БАН: Стопяваме се до 5 милиона души население до 2040 г.

Една четвърт от населените места ще бъдат обезлюдени
15 юни 2021 14:00, Елка Василева
626
БАН: Стопяваме се до 5 милиона души население до 2040 г.
Снимка: архив, БГНЕС

"Северозападна България, ареала около Сакар - Странджа, района около Краището и Централна Стара планина - това са традиционно ареалите с най-активни процеси на депопулация", каза пред БНР доц. Надежда Илиева от БАН за най-новото демографско изследване на населението у нас - "Регионални демографски дисбаланси в България" и какви са прогнозите за обезлюдяването в следващите 20 години.

"Става дума за целия район на Централна Стара планина, без Велико Търново, като район на обезлюдяване. Според изследването ни до 2040 година населението ни ще намалее до 5 млн. - 5 млн. и 200 хиляди души, а около една четвърт от населените места ще бъдат обезлюдени. При тези с до 20 души население този дял достига до 37 на сто", каза доц. Илиева.

Още по темата

Тази група населени места става преобладаващи за страната - това е понятието демографска пустиня. До 2040 година 69 на сто от територията на страната ще са заети от тези територии.

В следващите 20 години ще останат само отделни острови - столичният град, пловдивско-пазарджишката агломерация, основните урбанизационни оси - Бургас и Варна също, поясни доц. Илиева.

Според нея естественият прираст няма да може да компенсира намаляването на броя населението.

"През следващите десетилетия борбата ще бъде за население. Ще оцелеят тези градове, които привлекат население", прогнозира Илиева.

По думите ѝ последните години смъртността у нас е приблизително 15,5 - 15,9 промила, докато през 2020 година имаме вече смъртност около 20 промила. Доц. Илиева посочи, че очевидно тези завишени показатели са заради пандемията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


626
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
381
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До бълраска ...- това е пазар, какввото се търси, това има. Не оправдавам разбира се, кифлите. За всяко нещо си има умереност, а не както един господин искаше да затворим жените като безгласни букви, това е крайно и до нищо няма да доведе. Буда е казал - най-правилният път е средният.
380
3
 
5
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
Има златотърсачки, защото има и балаааааамурници. То е нещо като телефонните измамници. Защо обвинявате само жените, не ми е много ясно. То и *** няма и една да има, ако няма кой да и плати. А за раждаемостта - да има деца този, който може да ги издържа, всичко друго не е сериозно. Ама как ще стане, явно е страшно трудно.
379
1
 
11
 
! Отговори
Пренаселено ужас Соф преди 2 години
КОШМАРНО Е В СОФИЯ - МНОГО ХОРА няма места търсят се апартаменти и места за коли. Определено ще е добре да е по-малко и компактно населението.
378
5
 
2
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
До до 448 - първо, не съм сама, имам дори внуци. И второ - намерила съм си мъж, нито той ме командва, нито пък аз него. И престанете с елементарните си заключения и нападки, а коментирайте без да критикарствате. Досега най - много харесах коментара хора, осъзнайте се.....
377
4
 
6
 
! Отговори
Бълраска ШундаБадура преди 2 години
Като всяка бадурска кифла иска лукс, пари, екзотични екскурзии и удоволствия, да се фука във фейсбука. Да има спонсор мъж, който да я издържа нея и нейните любовници. България е пълно с ловджийски на мъже златотърсачки средният профил на хищницата самотна майка с 1-2 деца търсеща жертви мъже да употребява като паяк черна вдовица. Жени обявяващи се за независими с безбрачни деца живеещи по съжителства и отворени безразборни връзки издържани от група мъже. В този капан мъжа не може да има свои.
376
3
 
4
 
! Отговори
лили преди 2 години
До жената - че нали сета вие командвате, то виждам как е цъфнал света с нескончаемите си конфликти, с чудовищното неравенство и пр. Всъщност в това цитиране на евангелието виждам следното - понеже повечето от мъжете сте длъжни да се подчинявате на някой шеф, остава ви в къщи да сте господари и поне малко да се почувствате значими. А по темата - далечните прогнози често са грешни. Едва ли ще се затрием поради ниска раждаемост, а поради други причини, колкото искате има такива.
375
3
 
4
 
! Отговори
До 452 преди 2 години
Къде ги видя тия много хора в София?Да има много автомобили, но това не означава, че има и много хора. Напротив-София е доста пуст град в сравнение с Атина или Истанбул.
374
7
 
7
 
! Отговори
ДОБРА НОВИНА преди 2 години
Хора осъзнайте се НАИСТИНА ще е най-добре на всички населението да е по-малко. Вижте в София центъра на държавата какво задръстване от хора и автомобили. Трябва КАЧЕСТВО, а НЕ КОЛИЧЕСТВО. Инфраструктурата градска и дори селска, територията ни както и други особености за вода, храна, екология ВСИЧКО СИ КАПАЦИТЕТ и ЛИМИТИ огромно население означава Индийска мизерия това ли искаме? Хората с нисък статус и с ниско или липсващо образование само те се плодят безразборно и безотговорно.
373
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
В световен план трябва да сеограничава раждаемостта с всички средства. Ама някой трябва да им изкарвал пенсии - вие бъдете по-скромни и не ревете постоянно, защото сега наистина времената са други и всичко иска не само да яде, но иска кола и т.н. Да не си въобразявате, че ще ни изтрае докрай планетата? Не вярвам в затоплянето, но виждам тоновете отпадъци, пренаселеност, озлобяване, насъскване един срещу друг, какво искате - световен Бангладеш с излишни хора!?
372
8
 
7
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
Нормално е - колкото е по-примитивен мъжа, толкова повече не смята жената за човек. И почват едни сравнения с баба ми, как раждала по десет. Живяла е в друго време, когато на десет г. вече на нивата. Въпросните господа защо не се откажат напр. от колите си и да живеят в старите времена? С това откровено мразене и презиране на жените има да чакате да ви обичат и уважават.
371
2
 
2
 
! Отговори
тревожен сигнал преди 2 години
и на никому не му пука!
370
2
 
3
 
! Отговори
ЖЕНАТА преди 2 години
да се подчинява на мъжа и изпълнява неговите заповеди!!!- светото евангелие...
369
4
 
7
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
Брей, колко женомразци имало тук - имам предвид минусите за това, че и жените искали да пътуват. За почти всички българи жената до печката и край. Защо не почнете с това, че много малко то вас ще издържат жена с пет - шест деца в къщи. И спрете с манипулациите за феминизма - възникнал е за елементарни права като напр. избирателни и други подобни, а не както си въобразявате да командвали и пр. Това, че някои го извращават, е друго.
368
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко беше проклятие за България ... при това стопяващо се население и без никаква подкрепа за майки, бедни, болни ... добре, че Герб си отиде.
367
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера се събрахме с родителите ни и сестра ми-общо имаме 4 деца.И майка като се замисли каза,че никоя от нейните приятелки и съседки няма 4 внуци(което не е чак толкова много).Повечето са с по едно-две внучета,а някои и нито едно нямат.
366
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Топим се като пролетен сняг...............гарантирано от ГЕРБ, СДС, ДСП, ДПС и други вредни партии.......да не забравяме НПО-тата, много от тях работят против България!!
365
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Геноцидът започна от сдс и всякакви други демократи-предатели и корумпета под тяхна закрила. Демократът е човек който не може да се справи с истината. Ще продължаваме да работим по въпроса.
364
5
 
2
 
! Отговори
скитници-номади преди 2 години
в такива се превърнахме под мъдрото раководство на БКП-ДС за светлото бъдеще.
363
1
 
8
 
! Отговори
емигрантска страна преди 2 години
Разпръснахме се по света и никога няма да се върнем обратно! Само ще гласуваме БКП
362
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами естествено, че една жена ще иска почивки и пътувания, да не си мислите, че е позволено само за мъже? Какво, доживотно да стоим в селото/града на родителите на мъжа? Такива семейства, за каквито много тук бленуват - за цял живот, с любов, с деца - най-много ги има при евангелистите, те приемат семейството и брака насериозно. Болшинството нерелигиозни хора гледат на връзките и секса като вид почивка, не като създаване на нещо.Ако сте сериозен за семейство най-голям шанс имате при евангелистите