля в Кольомбия "Господ създаде земята ни толкова хубава, че за да не завиждат останалите я насели с лоши хора"
25
10
 
8
 
! Отговори
Саксофонов преди 2 години
Догодина по това време ще стяга куфарите. Бас ловя.
24
4
 
54
 
! Отговори
хипи преди 2 години
Малта не е нищо особено. Камъняк и пущиняк. Българската земя е златна *** българите смотани не я оценяват.