Очаква се днес да приключи претърсването край Шабла

Ще бъде ли открита черната кутия на разбилия се МиГ-29?
12 юни 2021 09:46, Елка Василева
20
Очаква се днес да приключи претърсването край Шабла
Снимка: БГНЕС

Очаква се до края на деня да приключи издирвателната операция край Шабла. На 9 юни по време на учебни действия български изтребител МиГ-29 падна в морето, при което загина пилотът Валентин Терзиев.

Още по темата

Следобед се очаква да приключи претърсването на предварително отбелязания периметър в морето, като там се очаква да бъде открита и черната кутия на самолета, предаде БНТ.

Претърсването е сериозно техническо предизвикателство. В акцията участват кораби на Военноморските сили. Безвъзмездно с техника и специалисти помагат две частни фирми и Институтът по океанология към БАН. Те имат техника за оглед на обекти на голяма дълбочина.

Изключително важно е черната кутия да бъде открита до 10 дни, за да не бъде увредена информацията в нея. Очаква се на рекордера да има разговори, които да изяснят причините за инцидента.

След намирането на останките ще се наложи влизането на водолази под водата. Очакванията са фрагментите да не са особено големи предвид тежкото разбиване на машината.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Моля преди 2 години
Очакват на записа в кутият да се чуе взрива и нищо повече. Какви разговори, какви пет лева?
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радара е спрял да работи в 00.43 часа и за туй самолета се е изгубил без ориентир,въпреки,че пилота е съобщил за изпълнението на бойната задача,но не по радара нали за връзка с щаба.
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом дават "отбой" значи генералите замитат следите на безотговорността, безхаберието и разрухата в армията. Фигуранта повлече крак и сега човек не може да се размине от генерали в политиката - призидент, премиер, парламент - пълна генералска хегемония !
13
1
 
2
 
! Отговори
аз преди 2 години
За радари незнам но парите дето са да дени за твоето образование за били излишни.
12
0
 
1
 
! Отговори
Видими резултати.... преди 2 години
Защо нямаме радари ? Как се изхарчиха парите ???? ....а пари имаше !!!! Ревизия !!!!!
11
6
 
18
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Вероятността да е неизправност е нищожна-клони към 0,001, но идеята е малкото останали МиГ29 да ги нарежем, както ЦарО наряза ракетите СС23, щото видиш руската техника е тотал щета, и гледаме с възхита към свръх модерните Ф16ки на по 50години.Самолета е СВАЛЕН, ама няма да ни го кажат, щото Гео(Й)политика.Светла му памет на Валенти Терзиев.Падна жертва на тия катили.
10
2
 
4
 
! Отговори
Момо преди 2 години
Поздравления за ПВО-то, а летците да се упражняват повече!
9
4
 
16
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Кутията са я намери отдавна но лъжат, че не са за да прикрият случая
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мишената е отвърнала на огъня.
7
0
 
22
 
! Отговори
до 1 преди 2 години
Те нямат морални кодекси. Колко пъти сме ставали свидетели на статии, в които не казват нищо конкретно, а трябва точно нещо конкретно да кажат, но го казват без никакви значение за читателите. Пресен пример - от 12 проби сирене, само 3 са с мляко. Нито кои са тестваните производители, нито марки, нищо. Ходи разбери. И тука така - фирмите. После що сме 112 по свобода на словото. Е заради е такива пишман журналисти, преводачи и преписвачи с правописни грешки.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пво са си свършили работата. В десятката.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо няма да намерят .Другите са ги изпреварили.
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е море. Само хора незапознати с морето може да вярват, че за 3 дена ще намерят нешо. Изобщо незнаят, къде е паднал . Съответно в това огромно море може и месец да го търсят. Само предполагат някакви неща. Не знам как 2021г с всички технологии и GPS губиш цял самолет...
3
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това да нямаш радарно покритие на териториалното си море в 21-век и при наличието на GPS с точност 1 м да не знаеш къде точно е паднал самолета, ми се струва някаква фантасмагория
2
0
 
24
 
! Отговори
лъжливи мисирки преди 2 години
Първо разправяхте че кутията трябва да се намери до 4 дена, фуражките не успяха за 4, сега им отпуснахте 10. А като не намерят и за 10 нищо какво ще правим?
1
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туй медиите кви сте смешни лицемери. Цял ден правите реклама на Гришо, който е частен играч. А на фирмите които дават оборудване за стотици хиляди безплатно, за да се търси човек ... казвате ФИРМАТА.Селскии манталитет . Преразгледайте си моралните кодекси на медията