Янев на отчет: Колкото повече работим, намираме системен безпорядък

Силата на гражданите е, че те определят дневния ред, заяви премиерът
Обновена: 15 юни 2021 12:17 | 15 юни 2021 11:13, Веселина Йорданова
497

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Колкото повече работим и се заравяме в съответните сектори, намираме нещо повече от хаос - системен безпорядък и липса на правила. Това каза премиерът Стефан Янев на отчет за изминалия един месец от работата на служебното правителство.

Според него картината в държавата е "корупция, маскирана в законосъобразна форма".

Метафора на това, което заварихме са затревените, източени язовири, каза Янев. Премиерът заяви, че демонстрациите на българите на площадите са показали зрялост на демократичния процес и стремеж за промяна, която ще даде възможност на гражданите да усетят, че са водещи по отношение на политическия процес и че определят дневния ред на партиите.

Силата на гражданите е, че те определят дневния ред, колкото по-бързо го разберем, толкова по-добре. Служебното правителство демонстрира кураж да оцени това, което намира и да представи реалистичната картина, заяви Янев.

Премиерът каза, че принципите, от които се води правителството, са прозрачност и отчетност и всеки от министрите отговаря за действията си.

За основната задача - подготовката на изборите на 11 юли, той каза, че действията са на прав път и проблеми не се очакват. В рамките на законовия срок ще има доставка на още 1500 машини за гарантиране на вота.

Имаме ангажимент и да покажем нов стил на управление, който да помогне на хората да преодолеят усещането за беззаконие и безнаказаност, полагаме основите на такъв тип политическо поведение, който да бъде продължен от партиите, които ще влязат в следващия парламент, каза още той.

По думите му посланието към всички е да гласуват и да изразят своя вот на изборите.

Вицепремиерът Гълъб Донев очерта социалните политики - грижата за уязвимите групи с патронажна грижа, с програмата за топъл обяд, по която има ресурс да продължи до края на годината, за пенсионерите, които получават ежемесечно добавката от 50 лв. и на които пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли.

Безработицата в страната продължава да намалява, към днешна дата е с над 37% по-ниска на годишна база, около 5.4%, каза Донев, според когото това е добър знак, че българската икономика плавно се възстановява и излиза от застоя, в който е била поставена. В същото време заетостта нараства, което е добър показател за икономиката.

Вицепремиерът Атанас Пеканов заяви, че парите за България по Плана за възстановяване не са застрашени, 13% ще дойдат в рамките на тази година. Той посочи, че се работи усилено планът да бъде подобрен. При встъпването намерихме отворени въпроси, получихме нови проекти, повечето от които много хубави, каза още той. По думите му работи се по оценката на тези проекти, които трябва да отговарят на строги критерии. По около половината от заварените проекти се правят подобрения.

Да има повече контрол как тези средства ще бъдат изразходвани, да получим помощ да измерваме ефектите и да гарантираме, че тези ресурси ще отидат в цялата страна, а не само в големите градове - така Пеканов вижда подобренията в плана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


497
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
16
 
8
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Носителите на безпорядъка са Калинките на ГЕРБ и те трябва по най-бързия начин да бъдат отстранени от държавните структури
44
7
 
17
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Какво работите, какво ??? Уплели сте се от главата до петите в грешки. Гледате уплашено и зомбирано, защото друг ви казва какво да правите. ВЗЕМЕТЕ ОГЛЕДАЛО И СИ ВИЖТЕ ФИЗОНОМИИТЕ. НЕ ПРИЛИЧАТЕ НА СЕБЕ СИ ОТ НЕСИГУРНОСТ , СТРАХ И ОБЪРКАНОСТ. ПОГЛЕДНЕТЕ СЕ КАКВИ ПЛАШЕЩИ СА ЛИЦАТА ВИ....... НИЩО НЕ ПРАВИТЕ. Л*ДИ И ИЗПЛАШЕНИ СТЕ. САМИ ЩЕ ПАДНЕТЕ В ГРОБА КОЙТО КОПАЕТЕ НА ДРУГИ. МИШОЦИИИИ
43
4
 
21
 
! Отговори
отровна гад преди 2 години
Два дни след "подаръчното пликче" племенницата на подаряващия е назначена за шеф на митница Пловдив!
42
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе вие вземете свършете нещо,че от как сте дошли само кусури търсите на предишните,ама един пирон не сте забили комунисти гадни,мръсни,некадърници загубени.
41
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе вие вземете свършете нещо,че от как сте дошли само кусури търсите на предишните,ама един пирон не сте забили комунисти гадни,мръсни,некадърници загубени.
40
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво работите толкова?Въздухари
39
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 12 години мутренско управление, ГЕРБ унищожиха държавата.
38
5
 
11
 
! Отговори
Некъдърен зелен преди 2 години
чораб30 дена максимум и out
37
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вечерта на 11 когато ГЕРБ изгуби изборите и се срине под БСП пожарникаря шофьор на джипки публично ще подаде оставка като едноличен партиен вожд, ще посочи послушкото Томислав Дончев като негов наследник и това ще бъде краят на фирмата за източване на евросредства ГЕРБ ЕООД
36
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безсрамен тип
35
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом след толкова много работа не успяхте да създадете нормална демократична държава, значи сте пълни некадърници. Уволнени сте всичките!
34
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственото по което "работите" са повсеместната политически уволнения, тоест политическа чистка в услуга на Фърчилков. Цялата тази чистка на хунтата на Радев е съпроводена с неистова, безобразна пропаганда базирана 90% на лъжи и манипулации. Реално, резултата от нормална дейност е НУЛА. Дори по-лошо, всяват повсеместен хаос, къде скриехе специалиста Спецов?Да не би да замина пак за Дубай? Защо се укрива шефа на НАП?
33
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаос създаден от мутрите, има ли изненадани?
32
5
 
10
 
! Отговори
11111111111111111 преди 2 години
До СистеменНе е САМО безпорядък, системно крадене в огромни размери е!За един само блок с три входа и осем етажа - стиропор за 1 милион лева - справка сайта на ББР! Затова пък единствено тук си плащахме ПСР тестовете от целия ЕС!!
31
11
 
23
 
! Отговори
Фигурант на фигурант преди 2 години
Хунтата на Радев удари дъното с този фигурант на Фигуранта на Божков !
30
14
 
11
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
То отдавна ни е ясно, че нямаме държава, а бойконат !!!
29
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хунтата на зеления чорап е на доизживяване! На народа му писна! След излогациите на служебните каскети, на антисистемните и на чалгаря, очаквам категорична победа за ГЕРБ!
28
8
 
14
 
! Отговори
Герберски преди 2 години
Тролчета, колкото повече коментари пишете, толкова повече потъвате
27
3
 
5
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
Леви, десни, кучета бесни.
26
4
 
5
 
! Отговори
Тоз пък! преди 2 години
До АнонименДе.а червените ***.и аре къш!