БАН: Стопяваме се до 5 милиона души население до 2040 г.

Една четвърт от населените места ще бъдат обезлюдени
15 юни 2021 14:00, Елка Василева
626
БАН: Стопяваме се до 5 милиона души население до 2040 г.
Снимка: архив, БГНЕС

"Северозападна България, ареала около Сакар - Странджа, района около Краището и Централна Стара планина - това са традиционно ареалите с най-активни процеси на депопулация", каза пред БНР доц. Надежда Илиева от БАН за най-новото демографско изследване на населението у нас - "Регионални демографски дисбаланси в България" и какви са прогнозите за обезлюдяването в следващите 20 години.

"Става дума за целия район на Централна Стара планина, без Велико Търново, като район на обезлюдяване. Според изследването ни до 2040 година населението ни ще намалее до 5 млн. - 5 млн. и 200 хиляди души, а около една четвърт от населените места ще бъдат обезлюдени. При тези с до 20 души население този дял достига до 37 на сто", каза доц. Илиева.

Още по темата

Тази група населени места става преобладаващи за страната - това е понятието демографска пустиня. До 2040 година 69 на сто от територията на страната ще са заети от тези територии.

В следващите 20 години ще останат само отделни острови - столичният град, пловдивско-пазарджишката агломерация, основните урбанизационни оси - Бургас и Варна също, поясни доц. Илиева.

Според нея естественият прираст няма да може да компенсира намаляването на броя населението.

"През следващите десетилетия борбата ще бъде за население. Ще оцелеят тези градове, които привлекат население", прогнозира Илиева.

По думите ѝ последните години смъртността у нас е приблизително 15,5 - 15,9 промила, докато през 2020 година имаме вече смъртност около 20 промила. Доц. Илиева посочи, че очевидно тези завишени показатели са заради пандемията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


626
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
461
7
 
4
 
! Отговори
Анти-ФАКТ преди 2 години
Говориш и мислиш глупости това е нормален процес на саморегулация на популацията. Дори 1 милион да стане населението България няма да изчезне. С такава малка териториална площ от 111 хиляди кв. километра - населението трябва да е компактно между 2-3 милиона на простите хора да не се позволява да се плодят и да създават жалки себе-подобия на *** безделници живеещи на социални помощи.
460
6
 
7
 
! Отговори
АБЕ БРОЙКАДЖИИ преди 2 години
Деца се правят лесно, ама после кой ще ви ги гледа ЖЕНИТЕ НЕ ВЕЧЕ НЕ СА ЖЕНИ и НЕ СТАВАТ за Майки, съпруги, домакини. Важното е НЕ БРОЙКАТА А ДА ИМА НОРМАЛНИ ГРАМОТНИ ОБРАЗОВАНИ И РАБОТЕЩИ ХОРА С ЦЕННОСТНА СИСТЕМА ЗА ЗДРАВО СЕМЕЙСТВО, А НЕ на модерни свободолюбиви фанатични арогантни феминистки, мързеливи кифли ставащи само за платени секс кукли.
459
6
 
4
 
! Отговори
Факт преди 2 години
От тия 5млн.-2млн.българи.България НЯМА да дочака 2050 година...За да оцелее са необходими такива мерки,дето няма кой да ги предприеме.
458
3
 
3
 
! Отговори
минувач преди 2 години
Тази инфо на БАН е с хората ИЗВЪН България!Тук към споменатата дата, ще са 4.4млн., от който: 1.5млн. пенсионери, 500к деца, 1.5к "***" и ок.1.2к българи и 200к други., т.е. >ц<.. ще са повече от българите
457
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разделяй и владей. Не слушаш ли? Санкции и Магнитски ..
456
4
 
11
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
Истината е, че света се управлява от нации над 50 млн.. Като не им достига население си внасят, култивират го и пак са най големите. Икономика и просперитет се прави с потребление от население, супер да си като няма на кого да го продадеш или го купят 100 човека каква полза. Сърдят се по долу, но истината за сега е, че раждат жените, а прекаления феминизъм ни доведе до тук.
455
5
 
5
 
! Отговори
истината преди 2 години
Честно казано като ви гледам по улиците май е за добре.
454
3
 
11
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Споко драги българи , вашите жени като не им се ражда на нашите им се ражда . И след време ние ще сме господарите на тази земя. Живи и здрави.
453
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не думайте! И това след 12 години просперитет под ръководството на гениалния Борисов? Не може да бъде.
452
2
 
6
 
! Отговори
До 528 преди 2 години
Е кои сме ние,та чак й диктат да й налагаме?Като иска да си гледа котки нейн си проблем. Баща й и майка да му мислят, щото вместо внуци ще се радват на котенца.
451
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Анонимна ти я кажи баща ти как те е гледал. Едва ли те е наритал на 16 да работиш. Още от там като почнеш. Все мъжете ви дават и пак недоволни.
450
8
 
5
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
До 521 - има предостатъчно, дето ще се размножат. Дори и прекалено много са тези. Така е направила природата. Затова оставете жената да си избере дали да прави кариера, или не. Всичко друго е диктат, и примитивно мислене.
449
0
 
8
 
! Отговори
someone преди 2 години
Бг още след 1990та е фалирало , при разрушен индустриален капацитет няма от къде да чакаш работа , освен като продавач или чистач, тук там някой е програмист или аутсорсва , но това не е достатъчно.Процеса е необратим , а най-страшното предстои , защото *** стават все повече ,не зачитат нито закони нито правила, мразят и държавата ни и самите нас.
448
6
 
5
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
Основно във висшата власт, пък не само там, са мъже, не преиначавайте и не ми навирайте в очите няколко имена, много добре знаете, че това са по-скоро изключение! А за по-предишния - и ние не искаме брак с подобни на вас, ясно?
447
7
 
6
 
! Отговори
До 521 преди 2 години
През оная работа ми дали някой е успешен или не.Аз гледам само мен си.Ти злобееш срещу мен, без изобщо да ме познаваш. Друг въпрос е какво се разбира под успех-наскоро правихме среща на курса от университета-20 години от завършването. Ами има поне десетина жени още неомъжени вече по на 44-45 години,всички с добра кариера. Ама никоя не дойде на сбирката,щото ги е срам,че са неомъжени и нямат деца.Тя една жена няма ли деца,ако ще и президент да стане,пак не е успешна.
446
3
 
2
 
! Отговори
Only fans преди 2 години
анонимна ти пък акъл нямаш за 2 стотинки с тия въпроси. Почти всички пари се въртят около жените и даже не става въпрос за Маргарет Тачър Хилари Меркел Урсула или даже Бритни. В момента даже айти сектора коментира че на вас ви е по лесно да си продавате прашките през интернет отколкото да се занимавате с математика.
445
7
 
5
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
До момчето 0 я ми покажи къде точно командват жени, ама точно по страни, президенти ли са, директори на стратегически предприятия ли, що ли? Защото са само мъже, затова ли не спряха и в нашия век дори ни войни, ни ужасяваща беднотия, ни шокиращо неравенство и край няма да изброявам? Ами миналото, жени ли са управлявали, че всеки е гледал поне един филм с невиждани кланета, невъзможна беднотия, а, жените ли командват - стоели са у дома и са раждали, е, много ли е било добре тогава?
444
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До вчера всичко женско се кланяше на дебелите вратове с джиповете. Сега на мода дойдоха електричките, много малко могат да си ги купят. И пак кокошките започнали че никой не ставал. Спрете да мислите за пари и не се подчинявайте на дебеловрати като почти ви заплашват, особено като ме можете да си платите сметката! Тръгнала на дискотека преспала с охраната и колегата му на сепарето. После никой не ставал. Глупави пикли!
443
2
 
8
 
! Отговори
До 519 преди 2 години
Прав си-това са стари чанти.Не моми.
442
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моля ви, престанете да казвате на недевствени, неомъжени, еманципирани и бездетни женички "стари моми"! Може и да са стари, но не и моми! Такива женички отдавна не са девствени!