Намериха мястото на падане на МиГ-29, но за черната кутия шанс почти няма

Самолетът се е разбил на хиляди малки парчета
17 юни 2021 14:47, Нели Христова
138
Намериха мястото на падане на МиГ-29, но за черната кутия шанс почти няма
Снимка: БГНЕС

Намерено е мястото, където се е разбил падналият МиГ-29. Открити са останки от самолета - части от колесника и части от двигателя. Останките са разтрошени и раздробени, и са разпръснати по голяма част от морското дъно. Черната кутия не е открита. Това каза командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов на брифинг пред медиите.

По думите му, самолетът се е разтрошил на хиляди малки парчета. В момента дистанционно управляеми апарати разглеждат района. МиГ-ът е катастрофирал на дълбочина над 70 метра, на площ от 1 кв. км.

"Търсенето на черната кутия е като да намериш игла в купа сено и за съжаление вероятността да я намерим е много малка", каза контраадмирал Михайлов.

Той разясни, че операцията по търсенето и спасяването на майор Терзиев е стартирала незабавно след трагедията. Тя е продължила до 10 часа на 10 юни, когато е станало ясно, че той не е можело да бъде намерен и че, ако е катапултирал, е щял да бъде спасен.

Стартирал е следващ етап на операцията по издирването на останките. Открити са части от оборудването на самолета, които са извадени от водната повърхност и предадени на Военна прокуратура, която е започнала разследването. Тогава е открит и биологичен материал.

В операцията са участвали 4 кораба от ВМС, 2 вертолета, 3 катера, общо 260 човека от ВМС и 21 човека от гранична полиция.

Днес беше подновена операцията по издирване на останки от машината. Търсенето беше преустановено в началото на седмицата поради влошените метеорологични условия.

През това време е направен анализ на събраната информация, за да се определи с по-голяма точност мястото на катастрофата. Предстои обследване на дъното в район с площ 3,5 квадратни километра.

В операцията се включи минен ловец "Цибър", а също екип и оборудване на специализирана частна фирма. В готовност да помагат са и екипажите на два катера на Военноморските сили. Целта е да се локализира мястото на катастрофата и да се открие черната кутия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
10
 
! Отговори
Гр. авиация преди 2 години
До *** 51. Извинявам се за грешките,но те да са виновни и аз. Едва ли ще се извести нещо повече за този случай. Да почива колегата в мир, защото ,като че ли ще го изкарат накрая виновен...
53
1
 
21
 
! Отговори
сс преди 2 години
От министерството ако кажат че извънземни са го свалили защото са помислили че стреля по тяхна чиния по ще им повярваме от това че няма кутия.....
52
8
 
11
 
! Отговори
dam преди 2 години
нали ако намерят черната кутия ще стане ясно, че е свален от нато...
51
5
 
4
 
! Отговори
сс преди 2 години
добре че не е от новите самолети дето единия струва милиард, пък сега ще кажат за изгубения МИГ трябва да вземете още 2 F-a на негово място...
50
5
 
5
 
! Отговори
Махараджата преди 2 години
То се знае ама ако го обявят официално това значи война не случайно на путин му подариха пилотски очила и това няма да е началото в името на МИРА
49
1
 
1
 
! Отговори
гостенка преди 2 години
До Анонимен 49пиши на български език
48
12
 
17
 
! Отговори
сс преди 2 години
Самолета е бил мишена на ПВО на САЩ и са тествали дали ще го свали. Теста е успешен!
47
3
 
9
 
! Отговори
Неграмотник преди 2 години
До Гр. авиацияНе вярвам да си от гражданската авиация, защото пишеш неграмотно. По принцип пилотите са интелигентни хора, поназнайват езици, това-онова, а ти пишеш "версийте" и не си чувал за пълен и кратък член. Мерси!
46
1
 
15
 
! Отговори
M.I.C. преди 2 години
Останките са се пръснали на 1 кв. км. Това ми изглежда страшно много, ако се е блъснал във водата. Каквито течения и вълнения да е имало... Може и да не съм прав. Но по-скоро си изглежда тези останки да са падали от много по-високо от 70м., за да покрият такава площ.
45
1
 
4
 
! Отговори
До Minuva42 преди 2 години
Не знам за самолета бе, умньо? Военните пилоти имат застраховка (задължителна) като при настъпване на събитие се дължат суми, и то големи, на всеки член на семейството по пряка линия! А дано разбереш, но се съмнявам!
44
8
 
7
 
! Отговори
Гр. авиация преди 2 години
По наш стар български обичай слуховете , предположенията и версийте ще се разнасят по барове,кръчми, механи и др. капанчета. Жалко за пилотът.Жертвено агне на една дузина генерали и полковници некадърни, но се разписват за тлъсти заплати.Радев .....мисли му...рано или късно ще платиш за твоята иницатива да проведеш военно учение предизборно...Удари на камък.
43
4
 
17
 
! Отговори
астора преди 2 години
Самолета е бил свален с ракета-но защо пилота не е катапултирал или не е очаквал че е вьзможно да стрелят по него.
42
1
 
14
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Много мирише,ама много!
41
1
 
24
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 2 години
Абе, те това казват, но кой знае дали наистина не са я намерили. Дори и така, срамът за армията е голям. Самолетът се разби, пилотът загина, кутията не може да се намери. Едно голямо НИЩО.
40
2
 
10
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Много мирише,ама много!
39
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Самолетът е бил взривен. За това черната кутия няма да бъде открита за обществеността
38
1
 
3
 
! Отговори
Minuva42 преди 2 години
До НаКакви застрахователи на военен изтребител :)Хаха :)
37
4
 
9
 
! Отговори
До номер 34: преди 2 години
Ако са отказали двигателите, самолета няма да се забие във водата, а може да планира няколко десетки километра (поне)!!!
36
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичките части са намерени, само черната кутия я няма. За това ли толкова го търсехте, някой да я отнесе междувременно.
35
1
 
12
 
! Отговори
Не може преди 2 години
да иде парче толкова далече (площ 1 кв.км = 2000 х 500 метра), ако се е треснал самолета във водната повърхност! Значи се е разпарчетосал във въздуха и тогава парчетата са потънали до 60-70 м дълбочина!!!! Второ, военни експерти рекоха, че чернта кутия на тия МИГ-ове е между двата двигателя, които са много здраво хванати и образуват единен модул. Тогава, много лесно може да се намери черната кутия - гледайте къде да останките от двигателите, т.е. най-големите по размер останки!!!!