Заради кризата туроператорите дължат 80 млн. лв. на клиентите си

Борчът е средно по 1000 лв. на всеки турист за ваканция в Европа
Обновена: 16 юни 2021 11:36 | 16 юни 2021 11:30, Камелия Цветанова
9
Заради кризата туроператорите дължат 80 млн. лв. на клиентите си
Снимка: Pixabay

Туроператори дължат още приблизително 80 милиона лева на своите клиенти за отменени пътувания, сочат неофициални данни от проучване сред туроператорите. Браншовиците очакват втори транш от държавната помощ за връщане на средства към крайните потребители в края на юли, съобщи „Монитор“.

По думите на Петър Стоянов – член на управителния съвет на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти (АБТТА), в началото на пандемията дълговете на туроператорите към българските потребители се изчисляват на около 140 милиона лева. До момента през различните правителствени програми са изплатени едва 60 милиона лева, показва анкета сред членовете на браншовата организация. Яснота колко души все още очакват търпеливо своите плащания обаче няма заради парадокс, който възниква в сектора. Докато за част от туроператорите въпросният едногодишен срок за връщане на парите към потребителите вече е отминал, клиентите на други са се съгласили да се възползват от алтернативно пътуване или ваучер, който обаче изтича през следващата година. Оказва се, че най-сериозно пострадали от пандемията всъщностса европейските дестинации и автобусните пътувания, които и до този момент не са напълно възстановени. Работещи дестинации за ваканция остават основно Дубай и известни курорти в района на Африка.
„Масовият потребител обикновено плаща около 1000 лева на човек за подобни пътувания, поясни Стоянов, като допълни, че за да бъде изчислено средно по колко лева дължат туроператорите на един клиент, непременно трябва да се вземе предвид дали е била предплатена цялата сума за ваканцията или само част от нея.

Според туроператора редица туристически фирми не са успели да се възползват от помощите
за бранша, тъй като през 2019 г. не са били на печалба или загубата им не е успяла да бъде покрита с 50% от активите, с които разполагат за кандидатстване. Той бе категоричен, новите 16 млн. лв. по линия на помощта за туроператорите донякъде ще дадат глътка въздух на сектора.

Припомняме, че процедурата за приемане на документите ще започне на 1 юли, а в края на следващия месец ще тръгне и изплащането на сумите.


9
Още по темата: ваканциятуроператори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо държавата се намесва и плаща от нашите данъци? Докога ще издържаме туристическия бранш и ресторантите. Слепи ли са управляващите, че една салата в Хепи и Суит гони 20лв. Защо има заведения като Суит на зала Фестивална без терминали за плащане с карта?
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едни от най-големите тарикати и мошеници ,градчета
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На мен ми ги върна Бохемия през май, след 1год и 7 мес.чакане.Но аз категорично заявих още на 7 март 2020 ,че си искам парите, не взех ваучер.То беше едно писане на имейли, обаждания и тн., но ми ги върнаха.
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И що сменихте заглавието "тОрОператори" толкова сладко и мило звучи...Откъде накъде държавата ще им връща дълговете на тея... къде са парите, платени от гражданите...Да фалират и да си ходат, явно не разбраха, че цоцкането свършва.
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българите за пореден път бяха окрадени от Тиквено-Прасешките фирми.
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До кога ще наливаме пари в тоя безвъзвратно погребан сектор туризма?
1
0
 
12
 
! Отговори
тОрОператор преди 1 месец
Никому нищо не дължа. За илюзиите трябва да се плаща. Какво представлява офертата за екскурзия? Една обещана илюзия.