След Brexit: Трябва да имаме едно наум при пътуване до Великобритания

"За първите три месеца на пандемията 300 000 души бяха влезли в България", каза Весела Чернева
14 юни 2021 18:53, Ния Христова
31
Великобритания гони 15 000 българи вследствие на Brexit. Тези хора губят право да пребивават в страната с цел работа и обучение, а ако останат там рискуват да бъдат депортирани след 30 юни. Какво ще стане с нашите сънародници във Великобритания и трябва ли да са изненадани от случващото се?
 
"Не мисля, че българите трябва да са изненадани. Имаше кампания повече от 2 години за регистрация за всички европейци, които живеят във Великобритания. След Brexit идеята за свободно придвижване на хора с капитали, която характеризира общия пазар на Европейския съюз, вече не важи на територията на Острова. За всички българи, които са там, беше ясно, че трябва да придобият уседналост. Оттук нататък всеки, който пътува до Великобритания, трябва да има едно наум, че кратки пътувания са добре, но дългосрочни ангажименти и работа - със сигурност ограниченията ще бъдат много големи", каза зам.-директорът на Европейския съвет за външна политик Весела Чернева за ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според нея една от причините за Brexit e, че британците не са искали източноевропейци да се заселват на Острова.
 
"Миналата година правихме проучване и за първите три месеца на пандемията 300 000 души бяха влезли в България. Към края на юни голяма част от тях се бяха върнали там, където работят. Бяха останали около 80 000. Това е доста голяма група, която е добра възможност за българската икономика", добави Чернева.
 
И подчерта, че повечето, които са заминавали за чужбина, са хора без семейство и деца, както и студенти.
 
"В момента, в който едно семейство се установи, децата започнат да учат, адаптират се към средата, е много трудно да се върнат. Коронакризата беше някаква възможност. Освен българския работен пазар, най-големият бенефициент от такова движение биха били по-малките общини. Онези градове, които видяхме, че опустяха пред последните години и които имат нужда от млади хора", посочи зам.-директорът на Европейския съвет за външна политик.
 
Тя смята, че Европейският съюз в момента се намира в повратна точка.
 
"Освен че пандемията и възстановяването от нея е сериозно предизвикателство, знаем, че в Германия има избори, краят на ерата "Меркел". Догодина ще има и избори във Франция. Все пак Brexit не успя да нанесе същинска пукнатина, защото 27-те обединиха и останаха като една в преговорите за излизането на Великобритания. Това показва, че ЕС има гръбнак", допълни Весела Чернева.
 
И цитира проучване, което показва, че 49% от германците смятат, че Европейският съюз вече не работи добре.
 
"За тях основният проблем бяха ваксините. Те казват: "Ние произвеждаме ваксини, а пък няма достатъчни за нас." За тези големи страни това понякога наистина е предизвикателство. А българите са много еврофилни и подкрепят ЕС. Над 60% е подкрепата, но същевременно казват, че биха искали да видят повече интеграция, фискална солидарност. Но от друга страна, когато ги попиташ коя страна е вашият съюзник и трябва да бъде близък партньор - над 70% посочват Русия, а над 60% казват Китай", коментира Чернева.
 
Тя каза още, че санкциите ни, наложени по закона "Магнитски", не са изненада за ЕС. Весела Чернева добави, че снимката на Борисов с кюлчето злато и банкноти в чекмеджето е обиколила европейските медии.

31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
филофоб преди 3 седмици
До: номер 29 (англофоб) Светът не е така черно-бял, както ти се привижда.Светът има 50 нюанса сиво, и още толкова цветни.Англия няма да пропадне, това е сигурно.Това обаче не означава че е някакъв рай, в никакъв случай!Там всичко им е наопаки, не само лявото движение на колите.Е, и други държави имат ляво движение, като Япония например, но японците са идиoти.Както повечето азиатци. Само азиатци ядат сурова риба и прилепи.Ако гледаш на икономиката обаче, няма да пропаднат.
29
11
 
15
 
! Отговори
Англофоб преди 1 месец
Умряли са европейците да ходят в дъждовната смотана Англия. Там се тикат само пакистанци, българи и поляци. Най-якото е, че от сега нататък Англия ще е в изолация и ще върви само надолу икономически и политически. Англетата дадоха на тепсия на Германия и Франция пълен контрол над Европа - мечтата на Хитлер и Наполеон се сбъдна без един пушка да гръмне. Найс.
28
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето ве стигнахме ги европейците. Преди нас не ни пускаха в Англия а сега и европейците не ги пускат там :))))) Кой каза че няма да ги стигнем ? Скоро така ще стане и със стандарта на живот ;) Пък дали ние напред или те назад кво значение има ?Важното е да ги стигнем :)
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква бpитанска империя. Британската империя се разпадна още 50-те и 60-те години. Не без помоща на САЩ на които предпочитат да се кланят британските пудели вместо да са пълноправен член на ЕС
26
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
7, англичаните са зaдници с остаряло имперско мислене, само искат да взимат и нищо да не дават, а ако всички изповядваха такава философия човечевството щеше да се саморазруши. Затова излязоха от ес. Добре че не всички са като тях.
25
4
 
8
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 1 месец
Съюзници... Като са ни съюзници защо ни ни одрусаха над 2 милиарда за самолети с дизайн 73г. Защо не ни ги дадоха, като "лошите" руснаци на преференциални цени, като за съюзник? Защо ни накараха да си нарежем руските ракети - нали сме съюзници? Кой иска слаб съюзник? И нали щяхме да ги заменим с MLRS ама се оказа, че и тази система не е на цена по руски и си останахме с приказките. Сега очевидния план, е като изместят границата на НАТО до Беларус и Украйна ние тук да се окажем на пънгара.
24
3
 
7
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 1 месец
Да построят паметник на тези, които са бомбардирали страната ни там където са убивали цивилни. Защо те не си сложат те паметник на незнайния пилот талибан в Ню Йорк до угарките от кулите близнаци та да покажат, колко са отворени и как мъртвите не са им врагове? Защото не са толкова тъпи, че да се правят, че дъжд вали когато ги препикават. Някъде назад в историята Българите са станали явно неграмотни и без достойнство щом позволяват това.
23
4
 
8
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 1 месец
70% ми се виждат малко занижени. Дори тези, които целуват американски зад.ници когато съм ги питал какво не харесват на руснаците почват да мотолевят, че те били готини, ама правителството им. А не се усещат как се гаврят с тях. Да ти оставят пенсионерите да нямат парно и да са на хляб и кисело мляко, а през това време да ти говорят за щастливи свине и кокошки за да се подчертае, че свинете им живеят по-добре от БГ пенсионер работил цял живот за България.
22
4
 
3
 
! Отговори
До Уилям Лолъс преди 1 месец
Не само Шотландия, а и Ирландия! Също Каталуния няма да бъде вече копирана територия, а може и Баските да се позамислят в Испания и Франция... Принципно и в САЩ има доста испаноговорящи и чернокожи, които има върху какво да се замислят...
21
4
 
14
 
! Отговори
Да живее Британия преди 1 месец
Въпреки, че британия всячески подпомага османската империя и дори транспортира със своите военни кораби частите на Осман Паша съм склонен да приема до някъде, че ако не беше британия с некадърните си военни съветници може би Турция щеше да има шанс за победа. Разбира се не бива да се забравя как британските пилоти, а и американските такива смело са защитавали родината си над София бомбардирайки тежко въоръжените жени и деца укрили се в мазетата под свойте домове.
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Връщат ни част от ромите да си ги интегрираме...
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 16. Прав си. Самотщ така пиши и просветлява. Много млади не си знаят историята.
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До3. Не си подготвен да мислиш по тази политика на Англия. Англичаните на острова си искат да са хем в Британската Империя хем и да дърпат от благините на ЕС. ДА но ЕС нежелае това. От друга страна и ЕС неможе да лапне цялата Британска Империя. Няма капацитета. И разделянето с договор бе най добрия вариянт.
17
2
 
5
 
! Отговори
от Лондон преди 1 месец
Общо стават три наум. Ние имаме две, вие като идвате.
16
8
 
13
 
! Отговори
До Уилиям Уолъс преди 1 месец
"Англия винаги ни е била враг" .... Много си заблуден и промит. Благодарение на огромния дипломатически натиск от страна на Великобритания България е обявила Независимост и това е било прието от Европа! Русия тотално се е опълчила на идеята! Британците са ни поощрили и са "обработили" лидерите на цяла Европа да застанат на страната на българите. Само с Австрия не са успели но там са първи братовчеди с Руския Император, така, че е обяснимо.
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази жена е възпитаник от социализма. Кариерата и е протече във външно и се изгради , като русофил да се кланя на Москва. Никога не е защитавала интересите на България по вънната политика. В консулските служби винаг назначаваха чиновници от бившия СССР. На много българи им смазаха живота, пречеха им, завиждаха им. Самите те бяха лакеите на Московската полиика. Запада го знаеше и и чиновниците м изпадаха в недоумение от омразата им срещу сънародниците си.
14
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лъже ,че 70% подкрепят Русия. Тия проценти са нищожни. Само манифестират , че поткрепят Русия. Освен да е питала арменци, грузинци, беларусци, гагаузи, черкези, сириици, авганистанци. Има и такива в Българив. Та и китайци.
13
2
 
10
 
! Отговори
Lora преди 1 месец
До Анонимен 11Мигрантите имат специален статут в зависимотс от това от къде са. Голяма чат от тях ги депортрат. Оставаттези, които олучват право за престой. Във Великобритания всички българи са мигранти, но те не депортират есички, а само тези, които не са получили статут на уседналост.
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Продължение на коментара ми номер 7. И как ще се оправим ? Като " изберем" др Борисов бившата комунистическа мутра ли? Па да си чеше крастата,че ни " управлява" ли? Хайде събудете се вече! Този човек е СТОПИРАЛ Да се развиват нещата в бизнеса в България с години! " Управлявайки" както беше през социализма! Вече сме демокрация! И стила му на управление от мутренските времена,нямат почва днес! Новото дойде и от нас се иска,просто да излезем и гласуваме! Нищо друго!-:)
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Тези хора губят право да пребивават в страната с цел работа и обучение, а ако останат там рискуват да бъдат депортирани след 30 юни."Мигрантите защо не ги депортират те нямат право да с ЕС, а вместо това ги хрантутят за наша сметка? Все едно сме длъжни да отглеждаме тайките на третия свят.